İspanya'da doping tartışması

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Dünya Anti Doping Ajansı (WADA), Puerto operasyonu kapsamında ele geçirilen 185 kan torbasının imha edilmesi kararını eleştirdi.

İspanya'da doping tartışması
İspanya'da doping tartışması
GİRİŞ 02.05.2013 00:29 GÜNCELLEME 02.05.2013 00:29

IOC Sağlık Komisyonu Başkanı Arne Ljungqvist, Puerto operasyonuna ilişkin Madrid 21 No'lu Ceza Mahkemesi Hakimi Julia Santamaria'nın verdiği kararın, dopinge karşı verimli bir mücadele sergilemek açısından yanlış olduğunu savundu.

Ljungqvist, hükmün, dopingle mücadele ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, "Yıllardır bu bilgiyi bekliyoruz. Neler yaşandığı ve kişilerin nasıl davrandığı konusunda daha fazla bilgiye ulaşabilme ihtimali bile bizim açımızdan büyük önem taşıyor" diye konuştu.

WADA Genel Direktörü David Howman ise yaptığı yazılı açıklamada, kararın, WADA ve tüm dopingle mücadele camiasında "hayal kırıklığı ve memnuniyetsizliğe" neden olduğunu bildirdi. Ulaşılan delillerin, WADA'yı, davaya dahil olmak konusunda motive ettiğini ifade eden Howman, şunları kaydetti:

"Doktor Eufemiano Fuentes'ten yardım alanların yaptığı sahtekarlığa karşı gerekli yaptırımların uygulandığından emin olunmalıdır. Mahkeme, Fuentes'in halkın sağlığına karşı bir suç işlediğine hükmetmiştir. WADA, kararı baştan sona değerlendirmekte ve temyiz ya da herhangi bir girişimde bulunma hakkını saklı tutmaktadır."
Bu arada, temyiz başvurusu, 17 Mayıs'a kadar yapılabilecek.

İspanya'da 7 yıl önce Madrid, Barcelona ve Zaragoza kentlerinde düzenlenen Puerto operasyonunda, doktor Fuentes'in ofisi ve kendisiyle bağlantılı bazı ev ve iş yerlerinde 185 kan torbası ve 39 dondurulmuş plazma bulunmuş, aralarında birçok ünlü bisikletçinin de bulunduğu 35 kadar sporcu doping skandalından dolayı zan altında kalmıştı.

Madrid 21 No'lu Ceza Mahkemesi'nde dün karara bağlanan davada, Dr. Fuentes, 1 yıl hapis, spor doktoru olarak 4 yıl meslekten men ve 10 ay boyunca günlük 15 avro para cezası ödemeye mahkum edilmişti. Dopingli madde tedarik etme ya da uygulamaktan ceza almayan Dr. Fuentes, sadece "sporcuların sağlıklarını iyiye götürmektense, suni olarak dirençlerini artıran ve sağlık açısından tehlikeli maddeler kullanmak"tan suçlu bulunmuştu.

Mahkeme hakimi Santamaria, Dr. Fuentes'in ofisinde bulunan kan torbalarının, doping yapan sporcuların tespiti amacıyla dopingle mücadele kurumlarına teslim edilmesiyle ilgili talebi reddederek, örneklerin imha edilmesine karar vermişti.

KAYNAK: AA