FIFA'nın başörtüsü kararına Çetinkaya yorumu

FIFA'nın kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasına onay vermesi, başörtülü sporcular tarafından umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.

FIFA'nın başörtüsü kararına Çetinkaya yorumu
FIFA'nın başörtüsü kararına Çetinkaya yorumu
GİRİŞ 04.03.2014 12:28 GÜNCELLEME 04.03.2014 12:28

Milli rallici Burcu Çetinkaya, AA muharine yaptığı açıklamada, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) İsviçre'nin Zürih kentinde FIFA Başkanı Sepp Blatter başkanlığında düzenlenen 128. Yıllık Genel Toplantısı'nda açıklanan karar için, "olması gereken çok sevindirici bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

İnsanların giyimlerinin hayatta yapmak istediklerine engel olmaması gerektiğini ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Bu olması gereken çok sevindirici bir gelişme. Başörtüsüyle spor yapmak da bir engel değil. Dolayısıyla FIFA'nın bunu geç de olsa farketmiş olmasından mutluyum. Aynı şey, önyargıları olan diğer insanlara da bir örnek teşkil eder diye umut ediyorum. Artık bu yüzyılda insanları giyimiyle ve tercihleriyle yargılamayı keşke bırakabilsek. Diğer spor dallarına da örnek teşkil edeceğini umuyorum."

"Başörtüsüyle ilgili yaşadığım olaylar başarımı çok etkiledi"

Eski milli tekvandocu Hamide Bıkçın Çetiner de aktif spor yaptığı yıllarda başörtüsü nedeniyle sıkıntılar yaşadığını hatırlattı.

Müsabakalara çıkarken psikolojinin başarıyı etkileyen en önemli etkenlerden biri olduğunu anlatan Çetiner, "Her sporcu çalışır ama maçtaki psikoloji insanı belli yerlere getirir. Her zaman psikolojisi iyi olan kazanır" dedi.

Başörtüsünün inançla ilgili bir tercih olduğunu kaydeden Çetiner, "Bu anlamda FIFA'nın kararı çok güzel olmuş. Tek amaç başarı ve ülkenizi en iyi şekilde temsil etmek. Başörtüsüyle ilgili yaşadığım olaylar benim başarımı çok etkiledi. Şu an aktif spor yapmıyorum ama bundan sonraki kardeşlerim için güzel bir karar olduğunu düşünüyorum. Çok mutlu oldum. Umarım bütün spor dalları için de bu karar örnek olur" diye konuştu.

Çetiner, insanların giyimlerinin spor yapmalarını etkilememesi gerektiğine işaret ederek, "Bence bütün spor dallarında, sporun gerektirdiği kıyafetlere uyularak bu karar uygulanmalı. Başörtüsünden dolayı gençlerimiz sporu bırakıyor. Her branşta insanların istedikleri gibi yarışmaları çok güzel olacaktır. Bunun ülkemizin spordaki başarısını ve sporcu sayısını artıracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA