İlkay ve Mesut, Türkiye'yi seçebilir mi?

Almanya Milli Takımı'nın taraftarlar ve basın tarafından tepki gösterilen iki yıldızı Mesut Özil ve İlkay Gündoğan, A Milli Takım'da oynayabilir mi? FIFA bu konuda ne diyor?

İlkay ve Mesut, Türkiye'yi seçebilir mi?
İlkay ve Mesut, Türkiye'yi seçebilir mi?
GİRİŞ 09.06.2018 23:39 GÜNCELLEME 09.06.2018 23:39
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Almanya Milli Takımı'nda Türk asıllı oyuncular Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın taraftarlar tarafından tepki görmesi üzerine Türk Milli Takımı'na geri dönüp dönemeyecekleri yönünde kafalarda soru işaretleri belirmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdikleri fotoğraf üzerine Alman taraftarların ve basının 'siyasete alet oldukları' nedeniyle eleştirdikleri ve maçlarda ıslıkladıkları iki oyuncu, Alman Milli Takımı tercihlerini, Türk Milli Takımı yönünde değiştirebilir mi? FIFA'nın düzenlemelerine göre bunun sadece bir yolu var.

FIFA Yönetmeliği'nin 8. maddesindeki "Federasyon değiştirmek" başlığının 2. maddesine göre, daha önce bir milli takım ile resmi maça çıkmış oyuncu, kendi elinde olmayan sebepler nedeniyle ya da devletin kararı sonucunda vatandaşlık hakkını kaybetmesi durumunda milli takımını değiştirebiliyor. Bu durumda oyuncu, haklı olduğunu gösteren sebepleri Oyuncular Statüsü Komitesi ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'a bir dilekçeyle sunarak milli takımını değiştirmeyi talep edebiliyor. Bu da demek oluyor ki, Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın A Milli Takım'a geçmesinin tek yolu, şu aşamada çok olası gözükmese de, Almanya'nın iki oyuncuyu vatandaşlıktan çıkarma kararı alması.

İŞTE FIFA'DA YER ALAN İLGİLİ MADDE

1. Eğer bir oyuncunun birden fazla vatandaşlığı varsa, veya başka bir ülkenin vatandaşlığını aldıysa, sadece bir sefere mahsus olarak, uluslararası müsabakalarda temsil edeceği milli takımı değiştirilebilmektedir, bunun için şu koşulların da geçerli olması gereklidir:

a) A milli takım seviyesinde, resmi müsabakalarda (tam veya kısa süre) oynamamış olması veya değiştirmek istediği milli takım seviyesinde başka bir ülke adına oynamamış olması lazımdır.

b) Değiştirdiği Milli Takım adına, önceki oynadığı Milli Takım ile katıldığı hiçbir turnuvaya katılamaz.

2. Eğer bir oyuncu Milli Takım ile resmi maça çıktğı ülkenin vatandaşlığını kendi elinde olmayan sebeplerden ötürü veya kendi rızasına karşı, devletin verdiği bir karar sonucu kalıcı olarak kaybederse, başka bir ülkenin vatandaşlığına önceden sahip olması durumunda, bu vatandaşı olduğu diğer ülke için oynamak adına izin isteme hakkına sahiptir.

3. Yukarıdaki 1. ve 2. Maddeye uygun olarak Milli Takım değiştirme hakkı olan oyuncu, bu hakkını kullanmak için FIFA Genel Sekreterliği'ne yazılı resmi bir dilekçe sunmalıdır. Oyuncunun bu talebi Oyuncular Statüsü Komitesi tarafından değerlendirilecektir. Bütün bu prosedür, Oyuncular Statüsü Komitesi ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu usulunce yapılacaktır. Milli Takım değiştirmek için başvuruda bulunan oyuncu, işlemleri tamamlanmadan hiçbir takım için maça çıkamayacaktır.

KAYNAK: SPORX
YORUMLAR 4
  • Oğuz 5 yıl önce Şikayet Et
    Sadece almanyada 3 milyona yakın gurbetçi var binlerce çocuk hayatını kurtarmak için almanlarin milli takımına seçilmeyi hayal ediyor..! Hepside işçi ailesinin çocuğu kimse gurbetteki insanlara hata yapmış onu yapmış diye çok bilmişlik taslamasın
    Cevapla
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu gençler milli takımımız istediler ama ozaman başta olan ft istemedi, bi gurbetçiler dışarıda yabancı, Türkiyede yabanciyiz, sadece paramız ve güzel. olursa performansımız başkası yok ne yazıkki yıllardır ab ülkesinde yaşayan ve vatan hasretinin ne olduğunu bilen ve Turkiyedekiler daha fazla vatanda ne olup bittiğini takip eden birisi olarak söylüyorum. Allahım ne eylerse güzel eyler.
    Cevapla
  • Selçuk Aydın 5 yıl önce Şikayet Et
    Ilkay gündoğan ve mesut özil almanya milli takımı seçmekle hata yaptı cumhurbaşkanımız recep tayyip erdoğan ilkay gündoğani ve mesut özili türkiye milli takımda oynamasını biz de istiyoruz
    Cevapla
  • kartal 5 yıl önce Şikayet Et
    Tolgay'ı milli takıma alamıyolar bunlar hiç mümkün mü? Biraz mantık!
    Cevapla