Millilerimiz yarı finale yükseldi

FIBA Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye, Letonya'yı 78-53 yenerek yarı finale yükseldi.

Millilerimiz yarı finale yükseldi
Millilerimiz yarı finale yükseldi
GİRİŞ 02.08.2014 01:15 GÜNCELLEME 02.08.2014 01:15

Türkiye'nin yarı finaldeki rakibi, İspanya'yı eleyen Hırvatistan olacak.

Türkiye, karşılaşmaya etkili başladı. Üst üste geliştirdiği hücumlarla sayılar bulan ay-yıldızlılar, savunmada da rakibine katı savunma uyguladı. Toparlanan ve maça ortak olan Letonya ise Cima, Lomazs, Cavars ve Malmanis ile sayılar buldu. İlk 7 dakika 14-13 Letonya'nın üstünlüğüyle geçildi. Letonya'ya karşı sert savunmasını sürdüren Türkiye, Tolga, Furkan ve Okben'in basketleriyle 18-16 öne geçti. Karşılıklı basketlerle geçen ilk periyot 20-16'ı ay-yıldızlıların üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci periyoda Alper'in sayısıyla başlayan Türkiye, boyalı alanda rakibine sayı bulma imkanı tanımadı. Dış atışlarda yüzdeli oynayan ay-yıldızlılar, Furkan, Ayberk, Okben, Oğulcan ve Egemen'in sayılarıyla farkı 7 sayıya (33-26) çıkardı. Hızlı hücumlarla farkı azaltmaya çalışan Letonya ise Cima ve Meznieks ile sayılar buldu. Tempolu oyununu sürdüren Türkiye, periyodun bitimine 3 dakika kala farkı 11 sayıya çıkardı. İlk yarı 39-30 Türkiye'nin üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarıya da etkili başlayan Türkiye, Egemen ve Ege'nin basketleriyle farkı 16 sayıya çıkardı: 48-32. Baskılı oyununu sürdüren ay-yıldızlılar, arka arkaya bulduğu smaçlarla üçüncü periyodun ilk 5 dakikasını 52-34 önde geçti. Farkın açılmasını engellemek isteyen Letonya ise Grinbergs, Meznieks ve Malmanis ile sayılar bulmasına karşın, üçüncü çeyreği Türkiye, 59-45 üstün bitirdi.

Türkiye, final periyoduna sert savunma yaparak başladı. Pota altından ve dış atışlardaki sayılarla farkı 19'a çıkaran ay-yıldızlılar, rakibinin farkı kapatmasını engelledi. Maçın bitmesine 4.5 dakika kala fark 20 sayıya (70-50) çıktı. Bulduğu hızlı hücumları sayıya çeviren ve taraftar desteğini arkasına alan Türkiye, Letonya'yı 78-53 yenerek yarı finale yükseldi.

RAKİP HIRVATİSTAN

Ay-yıldızlılar yarı finalde, İspanya'yı 80-55 yenen Hırvatistan ile eşleşti. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da karşılaşmayı izledi.

''ÜMİT EDİYORUZ Kİ ŞAMPİYON OLURLAR''

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FIBA Genç Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye'nin, Letonya'yı yenerek yarı finale yükselmesiyle ilgili "İlk hedef final. Oyuncuların moralleri gayet yüksek. Ümit ediyoruz ki finale çıkarlar ve şampiyon olurlar" dedi.

Akif Çağatay Kılıç, FIBA Genç Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası çeyrek final maçlarının oynandığı Konya Büyükşehir Spor ve Kongre Merkezi'nde, Türkiye ile Letonya milli takımları arasındaki çeyrek final maçını izledi. Türkiye'nin, Letonya'yı yenip yarı finale çıkmasının ardından soyunma odasına giden Akif Çağatay Kılıç, Türk Milli Takımı sporcularını ve teknik ekibini tebrik etti. Gazetecilere açıklama yapan Akif Çağatay Kılıç, bu akşam güzel bir galibiyet aldıklarını ifade etti.

Rakibin de elinden geleni yaptığını ancak milli oyuncuların başarılı olduğunu anlatan Akif Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"İlk hedef yarı final. Oyuncuların moralleri gayet yüksek. Ümit ediyoruz ki finale çıkarlar ve şampiyon olurlar. Eğer finale kalırlarsa ki biz kalacaklarından ümitliyiz. O zaman pazar akşamı tekrar Konya'ya geleceğiz. Allah'tan mani olmazsa finali de onlarla seyredeceğiz. Bizim her zaman dile getirdiğimiz bir şey var. Bütün spor dallarında yatırımlar noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Ama hep diyoruz ki binaları, fiziki imkanları yapmak yetmez. Onların olması gerekiyor. Fiziki imkanınız olmazsa, başarı elde edemezsiniz. Ümit ediyorum ki gelecekte çok daha büyük başarılara, çok daha yoğun başarılara, farklı organizasyonlardaki başarılara imza atacağız. İyi yoldayız. Gençler bugün bunu gösterdi."

Karşılaşmayı, Bakan Akif Çağatay Kılıç'ın yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve AK Parti Konya milletvekilleri ve çok sayıda davetli de izledi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, çeyrek final maçını izlemek için geldiği Konya'da, AKP Konya İl Başkanlığı'ndaki, "Asla Yalnız Yürümeyeceksin Uzun Adam" adlı filmin özel gösterimine de katıldı.

Akif Çağatay Kılıç, filmi izledikten sonra yaptığı konuşmada, birlikten güç doğacağını belirterek, "Biz, milli iradenin temsilini en üst noktada taşıdığımızı ve bu sorumluluğun en üst noktada olduğunu bilenlerdeniz. Bundan dolayı hep beraber yol arkadaşı olarak bizler yolumuza devam edeceğiz diye düşünüyorum, ümit ediyorum ve inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye: 78 - Letonya: 53

Salon: Konya Büyükşehir Spor ve Kongre Merkezi
Hakemler: Paulo Marquez (Portekiz), Ademir Zurapovic (Bosna Hersek), Vanessa Ann Devlin (Avustralya)

Türkiye: Kadir Bayram, Berk Uğurlu 2, Doğuş Özdemiroğlu, Yiğit Arslan 3, Tolga Geçim 9, Oğulcan Baykan 6, Furkan Korkmaz 22, Ege Arar 9, Ayberk Olmaz 4, Okben Ulubay 6, Metehan Akyel, Egemen Güven 17

Letonya: Renars Birkans, Arturs Grinbergs 4, Ervins Meznieks 8, David Cima 14, Rihards Lomazs 3, Dzeiks Krumins, Rudolfs Stradnieks 2, Klavs Cavars 6, Richards Melderis, Rauls Avenitis 4, Rinalds Malmanis 12

1. periyot: 20-16
2. periyot: 39-30
3. periyot: 59-45
4. periyot: 78-53