Arat: Tokyo kararı ile büyük risk aldılar

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın Tokyo'ya verilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken çıkan kararın büyük bir risk taşıdığını savundu.

Arat: Tokyo kararı ile büyük risk aldılar
Arat: Tokyo kararı ile büyük risk aldılar
GİRİŞ 08.09.2013 20:33 GÜNCELLEME 08.09.2013 20:33

Basın mensuplarına İstanbul'un Tokyo karşısında kaybettiği oylamayı ve sonuçlarını değerlendiren Arat, Japonya ve İspanya'nın daha önce olimpiyat düzenlemiş ve olimpiyat ailesi içerisinde çok önemli yere sahip ülkeler olduklarını belirterek, İstanbul'un finale yükselmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Arat, "Bu, Tokyo'un üçüncü adaylığı. Daha önce olimpiyat yapmış bir şehir. Olimpiyat ailesi içerisinde belirli bir etkinliği olan bir lobileri var. Yine aynı şekilde Madrid ekibinin başkanının babası, 20 yıl IOC Başkanlığı yapmış yine Madrid ekibinin başkanı IOC'nin başkan yardımcısı. Bütün bunları yan yana koyduğunuz zaman bu, bir ilişkiler ağı neticede. Bu ilişkiler ağında etkili olan lobiler ve çeşitli gruplar var. Dolayısıyla yani bu çok kapsamlı bir değerlendirme gerektirecek bir şey. Ama şunu söyleyeyim; fark olduğu halde bile İstanbul'un Madrid'le eşit oyunun çıkması ve İstanbul'un tercih edilmesi çok önemli bir gelişmeydi" diye konuştu.

Finalde fark olması

Final oylamasını Japonya'nın büyük bir farkla kazanmasını da değerlendiren Hasan Arat, "Finalde evet, önemli bir fark oldu. Bu farkı bence Japonlar da beklemiyordu. Bu farkı, bu işin içinde olanlar da beklemiyordu. Bunun sebeplerini araştırmak lazım. İyi incelemek lazım. Bunu araştırırken de bu yapmış olduğumuz çalışmaların ülkemize nasıl faydası olduğunu, ne dersler çıkarmamız gerektiğini analiz etmemiz lazım. En önemli faydası da bu olacaktır" ifadesini kullandı.

Dünyanın 2 yıldır Türkiye'yi ve İstanbul'u konuştuğunu anlatan Arat, "Baştan beri söylediğim bir şey var. Tüm dünya 2 yıldan beri, özellikle son 4-5 aydan beri İstanbul'un olimpiyat adaylığını bu diğer dünyanın en önemli 2 şehri ile birlikte konuştu. Dün bu saatlerde Türkiye ve İstanbul, dünya basınında yer aldı. Son haftada ise yazılı ve görsel basında yer aldı. Bu, aynı zamanda kendimizin röntgenini çekme fırsatı getirdi. Yani spor yönetimi açısından önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Arat, İstanbul'un bir gün olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacağına inandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bize Türk halkının desteği bu konuda çok büyük oldu. Burada Türkiye'yi temsil eden heyet olarak o mutlu haberi tabii ki vermek için çalıştık. Ama bundan dolayı hiç kimsenin hayal kırıklığına uğramaması lazım. Biz, çok genç bir ülkeyiz ve bu genç ülkenin sahiplerinin bu işe devam etmesi lazım. Çünkü Türkiye buna layık, İstanbul buna layık. Bu, bir gün olacaktır. Bu, bir hayal değil. Ne kadar yaklaştığımızı da ülkemiz görmüştür."

2024'e yeniden aday olunmalı mı?

Türkiye'nin bundan sonraki olimpiyat oyunları için de aday olması gerektiğine inandığını dile getiren Arat, şunları söyledi:

"Bu, çok kapsamlı bir çalışma gerektiriyor. Yani çok iyi gittiğiniz bir anda politikalar değişebiliyor. Dünya siyasetinde önemli gelişmeler oluyor. Doğal afet olabiliyor. Dolayısıyla bu, baştan sonucu belli olan bir yarış değil. Bu yarışın ve devamının ülkemize ne getirdiğini iyi analiz etmemiz lazım. Ben, Türkiye'nin bu yarışta olmasında hiçbir sakınca görmüyorum. Türkiye, buna devam etmelidir. Çünkü bu bir politikadır, ülke politikasıdır. Buna siyasiler karar verecektir nihayetinde. Benim görevim dün itibarıyla son bulmuştur. Artık kararı devlet yetkililerin vermesi gerekir."

"IOC, Japonya'yı seçerek riskli bir karar aldı"

Oylama sonuçlarının IOC üyeleriyle değerlendirip değerlendirmediğinin sorulması üzerine Hasan Arat, şöyle konuştu:

"Şimdi şu gerçeği görmemiz lazım. 2016'da yapılacak olan Rio Oyunları'nın şu anda çok önemli sıkıntıları var. Yani kazandıkları halde tesisleri yapmadılar. Altyapıyı yapma konusunda sözlerini yerine getiremiyorlar ve bu, IOC'de önemli bir sıkıntıya neden oldu. Yine Soçi'de bazı gelişmeler oldu. Bütün bunlar üst üste binince yönetimde sanırım bir endişe oluştu. 'Yani biz acaba Tokyo'ya mı gitsek, İstanbul'a mı gitsek?' Bir git-gel yaşandı burada. Sanırım bunun da önemli bir etkisi var."

Arat, IOC'nin Tokyo'yu seçerek riskli bir karar aldığını da savunarak, "Bunu söylemekten hiç çekinmiyorum. IOC, Japonya'yı seçerek riskli bir karar aldı. Yani doğal afetten, insanlığı tehdit eden daha önemli bir şey olmaz. Bunlar temel problemlerdi. Bizim problemlerimiz temel problemler değildi. Her ülkede yaşanabilecek problemlerdir. Dolayısıyla ben bu kararla İstanbul fırsatını IOC'nin kaçırdığı inancındayım. Bunu çok samimiyetle söylüyorum" dedi.

Sendilerine destek veren herkese teşekkür eden Erat, bundan sonra medya, sivil toplum kuruluşları, federasyonlar ve iş adamları olarak bu tür adaylık süreçlerinde ve IOC'de daha aktif yer alınması gerektiğine inandığını söyledi.

KAYNAK: AA