Demirkol: Beşiktaş'ın zararını kim karşılayacak?

Spor yazarı Mehmet Demirkol, Türkiye Futbol Federasyonu'nu ile Kulüpler Birliği'nin aldığı yabancı kuralı kararını değerlendirdi.

Demirkol: Beşiktaş'ın zararını kim karşılayacak?
Demirkol: Beşiktaş'ın zararını kim karşılayacak?
GİRİŞ 06.01.2015 09:26 GÜNCELLEME 06.01.2015 15:33

Odaklanmamız gereken, yabancı sınırlaması değil, yerli üretimi. Yerli kavramıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kavramı birbirinden ayrılmalı. 4 ülke altyapılı, 2 kulüp altyapılı, 1 Türk kaleci zorunluluğu işi çözmez. Yabancı sınırlaması da toptan kalkmalı

2 yıla yakın süredir bu konuda yazıyorum. Mevzunun yabancı sınırlaması olmadığını, yerli kotası olduğunu savunuyorum.

Sağolsunlar karar vericiler, başlıkları, kavramların bir kısmını almışlar. Ancak temelde bir yanlışlık var.

Yerli kavramı yine yanlış ele alınıyor. Yerli oyuncu kullanan takımların finansal olarak ödüllendirilmesi iyi bir başlangıç. Ancak altyapıdan 28’de 6 yerli (Türkiye altyapılı) oyuncu olması yetersiz. İki katı olmalı. Ama ben şahsen 10 rakamına da razıyım. Eğer 28 olacaksa 14 doğru. Ama yerli kavramını doğru oturtmak lazım. Zaten sorun da burada.

Bir de temel bir yanlış var. Ozan Tufan dün 5 milyon Euro ediyordu. Bugün 1 eder ancak.

Ya da diyelim bir kulüp Mesut Özil’le önümüzdeki sezon için anlaştı. Birden yabancı statüsüne giriyor.


Beşiktaş, 1 yıldır yerliler üzerine plan yapıyor fakat birden ofsayta düştüler. Bu tip devrimsel değişiklikler 5 ay sonra birden devreye girmez. Zamana yayılır. Ama her şey birden baştan aşağı değişiyor. Bursaspor’un, Beşiktaş’ın zararını kim tazmin edecek?

Yerli ne demek?

İşin temeline dönelim.

Yabancı sınırlamasına pazar günü oynanan derbi örneğiyle bakalım...

Beşiktaş’ın ilk 11’inde sadece 4 yabancı oyuncu var. Peki geri kalan TC vatandaşları yerli mi? Hayır! Bunların sadece 2’si Türkiye altyapısından. Galatasaray’ın ise ilk 11’deki 6 TC vatandaşı oyuncusunun tamamı Türkiye altyapılı (yerli).

Öte yandan Galatasaray’ın yedeklerindeki oyuncular arasında TC vatandaşı 5 oyuncu olmasına rağmen bunlardan sadece 1’i yerli...

Sonuç: Koridordan çıkan 36’dan Türkiye altyapısında yetişmiş oyuncu sayısı 14. Yani %38... İlk 11’ler içinse bu oran %36...

Bu aslında ülke genelinde de farklı değil.

Türkiye’de forma giyen oyuncuların %25.3’ü yurtdışında yetişmiş. 77 milyon Süper Lig için 3 oyuncu yetiştiriyorsa, Avrupa’daki 4 milyon Türkiye’de 1 oyuncu satıyor. Artanları ve kariyerinin sonundakileri.

Tam 72 gurbetçi oyuncu Süper Lig’de forma giyiyor.

SONUÇ: Süper Lig’de forma giyen oyuncuların sadece %49’u Türkiye altyapılı. Almanya’da ise bu oran % 56.7. Sınırlama yok. Kota var. Ve başarı da... Hem milli takımda hem kulüplerde Hem de 55 oyuncuyu da bize satıyorlar.

İşte bakmamız gereken budur. Odaklanmamız gereken bu yabancı sınırlaması değil. Yerli üretimi...

Buna yönelik getirilen 4 ülke altyapılı, 2 kulüp altyapılı ve 1 Türk kaleci zorunluluğu işi çözmez. Göstermeliktir.

Unutmayın. Şu bir gerçek ki doğru oyuncu yetiştirmeyi sistemleştirmeyen bir piyasa, ekol (okul) oluşturamaz. Doğru oyuncu yetiştiremeyenlerin doğru yabancı oyuncu tercihi yapma ehliyetleri de şüphelidir. Ülkedeki yabancı sirkülasyonuna bakarak bunu görmek zaten mümkün.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ...