'Michael Phelps' olmak kolay değil

Olimpiyatlarda 15'i altın olmak üzere toplam 19 madalya kazanan ve 39 dünya rekoruna imza atan 'tüm zamanların en iyi yüzücüsü' ABD'li Michael Phelps olmak, 'her yiğidin harcı' değil.

'Michael Phelps' olmak kolay değil
'Michael Phelps' olmak kolay değil
GİRİŞ 01.08.2012 11:45 GÜNCELLEME 01.08.2012 11:45

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Michael Phelps, 30 Haziran 1985'de öğretmen bir anne ve polis memuru bir babanın 3. çocuğu olarak Baltimore'da dünyaya geldi. ''Hiperaktivite bozukluğu (aşırı hareketlilik)'' teşhisi konulan ve annesine bir öğretmeninin, ''Üzgünüm Debbie, Michael hayatında hiçbir işe yoğunlaşamayacak'' demesi üzerine, yüzücü ablalarının da desteğiyle 7 yaşında havuzlara gidip gelmeye başlayan Phelps, dezavantajını fırsata çevirmeye başladı.

Kendine ve çevresine problem olan tükenmez enerjisini havuzda atmayı başaran Phelps, çok kısa sürede kaptığı yüzme tekniğiyle, 10 yaşında kendi yaş kategorisinde ABD rekoru kırdı.

Dokuz yaşındayken anne ve babası ayrılan, o günden sonra da babasıyla arası açılan Phelps'in antrenörü Bob Bowman, başarılı yüzücünün baba rolünü de üstlendi. Antrenörünün peşinden Michigan Üniversitesi'ne giden ve burada spor yönetimi eğitimi gören Phelps, bulabildiği zamanlarda X-box, playstation ve blackberry'siyle oynayıp, arkadaşlarıyla buluşmayı seviyor.

Yarışlarda, son ana kadar elinden düşürmediği ''MP3 Player''ında, ağırlıklı olarak ''rap'' şarkılar bulunan Phelps, yarışlardan önce karbonhidrat depolamak için bol bol hamur işi yiyor.

-Yüzmek için yaratılmış-

Antrenörü Bowman'ın da söylediği gibi ''Suda yaşayanların vücuduna sahip olan (Aquatic Body)'', 1,93 metre boyundaki Michael Phelps'in, bacaklarının kısa, gövdesinin iri olması, yüzerken kendisine avantaj sağlıyor.

Kollarını iki yana açtığında, mezuranın 2,01 metreyi gösterdiği ''balık adam''ın, daha etkili kulaç atmasını sağlayan büyük ellerinin yanı sıra, ''paleti'' andıran ayaklarının 48,5 numara olması da rakiplerini geride bırakmasını sağlıyor.

Eklemleri çok esnek olan, bu sayede de yarışın başlangıcında veya dönüşlerden sonra ''yunus yüzüşü''nü gerçekleştirebilen Phelps'in en önemli üstünlüğü ise kardiyovasküler kapasitesi... Normal insanınkinden 3 kat fazla olarak, kalbi, vücuduna dakikada 30 litre kan pompalayan Phelps'in vücudu, çok az laktik asit salgılıyor. Bu nedenle de Phelps, rakiplerinden daha geç yoruluyor. Sudan çıkınca ise esnek eklemleri nedeniyle sık sık düşen Phelps'in, havuzdan çıkınca koşması yasak.

-Haftanın 7 günü antrenman-

Son derece titiz, otoriter ve ''çalışma delisi'' olan antrenörü Bob Bowman'ın, her akşam 21.00'de yatıp, her sabah 04.30'da kalkması ve 05.15'den 19.30'a kadar havuzda olmasına bakılırsa, Phelps'in başarısına şaşırmamak lazım.

11 yaşından bu yana kendisini yalnız bırakmayan Bowman ile ''oldukça yüklü'' bir antrenman programı izleyen Michael Phelps, Bowman'dan sonra lakros, Amerikan futbolu ve beyzbolu bırakarak, kendini olimpiyatlara adadı.

1998 yılından sonra haftalık antrenmanını 7 güne çıkaran Phelps, haftada 80 kilometre yüzmeye başladı. 2004 yılından sonra antrenman sayısı yeniden 6 güne inen Phelps, yılın 3 haftasını ise yine Bowman yönetiminde milli takım ile geçiriyor.

-Bilim onun emrinde-

Böylesine değerli bir yüzücüyü yetiştirirken, bilimin nimetlerinden de faydalanan Bowman, ABD'nin en nitelikli uzmanlarıyla işbirliği yaparak, Phelps'i sürekli denetimde tutuyor.

ABD Yüzme Federasyonu Bilim Direktörü Genadijus Sokolovas, kendi geliştirdiği bir cihazla yıl boyunca ''swim-power'' testi uyguladığı Phelps'in göğüs çevresine, antrenman sırasında bir elektronik kuşak takıyor. Bu kuşak, saniyede 60 kez veri gönderirken, havuzun kenarındaki ve dibindeki iki kamera da Phelps'in her hareketini kaydediyor. Sonuçlara göre, Phelps'in kol ve bacak hareketleri, daha da mükemmelleştirilmeye çalışılıyor.

-''Tüm zamanların en büyük yüzücüsü''-

Yüzme otoritelerince ''tüm zamanların en büyük yüzücüsü'' olarak görülen Phelps, olimpiyatlarda toplam 15 altın madalya kazanarak, tarihe geçti. Pekin-2008'de kazandığı 8 altın madalyayla ''tek bir olimpiyatta en fazla altın madalya alan sporcu'' unvanına ulaşan Phelps, vatandaşı yüzücü Mark Spitz'in 7 altın madalyalık (Münih-1972) rekorunu da geliştirmiş oldu.

Atina, Pekin ve Londra Olimpiyatları'nda bugün itibariyle toplam 19 madalyayı boynuna takan Phelps, ''oyunlar tarihinde en çok madalya kazanan sporcu'' unvanını, Rus cimnastikçi Larissa Latynina'nın elinden aldı. Dün akşama kadar bu rekor, 18 madalyayla Rus Latynina'nın elindeydi. Michael Phelps'in 39 dünya rekorunda (29 bireysel, 10 bayrak takımı) da imzası bulunuyor.

KAYNAK: AA