İstanbul 2020 için kırmızı alarm!

Türkiye, 2020 Olimpiyatları için 7 Eylül'de Buenos Aires'deki oylama öncesi kulis faaliyeti yürütüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün dahil olduğu süreçte Gezi eylemleri ve doping olaylarının yarattığı olumsuz tabloyu kaldırmak için devlet başkanları ve IOC üyeleriyle görüşülüyor

İstanbul 2020 için kırmızı alarm!
İstanbul 2020 için kırmızı alarm!
GİRİŞ 17.08.2013 10:28 GÜNCELLEME 17.08.2013 10:28

2020 YazOlimpiyatları için geri sayım devam ederken, Türkiye'nin sessiz ve derinden bir çalışma içinde olduğu öğrenildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 7Eylül 2013 tarihindeArjantin'in başkenti Buenos Aires'de yapılacağı oylama öncesinde, diğer aday kentler Tokyo ve Madrid ile aradaki farkın açılmaması amacıylaİstanbuliçin yürütülen kulis faaliyetlerinin "kırmızıalarm" düzeyine çıkarıldığı belirlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bizzat dahil olduğu süreçte,Gezieylemleri ve Türkiye'de peşi sıra patlayan doping skandallarının yarattığı olumsuz tabloyu ortadan kaldırabilmek adına oylamada etkin olabilecek ülkelerin devlet başkanları ve IOCüyeleriylebire bir görüşmeler yapıldığı ifade edildi.

Gül'ün özellikle Rusya ve Çin devlet başkanları ile telefon diyaloğu kurarak İstanbul'un 2020 olimpiyatına ev sahipliği yapabilmesinin önündeki soru işareti ve endişeleri ortadan kaldırmaya çalışacağı ve destek isteyeceği kaydedildi. Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme komitesi başkanı ve profesyonellerinin yanı sıra Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ile beraberindeki ekibin, dün itibarıyla Moskova ve Pekin'de temaslarda bulunduğu, sırasıyla Rio, Berlin, Buenos Aires ve oylamada ağırlığı bulunan bazı Körfez ülkelerine giderek görüşmelerini tamamlayacağı vurgulandı.

SON KOZLAR OYNANIYOR

Bilindiği gibi Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu geçtiğimiz Mart ayında gelmiş ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile diğer yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıda İstanbul'la ilgili sunumu izlemişti.

Türk heyeti 31 Mayıs'ta da St. Petersburg'da Tokyo ve Madrid ile birlikte İstanbul'un adaylığı konusunda 20 dakikalık bir sunum gerçekleştirmişti. Bu son sunumda Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2.5 milyar dolar değerinde bir yatırımın öngörüldüğü İstanbul'un dünya standartlarında tesislerine ek olarak alt yapı iyileştirme çalışmalarıyla da 2020 Yaz Olimpiyat oyunlarını hak ettiğini dile getirmişti.

KONU GEZİ VE DOPİNG

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yapacağı görüşmelerde ülke gündemi kadar dünyanın da yakından ilgilendiği Gezi olaylarının İstanbul'un 2020 adaylığını olumsuz etkileyecek kapsam ve boyutta olmadığını anlatacağı, doping konusunda ise Türkiye'nin gerek kontrollerin sıkılaştırılması, gerekse mücadele anlamında diğer ülkelere örnek olacak bir tavır sergilediğine dikkat çekeceği belirtildi.

Aynı şekilde Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme Komitesi Başkanı Hasan Arat ile TMOK yetkililerinin de gittikleri ülkelerdeki temasları sırasında kendilerine her iki konuda yöneltilen soruları yanıtladığı ve 7 Eylül'de yapılacak oylama için destek istediklerine dikkat çekildi.

(milliyet)