IOC'nin yeni başkanı Alman Thomas Bach

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) başkanlığına, Alman Thomas Bach seçildi.

IOC'nin yeni başkanı Alman Thomas Bach
IOC'nin yeni başkanı Alman Thomas Bach
GİRİŞ 10.09.2013 22:04 GÜNCELLEME 10.09.2013 22:04

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen 125. IOC oturumunun son gününde, 6 aday başkanlık için yarıştı.

Almanya Olimpiyat Komitesi Başkanı ve IOC Asbaşkanı Thomas Bach, ikinci turda 93 üyenin 49'unun oyunu alarak 119 yıllık tarihe sahip IOC'nin 9'uncu başkanı oldu.

Olimpiyat şampiyonu ilk başkan olarak da IOC tarihine geçen eski eskrimci 59 yaşındaki Bach, 71 yaşındaki Belçikalı Jacques Rogge'un halefi oldu. Bach, 1976 Montreal Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştı.

Diğer 5 aday, açık hava ve salon sırıkla atlama erkekler dünya rekoru hala kırılamayan eski atlet ve 2008'den bu yana IOC üyesi olan Ukraynalı Sergei Bubka, Porto Riko ve Virgin Adaları'nda Banco Popular ismiyle faaliyet gösteren bankanın da bünyesinde bulunduğu Popular Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve IOC Mali Komisyon Başkanı Porto Rikolu Richard Carrion, Singapurlu IOC Asbaşkanı Ng Ser Miang, Uluslararası Kürek Federasyonu Başkanı İsviçreli Denis Oswald ve Uluslararası Boks Federasyonu Başkanı Tayvanlı Ching-Kuo Wu idi.

49 oyla başkan

Elektronik ortamda gizli yapılan oylamanın ilk turunda 6'şar ile Tayvanlı Wu ve Singapurlu Miang en az oyu aldı. Eşit oy nedeniyle iki isim arasında yeniden oylama yapıldı.

Bu oylama sonucunda da 93 üyenin 36'sının oyunu alan Wu elendi. 56 oy alan Miang ise yoluna devam etti.

İkinci turda 5 aday arasında geçen yarışta ise Bach, 49 oyla başkan seçildi. Richard Carrion'un 29 oy aldığı seçimde, Miang 6, Oswald 5 ve Bubka 4 oyda kaldı.

Bu arada Bach, ilk turda da 43 oy alarak en yakın takipçisi Richard Carrion'a 20 oy fark attı.

Sekiz yıllığına seçilen Bach'ın görev süresi, bir kereliğine mahsus olmak üzere 4 yıl uzatılabilecek.

Bu arada 1894 yılında kurulan IOC'nin biri (ABD'li Avery Brundage/1952-1972) hariç 8 başkanı, Avrupa kıtasındandı. Bach ile Avrupalı başkan geleneği devam etti.

Bach'ın selefi Rogge, IOC'nin 2001 yılında Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 112. oturumunda seçilmişti.

''Farklılıklar içinde birlik''

Bach, sonuçlar açıklandıktan sonra yaptığı konuşmada, "Sevgili arkadaşlarıma ve meslektaşlarıma teşekkür etmek isterim. Bu, kuvvetli inancın ve güvenin bir işaretidir" dedi.

IOC Başkanı olmanın gerektirdiği büyük sorumlulukların farkında olduğunu dile getiren Bach, "Bu da beni mütevazı yapıyor. 'Farklılıklar içinde birlik' sloganımla başkanlığı yürüteceğim. Olimpik hareketin tüm paydaşlarının farklı ilgilerini dengelemek için elimden gelenin en iyisini yapacağım" diye devam etti.

9 yeni üye katıldı

Başkanlık seçiminden önce, IOC'ye 9 yeni üye daha seçildi. Böylelikle IOC'nin 103 olan üye sayısı 112'ye yükseldi.

Yeni üyeler şu isimlerden oluşuyor:

Octavian Morariu (Romanya), Bernard Rajzman (Brezilya), Mikaela Maria Antonia Cojuangco (Filipinler), Alexander Zhukov (Rusya), Paul Kibii Tergat (Kenya), Lawrence Probst III (ABD), Dagmawit Girmay Berhane (Etyopya), Camiel Eurlings (Hollanda), Stefan Holm (İsveç).

Yeni üyeler, IOC başkanlığı seçimlerinde oy kullanmadı.

Onursal üyeliklere de yaş haddinden IOC üyelikleri yıl sonunda dolacak Kevan Gosper ve Lamine Diack'ın getirilmesine karar verildi.

125. IOC toplantısı, yönetim kurulunda Gosper ve Diack'tan boşalan üyeliklere yapılacak seçimle devam edilecek.