Kılıç: Türk sporu adına tarihi bir gün

Turkcell, atletizm ve yüzme federasyonlarına sponsor oldu. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törene katılan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, yaşanan bu gelişmeyi Türk spor tarihi adına tarihi bir an olarak yorumladı.

Kılıç: Türk sporu adına tarihi bir gün
Kılıç: Türk sporu adına tarihi bir gün
GİRİŞ 29.04.2013 16:20 GÜNCELLEME 29.04.2013 16:20

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2016 ve 2020 hedeflerini gerçekleştirmek üzere yüzme ve atletizme sponsor olan Turkcell'in 28 milyon lira nakit kaynağı Türk sporuyla buluşturacağını söyledi.

Bakan Kılıç'ın katılımıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törenle Turkcell, atletizm ve yüzme federasyonlarına 2020 yılına kadar ana sponsor oldu.

Toplantıda konuşan Suat Kılıç, tarihi bir gün yaşadıklarını vurgulayarak, ''Bugün Türk sporu adına tarihi bir gün. İlk hedefimiz 2016 Rio, ikinci hedefimiz 2020 İstanbul. Olimpiyat ve paralimpik oyunlarını İstanbul'a kazandırmak ve arzu edilen sporcu performansına ulaşmak istiyoruz'' diye konuştu.

Turkcell ile attıkları ilk adımın devamının geleceğine işaret eden Kılıç, ''Türkiye'de özel sektörün dünyaya mal olmuş markaları, çözüm ortağı olmak konusunda dev adımlarımıza katılmaya başlayacaklar. Devlet, başta Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'de sporun gelişmesi konusunda kararlı. Özel sektördeki heyecanların, dinamizmin ve yönetim becerisinin de sürece dahil edilmesi lazım'' dedi.

Planlamaları yaparken kendilerine ilk teklifin Turkcell'den geldiğini kaydeden Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

''Turkcell, iki olimpik branşın bundan sonra ana sponsoru olacak. İki branştaki tüm gelişimleri birebir takip edecek, finansman ihtiyacına birebir çözüm sağlayacak. Sağladıkları finansmanın aynı zamanda harcanma usullerini ve yöntemlerini de kontrol etmeleri için sonuna kadar sürecin içinde olmalarını kendilerinden biz rica ettik. Turkcell ile atacağımız bu büyük adımın bir ayağı yüzme, diğer ayağı atletizm. Turkcell önümüzdeki 7 yıllık dönemde 2016 ve 2020 hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yüzme ve atletizmde 28 milyon liralık nakit kaynağı Türk sporuyla buluşturacak. 14 milyon lirası yüzme, 14 milyon lirası atletizm. Biz de bu kaynağa bir misliyle katkı sağlayacağız.''

''Bowman yüzmede rehberlik edecek''

Bakan Kılıç, basın toplantısına katılan ünlü yüzücü Michael Phelps'in antrenörü ABD'li yüzme antrenörü Bob Bowman'ın bundan sonraki süreçte danışman olacağını söyledi.

Bowman'ın Türkiye'de yüzme branşına rehberlik edeceğini kaydeden Kılıç, ''Ülkemizde 5 ayrı bölgede yüzme antrenörlerinin yetişmesini sağlamak üzere bundan sonraki süreçte bizimle birlikte olacak. Önümüzdeki günlerde atletizmde de benzer dünya çapında isimleri atletlerimizle buluşturduğumuzu göreceksiniz'' ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurumların hangi branşlara sponsor olacağına birlikte karar verdiklerini anlatan Kılıç, ''Dayatma içerisinde değiliz. Ortak aklın gereği neyse onları yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de 12 milyon gencin acilen taranması ve spor yeteneklerinin tespit edilmesi, yaklaşık 20 bin elit sporcunun belirlenmesi gerekiyor. Burada da finansman ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde atacağımız imzalardan bir kaçı 12 milyon gencimizin taranmasına yönelik imzalar olabilir'' dedi.

Bir gazetecinin ''Devşirme sporcu da olacak mı?'' sorusuna Bakan Suat Kılıç, ''Biz öncelikle Anadolu'dan yetişen gençlerimizin dünya çapında spor markası haline gelmesini önemsiyoruz. Ancak mayalama ölçeğinde farklı tabiiyetteki sporcuların Türk kimliğine kavuşturulması düşünülebilir'' yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda Konyalı Mustafa Sayar'ın şampiyon olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:

''Mustafa'yı tebrik edelim. Olimpiyatta bisiklette 54 madalya dağıtılıyor. Çok başarılı olduğumuz tekvandoda olimpiyat madalyası sayısı 4. Bütün ülkeyi tekvandocu yapsak 4 tane madalya alabiliyoruz. Mesele madalya değil, mesele öncelikle spor ve olimpik ruh. Ancak bisikleti de halteri de bir grubun sahiplenmesinde büyük fayda var.''

Bakan Kılıç, Paris'teki Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda 12 final yüzen Türk sporcuların, 23 Türkiye rekoru kırdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Ancak bu Türkiye rekorları bize bir bronz madalya bile kazandırmadı. Biraz daha sabretmemiz lazım. Bana göre bu rekorları kıran sporcuların her biri şampiyon adayı. Helva yapımında eksik kalan bir şey vardı. Dünyanın en fazla madalya toplayan sporcusunun antrenörü bugünden itibaren bizim milli yüzücülerimizin danışmanı. Dünyanın en iyisiyle çalıştıktan sonra dünyanın en yetenekli çocuklarını yetiştirmek daha kolay olacaktır diye düşünüyorum.''

Paralimpik sporcuları olimpik sporculardan ayrı düşünmediklerini vurgulayan Kılıç, bu tür destek projelerinde de ayrım yapmadan hareket edeceklerini kaydetti.

Gazetecilerden yeni kurulan sisteme gerekli katkıyı vermelerini isteyen Bakan Kılıç, ''Mucize beklentisine girip bizi de kendinizi de yormayın. Bu uzun ince bir yol. Ortaya bir sinerji çıkarıyoruz. Sebat etmek, istikrarlı olmak, kararlılıktan vazgeçmemek, kol kola girmek ve dayanışma içinde olmak lazım. Medyanın futbol dışı branşları da görmesi lazım. Mucizelere değil çalışmalarımıza dayalı performansımıza odaklanmamız gereken yeni dönemin içine giriyoruz'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA