Holiganlara göz açtırmayacaklar

İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı ve Spor Büro Amirliği Sorumlusu Helvacı:"Spor güvenliği şube müdürlükleri, İstanbul'un da aralarında olduğu 7 pilot ilde gelecek sezondan itibaren faaliyete başlayacak"

Holiganlara göz açtırmayacaklar
Holiganlara göz açtırmayacaklar
GİRİŞ 08.04.2013 11:27 GÜNCELLEME 08.04.2013 11:27

"Yeni yapılanmayla koordinasyonun ve adli tahkikatların tek elden gerçekleştirilmesi sağlanacak. Holiganlar artık eskisi gibi yaptıklarının yanlarına kar kalmadığını anladıklarında, bu iş tamamen çözülecektir"

İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı ve Spor Büro Amirliği Sorumlusu Haluk Helvacı, 7 pilot ilde faaliyete başlayacak ''spor güvenliği şube müdürlükleri''nin holiganizmle mücadelede etkin bir rol üstleneceğini bildirdi.

Haluk Helvacı, sporun Türkiye'de de büyük kitleleri peşinden sürükleyen toplumsal bir konu olduğuna işaret ederek, tribün olayları ve holiganizm ile gündemi meşgul ettiğini vurguladı.

Spor etkinliklerine ilişkin çalışmaların, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesindeki ''Spor Büro Amirliği'' koordinasyonunda, aynı zamanda Emniyet Komuta Kontrol Merkezi (EKKM) Şube Müdürlüğü'nün organizasyonunda yürütüldüğünü ifade eden Helvacı, "Çalışmaların daha kapsamlı yapılması için Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü kuruldu. Spor güvenliği şube müdürlükleri, İstanbul'un da aralarında olduğu 7 pilot ilde gelecek sezondan itibaren faaliyete başlayacak. Artık tüm koordinasyonu, emniyet tedbirlerini bu şube belirleyecek ve yapacak" dedi.

Helvacı, yeni kurulan şube müdürlüğüne ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bizim yapılanmamız büro amirliği kapsamında olduğu için, il spor güvenlik Kurulunun sekreterliğini yapmaktayız. Tüm yazışmaları yapmamıza rağmen, farklı farklı birimler görev almakta. Örneğin, stat içi kamera çekimlerini foto film şubesi yapmakta, çevre trafiğini başka bir birim düzenlemekte, stat kapılarında başka bir birimimiz görev yapmakta, dış tedbirler ve toplumsal olaylar için çevik kuvvet birimlerimiz bulunmakta. Birden farklı birim burada görev yaptığı için yeni yapılanmayla bu koordinasyonun ve adli tahkikatların tek elden yapılması sağlanacak. Bu durum çok başlılığı engelleyecek ve işin bir sahibi olacak. İşlemler daha hızlı yürüyecek, kararlar daha net alınacak. Tüm kamuoyunun isteği, sporda şiddetin sona ermesi ve holiganizmin bitmesi. Sporun dostluk ve kardeşlik ruhunun sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz."

-Holiganlar artık rahat değil

Haluk Helvacı, ''6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun''un yürürlüğe girmesiyle önemli değişiklikler olduğuna dikkati çekerek, "Spor alanlarımızda kamerayla ve fiziki takip gayet iyi işliyor. Eskiden insanların kafalarında, 'statta yaparım, bana bir şey olmaz' diye bir düşünce vardı. Daha önceki olaylarda da örnekleri var. Meşale yakan, stat içinde insanların hayatını tehlikeye atan, saha içine giren veya yabancı madde atanlarla ilgili kamera takipleriyle, daha sonra yaptığımız fiziki takiplerle yakalamalarımız var. Bu şahıslara 1 yıla kadar müsabaka seyrinden men cezası uygulanıyor. 6222 Sayılı Kanun çıktıktan sonra bu suçları işleyenler artık o kadar rahat değiller. Çünkü kanun uygulanıyor" diye konuştu.

Ceza alan holiganların takımlarının müsabakalarına giremediklerini ve maç saatlerinde karakola gidip imza atmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Helvacı, ''Bu sistem yavaş yavaş oturacak. Holiganlar artık eskisi gibi yaptıklarının yanlarına kar kalmadığını anladıklarında, bu iş tamamen çözülecektir'' dedi.

Helvacı, sporseverlerin tribünlerine sahip çıkmaları gerektiğini belirterek, "Hepimiz bir takımı tutuyoruz ve sporun, özellikle futbolun mücadeleci kimliğini çok seviyoruz. Ama bu mücadele fair-play çerçevesinde olmalı. Bir hafta sonu etkinliği, bir güzellik olarak futbolu ele alırsak hepimiz çok keyif alırız" diye konuştu.

KAYNAK: AA