Türkiye'nin kozu coğrafyası olacak

Türkiye, İstanbul'un ev sahipliği için aday olduğu 2020 Olimpiyatlar'ı için yapılacak olan oylamaya kitlendi.

Türkiye'nin kozu coğrafyası olacak
Türkiye'nin kozu coğrafyası olacak
GİRİŞ 07.09.2013 10:33 GÜNCELLEME 07.09.2013 10:33

Tüm Türkiye, bugün 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan kentin belli olacağı IOC 125. Kongresi'ndeki oylamaya kitlendi. İstanbul, Madrid ve Tokyo'nun yarıştığı ilk oylamada %50 oy alan çıkarsa direkt olarak 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği alma hakkı kazanacak.

Yüzde 50 oranında alan bir kent çıkmaması durumunda ise en düşük oy alan kent elenecek ve kalan iki kent arasında gerçekleştirilecek ikinci bir oylamada günün kazananı belli olacak. 6 Eylül Cumartesi günü akşamı yapılacak bu oylama saat 21:00'de NTV Spor'dan naklen ekranlara gelecek.

TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLÜ

Daha önce de Olmpiyat Oyunlar'ı evsahipliği için birçok kez aday olan Türkiye, bu oylamaya önceki senelere göre daha hazırlanmış bir şekilde giriyor İstanbul'un bu yarışta en büyük kozu ise coğrafi konum ve insanları yeni bir kültürle tanıştırmak olacak. İstanbul kazanırsa olimpiyatlar ilk defa iki kıtada aynı anda düzenlenecek, saat farkı olmadığından Avrupa'dan rahatlıkla izlenebilecek.

İstanbul'un kazanmasıyla, 1896 yılından beri düzenlenen olimpiyatlar ilk defa müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkeye verilmiş olacak. İstanbullular, seçim sonuçlarını Sultanahmet Meydanı'nda kurulacak dev
ekranlardan izleyecek. İstanbul kazanırsa kutlamalar başlayacak. Kaybederse, hayaller bir sonraki olimpiyata, 2024'e kalacak.

"AMACIMIZ TARİH YAZMAK"

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, Türk halkının yüzde 94'ünün İstanbul'un olimpiyat adaylığını desteklediğini vurgulayarak, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti. Yarın yapılacak resmi sunum öncesi son basın toplantılarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Arat, "Yarın İstanbul tarih yazma vizyonunu sunacak. Çünkü amacımız tarih yazmak. İstanbul 2020, geleceği şekillendirmek için bir şans" diye konuştu.

Yabancı basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Hasan Arat, yapacakları sunumdan sonra İstanbul'un adaylar içerisinde en güçlü kent olduğunu herkesin anlayacağını ifade etti. Adaylık sürecinin başından itibaren çok samimiolduklarını kaydeden Arat, "Yarın son maçı yapacağız. İnanıyorum ki sunumumuzdan çok memnun olacaksınız. Birbirimize vereceğimiz çok şey var. Olimpik hareket, federasyonlarla, spor dallarıyla çok geniş kitlelere ulaşacak" şeklinde konuştu.