2020 için Madrid'de incelemeler başladı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC), 2020 Olimpiyatları'nı düzenlemeye aday şehirlerden Madrid'teki temasları başladı.

2020 için Madrid'de incelemeler başladı
2020 için Madrid'de incelemeler başladı
GİRİŞ 19.03.2013 12:11 GÜNCELLEME 19.03.2013 12:11

2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şehrin belirleneceği, 7-10 Eylül tarihleri arasında Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak 125. IOC toplantısı öncesi rapor hazırlayacak komisyon, Tokyo'nun ardından ikinci ziyaretini İspanya'nın başkenti Madrid'e yaptı.

22 Mart'a kadar Madrid'de incelemelerde bulunacak Değerlendirme Komisyonu, daha İstanbul'a geçecek. Komisyon, ''spor kompleksleri, spor mirası, finans, pazarlama, hükümet ve halk desteği, konaklama, ulaşım, güvenlik ve basın'' konuları üzerinde değerlendirmelerde bulunacak.

IOC Denetleme Komisyonu üyelerinin Madrid'deki ilk durağı, Santiago Bernabeu oldu. Real Madrid ve İspanya Milli Takımı'nın kalecisi İker Casillas da gezi sırasında Madrid 2020'ye destek vermek için hazır bulundu. Madrid 2020 Komitesi, Santiago Bernabeu'yu futbol maçlarının oynanacağı stat olarak sundu.

Komisyon üyeleri daha sonra boğa güreşlerinin yapıldığı 1929 yılında inşa edilen Plaza De Toros, yeni adıyla Las Ventas'a geçti. Madrid'in kazanması halinde 20 bin kişi kapasiteli boğa güreşlerinin yapıldığı arenanın, üstünün kapatılarak basketbol sahasına dönüştürülmesinin planlandığı bildirildi. 3 yıl önce tenis kortuna dönüştürülerek Davis Cup maçlarının yapıldığı Las Ventas'ın, üstü kapatıldıktan sonra konser salonu olarak da hizmet vereceği belirtildi.

Heyet 2005 yılında yaptırılan Palais De Deportes salonunu gezdi. 15 bin seyirci kapasiteli salonun olimpiyatlarda voleybol maçları için kullanılacağı ifade edildi.

Spor komplekslerinin ardından heyet, Retiro Parkı'na geçti. Madrid 2020 Komitesi, 100 bin hektarlık Retiro Parkı içinde yer alan göletin üzerine ''suni salon projesi'' yapılacağı bilgisini verdi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu'nun ilk gün temaslarının ardından İspanya Belediye Başkanı Ana Botella ve Olimpiyat Komitesi Başkanı D. Alejandro Blanco basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İspanya'daki ekonomik kriz, grev ve işsizlik konularına ilişkin sorular dikkat çekti.

Ana Botella, ''İspanya'da ekonomik kriz, grevler ve işsizlik var. Sorunların farkındayız ve kabul ediyoruz. Ancak grev de bir haktır ve bunu sorun olarak görmüyoruz'' dedi.

Madrid'in seçilmesi halinde 2020 Olimpiyatları için yapılacak yatırımlar dolayısıyla sorunların avantaja dönüşeceğini dile getiren Botella, ''2020 Olimpiyatları, İspanya'daki ekonomik krizin çözümü olabilir'' diye konuştu.

Olimpiyat Komitesi Başkanı D. Alejandro Blanco ise Madrid'deki olimpiyat konseptinin ilgi çekici ve farklı olduğunu belirterek, ''Spor komplekslerine ilişkin aldığımız tepkiler olumlu'' dedi.