Mustafa Sarıgül spor projelerini açıkladı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, sporla ilgili projelerini açıkladı.

Mustafa Sarıgül spor projelerini açıkladı
Mustafa Sarıgül spor projelerini açıkladı
GİRİŞ 20.02.2014 16:32 GÜNCELLEME 20.02.2014 16:32

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, seçimi kazanması halinde, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'a, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ederken "İstanbul" ismini kullanmaları halinde destek vereceklerini söyledi.

Gayrettepe'deki Point Otel'de spor yazarlarıyla bir araya gelen Sarıgül, başkan seçilmesi halinde sporla ilgili projeleri hakkında bilgi verdi. Mustafa Sarıgül, Süper Lig'de mücadele eden İstanbul takımlarının UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde mücadeleleri sırasında kentin ismiyle oynamalarını şart koşarak ödüllendireceklerini dile getirdi.

Tek şartlarının bu kulüplerin İstanbul adıyla mücadele etmeleri olacağını vurgulayan Sarıgül, "Şampiyonlar Ligi'ne kalan takımlarımız; 'İstanbul Fenerbahçe', 'İstanbul Galatasaray', 'İstanbul Beşiktaş' olmak şartıyla belediye olarak destek vereceğiz. İkinci tura, üçüncü tura kaldığında ne kadar destek vereceğimizi siz spor yazarları ve kulüp temsilcileriyle belirleyeceğiz. Tek şartımız 'İstanbul Beşiktaş', 'İstanbul Galatasaray' ve 'İstanbul Beşiktaş' ismiyle yer almaları" dedi.

UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımlara da aynı desteği vereceklerini kaydeden başkan adayı Sarıgül, "Turu geçtikçe o takımın daha güçlü olması, Türkiye'ye katkıda bulunması için rakamı TSYD ile birlikte planlayacağız" ifadelerini kullandı.

Sporun önemine dikkati çeken Mustafa Sarıgül, "2009'da dünyada kriz zirvedeydi. Ama dünyada hiçbir spor müsabakası ertelenmedi. Aynı yıl Ronaldo 94 milyon avroya alıcı buldu ki şu anki fiyatı 140 milyon avro. 72 milyon nüfusumuz var. Bunun 12-14 milyonu İstanbul'da yaşıyor. Ders saatleri dışında gençler için spor mekan ve alanlarının mutlaka çoğaltılması lazım. Tesis de yapmak yetmez. Sportif eşgüdüm şarttır" diye konuştu.

Yurt dışına giden sporcularla da ilgileneceklerini kaydeden CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sarıgül, "Orada Ronaldo varsa burada da bizim birçok Ronaldo'muz var. Yurt dışına giden evlatlarımızla ilgileneceğiz. Arda gidiyorsa onunla birlikte olacağız. Genç çocuk, onu yönlendirmemiz lazım. Evi nedir, sosyal çevresi nedir, destek verelim ki kalıcı olsunlar" ifadelerini kullandı.

"Spor AŞ, profesyonel sporun adresi değil"

Kentin spor politikasını mutlaka geliştirmeleri gerektiğini anlatan Sarıgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Spor AŞ, profesyonel sporun değil, spor yapmak isteyen gençlerin adresi olacak. Amatör spor kulüplerin olanaklarını muhteşem noktaya taşıyacağız. İstanbul'un olimpiyat şehri olması için illaki olimpiyat düzenlemesi şart değil. Olimpik tesislerle donattığımız gün, dünya pistlerinde atletlerimiz dereceye girdiği gün olimpiyatlar zaten bizim olacak. İstanbul'da ciddi bir spor politikasına ihtiyaç var. Belediyeler profesyonel spor kulübü değildir. Onu yapan kulüpler var. Halkın verdiği vergilerle kaynakları buraya aktarmak doğru değil."

Rekabet açısından kesinlikle belediye takımının profesyonel olmaması gerektiğini savunan başkan adayı Sarıgül, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim bir takımımız yok. Bin 600 takımımız var. İstanbul amatör küme maçları eskiden Süper Lig ayarındaydı. Bin 600 kulübün çoğu su, elektrik parasını ödeyemiyor. Sahaları otopark olmuş. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bir tane kulübü olamaz. Başkanın bin 600 kulübü var. Süper Lig'e ayıracağım parayı bu bin 600 kulübe ayırırım. Feriköy, Üsküdar, Beylerbeyi, Yıldız Tabya da benim, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray da benim" diye konuştu.

Mustafa Sarıgül, şehrin yönetimine gelmeleri halinde sporcu sağlık sigortası projesini amatör sporcular için de hayata geçireceğini dile getirdi.

"Olimpiyatları 2024'te yüzde 100 kazandırabiliriz"

Başkan adayı Sarıgül, 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nı İstanbul'a yüzde 100 kazandırabileceklerini söyledi.

"İstanbul, olimpiyatları İstanbul'dan yönetilmediği için kazanamadı" ifadesini kullanan Mustafa Sarıgül, "Tanıtımı TOKİ müteahhidiyle yaparsınız kazanamazsınız. Kadir Topbaş Japonya'daki, Arjantin'deki tanıtıma gitti. Olimpiyatları İstanbul'a biz kazandıracağız. 2024'te yüzde 100 kazandırabiliriz. Olimpiyat için çılgın projelere gerek yok" diye konuştu.

En büyük hayalinin "sporcu fabrikaları" kurmak olduğunu kaydeden Sarıgül, "6 ile 14 yaş arasındaki evlatlarımızı alacağım. Bu benim en önemli projem" ifadesini kullandı.

TSYD ile ortak proje

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) ile birlikte gerçekleştirecekleri projeler konusunda da bilgi veren Mustafa Sarıgül, şöyle konuştu:

"Ayın golü yarışmasını sizlerle beraber paylaşacağım. Bunu, bedelli yarışma yapacağız. İstanbul Televizyonu'nu devreye sokacağız. İstanbul Spor Gazetesi'ni dağıtmak gerekiyor. Amatör kulüplerimizin o televizyonda gözükmesi lazım. İçimi paramparça eden, beni son derece üzen bir konu var; TSYD. Geldiğim andan itibaren bir proje yarışması düzenleyeceğim. Bu yarışmayla beraber dernek binasını derhal yıkacağız. Altına 20 metre daha ineceğim. TSYD'ye binayı tapusuyla teslim etmeliyim."

Soçi'deki Kış Olimpiyat Oyunları'na da değinen Sarıgül, Türkiye'nin oyunlarda 6 sporcuyla yer almasını eleştirdi.

KAYNAK: AA