Mersin'de şov başladı

Mersin'de 17'ncisi gerçekleştirilecek Akdeniz Oyunları'nın heyecanı yarın başlıyor. 30 Haziran'a kadar sürecek organizasyonda 24 ülkeden 6 bin sporcu ve teknik heyet, 32 branşta mücadele verecek.

Mersin'de şov başladı
Mersin'de şov başladı
GİRİŞ 19.06.2013 11:07 GÜNCELLEME 19.06.2013 11:07

Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında 4 yılda bir düzenlenen Akdeniz Oyunları'nın 17'ncisi için nefesler tutuldu. Mersin'de yarın başlayacak ve 30 Haziran'da tamamlanacak dev oyunlarda 24 ülkeden 6 bin sporcu ve teknik heyet 32 branşta mücadele verecek.

Türk Yıldızları şov yapacak

Akdeniz Oyunları'nın açılış ve kapanış töreni biletleri tükenirken açılış yarın 20.30'da 25 bin kişi kapasiteli Mersin Stadyumu'nda yapılacak. Açılış töreni öncesi Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları da gösteri uçuşu gerçekleştirecek. Gösteri 17.00'dan itibaren Adnan Menderes Bulvarı içerisindeki Mersin İdmanyurdu Meydanı ve çevresinden izlenebilecek.

Tesisler hazır

XVII. Akdeniz Oyunları için 6 yıl olarak öngörülen hazırlık, 18 aylık bir maratonla tamamlandı. Tesisler için 500 milyon TL'lik yatırımla, 11 yeni tesis yapıldı. Avrupa'nın en büyük olduğu ifade edilen Erdemli İlçesi'nde yer alan atış poligonu, 3 bin seyirci kapasiteli tenis kompleksi, kapalı yüzme havuzu, 7 bin 500 kişilik Servet Tazegül Spor Salonu, 4 bin 500 seyirci kapasiteli Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, 4 bin 500 kişilik Olimpikköy, Bocce sahası, 1000 kişilik ritmik cimnastik salonunun da aralarında bulunduğu 43 tesis tadilat ve yapımı tamamlanarak 9 Haziran'da hizmete girdi. Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü İlhami Koç, tesislerin dört dörtlük hazır durumda olduğunu belirterek "İnşaatların başlaması yaklaşık 16 aylık bir süreçte oldu. Bu gerçekten Türk mucizesidir. 'Bitmeyecek' denilen bir işi Mersin'de başardık" diye konuştu.

'Küçük olimpiyatlar'

İçerisinde barındırdığı branş sayısı bakımından, olimpiyatlardan sonra dünyanın en önemli spor organizasyonu olarak kabul edilen Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda bir gerçekleştiriliyor. Olimpiyat kurallarının geçerli olduğu organizasyon, ilk defa 1951 yılında Mısır'ın İskenderiye kentinde düzenlendi. 1971 yılında İzmir'de Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Türkiye, 20-30 Haziran 2013'te ikinci kez bu organizasyona ev sahipliği yapacak. Oyunların Mersin'den önceki son ev sahibi İtalya'nın Pescara kenti olmuştu.

Maskot Karetta

Akdeniz Oyunları maskotu Karetta (Caretta), Akdeniz ve Mersin'i temsil öğelerden oluşuyor. Akdeniz'in Caretta Caretta kaplumbağasını temsil eden maskotun ismi, 2012 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen halk oylaması sonunda Karetta olarak belirlendi. Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (ICMG) resmi logosu ise iç içe geçmiş 3 halkadan oluşuyor. Bu halkalar, Akdeniz Oyunları'na katılan 3 kıtayı, Afrika, Asya, Avrupa'yı temsil ediyor.

Sular havuzda toplanacak

Su Prosedürü'ne göre katılımcı ülkeler, kendi deniz sularından bir kavanoz getiriyor ve bu sular bir havuzda toplanıyor. Akdeniz Oyunları'na özel Su Prosedürü ile Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasından birlik ve barış temsil ediliyor.