İşte Galatasaray'daki çöküşün sebebi!

Galatasaray'ın iki eski futbolcuları Hakan Ünsal ve Cüneyt Tanman, Sarı Kırmızılı ekibin kötü gidişatını Haber7.com'a değerlendirdi.

İşte Galatasaray'daki çöküşün sebebi!
İşte Galatasaray'daki çöküşün sebebi!
GİRİŞ 04.12.2013 13:58 GÜNCELLEME 04.12.2013 15:19

Candaş Aşık'ın röportajı

Galatasaray'ın Kopenhag maçıyla başlayan ve dünkü Gaziantep Büyükşehir Belediyespor maçıyla tavan yapan kötü performansını eski futbolcularına sorduk. Hakan Ünsal ve Cüneyt Tanman bu kötü gidişi Haber7.com'a değerlendirdi.

Florya'nın Galatasaray'ın kalbi olduğuna değinen Ünsal, kalp teklemeye başladı artık son iki sezondaki inanmışlık ve ruh kalmadı dedi.  Aynı şekilde Cüneyt Tanman da, Fatih Terim'in Galatasaray'dan gönderilişinin profesyonelliğe ve kurumsallığa yakışmadığına değindi. Galatasaray'ın göründüğü kadar kurumsal olmadığını anlattı.

İşte Galatasaray'ın iki dev çınarından çarpıcı açıklamalar;

HAKAN ÜNSAL 

Galatasaray'ın son zamanlardaki düşüşü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Normal şuandaki durum çok hesaplanmadan düşünmeden yapılan ani bir değişikliğin sonuçları bunlar. Fatih hoca kalsaydı çok değişir miydi? Biraz daha iyi olurdu ama bu seneyle ilgili büyük sıkıntı vardı

Mancini tercihi sizce yanlış mı?

Hayır takımı anlamaya çalışan bir teknik direktör var burda devre arasına kadar en azından bi sabretmek lazım. Şu andaki sıkıntı saha içindeki müdahaleleriyle ve çıkardığı takımla alakalı. Neden bu oyuncuyu almadan, neden bu eksikliği gidermedin demek haksızlık olur. Onun için devre arasını, uzun vadede sezon sonunu beklemek lazım. Transferlerini yapsın ya da takımla bir kamp geçirsin diye.

"GALATASARAY'IN KALBİ FLORYA'DIR KALP ŞUAN DA TEKLİYOR"

Galatasaray'da son 2 senede şampiyonluğu getiren Florya'ydı. Florya'daki o güzel ortam, arkadaşlık ortamı, sevgi ortamıydı. Şimdi bakıyorsun Florya o eski kötü günlerine geri dönüyor. Galatasaray'ın kalbi Florya'dır kalp şuan da tekliyor.

Takımda bir abi-kardeş havası ya da lider eksikliği olduğunu düşünüyor musunuz?

Aslında lider olabilecek oyuncular çok Drogba var Selçuk var ama işler sonuçla çok bağlantılı olduğu için o liderliği yapacak oyunculara da şuan da çok iş düşüyor. İçerdeki sıkıntılar çok daha büyük tek bir şey üstüne de yoğunlaştıramazsınız. Hoca değişikliği de etkili o sert duruma hakim hocanın eksikliği futbolcuları da olumsuz etkiliyor.

Daha ilk seneden Drogba'nın takımda bu kadar baskın olması Selçuk'u yada takımı etkiliyor mu? Bu ne kadar doğru?

Drogba'nın zaten ismi, kalitesi kendi kendine bi fark yaratıp baskı kurar. Diğer oyuncuların üzerinde bi kalitesi var. Bu çok normal, bunu oluşturan da zaten oyuncuların kendisi değil basın ve taraftarın Drogba'ya gösterdiği ilgidir.

Sneijder'in takıma etkisi ve performansı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sneijder başlı başına bir sorundur. Yaptıkları ettikleri haricinde oynadığı pozisyon itibariyle Galatasaray'ın sistemini kökünden değiştiren ve herkesin performansını etkileyebilecek kadar da önemli bir yerde oynuyor. Çok iyi oynarsa eksikleri kapatabilir ama Sneijder geldiğinden beri bir-iki maç harici iyi oynamadı.

Enterasan bir şekilde Fatih hoca gittikten sonra ki maçalarda iyi oynadı. Hoca gittikten sonra kendini göstermeye çalıştı.

Selçuk İnan'ın performansındaki düşüşün sebebi Sneijder mi?

Sadece Selçuk İnan'la sınırlandırmamak lazım şuan takımda kim iyi ki? Geçen seneki performansları göz önüne aldığımızda bir tane bile iyi oyuncu yok. Genel takımın havasında bir problem var. Son iki senedeki Galatasaray'dan çok uzak bir takım var. Ne istek, ne coşku o şampiyonluk havası yok takımda.

Sneijder'in oynaması hem forveti hem orta sahayı etkiliyor. Çünkü Sneijder arada oynayan bir oyuncu Sneijder oynadığı için tek forvete dönülüyor. Burak sol kanata çekiliyor. Melo ve Selçuk daha defansif oynamak zorunda kalıyor. Açıkçası darmadağınık bir yapı ortaya çıkmaya başlıyor.

Ara dönemdeki yapılacak transferler ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Öncelik hangi pozisyon olmalı?

Kesinlikle öncelik defans hattı. Özellikle stoper pozisyonu...

Chedjou, Dany, Semih, Gökhan Zan bunların hepsi aynı tip oyuncular. Hiçbiri bir Ujfalusi ya da Popescu değildir.

Defans hattını her maç değiştirmek doğru mu?

Mancini hala arayış içinde, hala takımını tanımaya çalışıyor. Çünkü zamanlama ile takımın başına getirildi. Takımla hiç kamp geçirme fırsatı olmadı. Devre arası iyi transferler yapılır ve minimum seviyede liderden uzak kalınırsa şampiyonluk yarışında olabilir.

Fatih Terim'in gönderilmesini erken buluyorsunuz sanırım?

İki tarafta bu işe çanak tuttu. Fatih hoca istemeseydi bu işler buraya kadar gelmezdi.

Fatih Terim'in bu kararında Yıldırım Demirören etkili olmuş mudur?

Yok zannetmiyorum Fatih Terim zaten o kararı önceden almıştır. Yıldırım Demirören değil de Ünal Aysal etkili olmuştur.

CÜNEYT TANMAN

Galatasaray'ın son zamanlardaki düşüşüyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Galatasaray iyi başladı aslında Süper Kupa'yı aldı, Emirates Kupası'nı aldı. Kadronun bazı eksiklerine rağmen çok da yetersiz olmadığını göz önüne getiren göstergelerdi ama gün geçtikçe Galatasaray'da bazı sıkıntılar başladı. Fatih Terim döneminde de bu sıkıntılar gözleniyordu. Yönetimsel sıkıntılar olmasaydı Fatih terim kalsaydı çözüm daha kolay olurdu.

Fatih Terim'in gönderilmesini yanlış mı buluyorsunuz?

Yanlıştan ziyade zamansız buluyorum. Dere geçerken at değiştirmenin bir faydası olmaz. Benim oynadığım dönem de dahil böyle bir değişiklik ve zamansızlık hatırlamıyorum. O yüzden Fatih Terim'in gönderilmesi ne zaman olarak ne şekilde olarak doğru değildi.

"GALATASARAY KURUMSAL GEÇİNİYOR AMA ALAKASI YOK!"

Fatih Terim bugüne kadar profesyonel çalışmış, yurt içinde yurt dışında güzel işlere imza atmış biri ama Galatasaray'da profesyonellikten uzak bir tavır gördü. Galatasaray çok kurumsal geçiniyor ama kurumsallıkla alakası yok çok uzaklar. O açıdan Mancini Galatasaray yönetim modeli bugün kü sonuçları ortaya çıkarıyor.

Mancini'nin zaman tanımak gerekir mi?

Tabi ki gerekli ama şimdi sezon başında alınmalıydı. Hazırlık dönemi geçirmeliydi. Yönetimsel bir hata var. Ama bu süreçte herkesin birbirine destek olması gerekiyor. Şuan Galatasaray öyle bir süreç içerisinde. Yönetimin açıklamaları oluyor bizi aşağı çekmeye çalışıyorlar bunlar doğru şeyler değil. Her dönemde kriz olabilir. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde ilk maç sonunda sorsanız kimse Galatasaray'a şans tanımazdı ama Galatasaray birlik ve beraberlikle, destekle bu durumdan iyi bir şekilde çıktı.

"ADAMLAR DOĞRU DÜRÜST MAÇ OYNAMIYOR"

Galatasaray'ın yedekleri kötü, salmışlar gibi söylemler var. Adamlar doğru dürüst maç oynamıyor ki. Böyle bir kadro başarılı olamaz tabi.

Sizin zamanınızda da olsun UEFA'yı alan kadroda da, bir abi-kardeş atmosferi vardı. Artık bir lider yok gibi siz ne düşünüyorsunuz?

Baktığınız zaman Drogba lider. Ama şu var Mancini geldiğinde benim iki tane önemli oyuncum var dedi bu doğru bir şey değil. Bu oyuncular yokken de Galatasaray'da önemli oyuncular vardı. O tarz bir ayırma oldu bu iyi bir şey değil. Drogba lider özelliğini farklı biçimde yansıttı. Saha içinde frikik atması, toplantılar yapması biraz yanlış ve kötü algılandı.

Selçuk İnan'ın performans düşüklüğü, Drogba ve Sneijder'in bu kadar ön plana çıkartılmasından kaynaklanıyor olabilir mi?

Olabilir tabi. Fatih Terim varken de Selçuk'ta düşüklük oldu. Sivasspor maçında Drogba da yoktu Sneijder da yoktu Selçuk sezonun en iyi topunu oynadı.

Selçuk fizik olarak da kafa olarak da hazır ama Galatasaray'ın dengesi bozuldu bir kere.

Bu dengeyi Sneijder üzerinden mi kurmaya çalışıyorlar sizce?

Evet ama Sneijder gidiyor mu geliyor mu o bile belli değil. Yurt dışına gitmiş hoca nerede olduğunu bilmiyor. Bu da kötü bir görüntü.

Fatih Terim'in gönderilmesinin zamansız olduğunu söylediniz. Sizce bu zamansızlıkta Demirören'in etkisi olmuş mudur?

Fatih Terim'in Milli Takım'a gitmesinde Yıldırım Demirören'in etkisi yok bence. Daha büyük yerden bir müdahele olmuştur. Demirören Abdullah Avcı ile devam edeceğiz demişti Ne oldu da iki gün içinde karar değişti. Göksel Gümüşdağ Florya'ya gitti görüşmeler oldu ondan sonra bu durum gerçekleşti. Yıldırım Demirören rüzgarın estiği yöne göre hareket eder.

Mancini bu kötü süreçten nasıl çıkar?

Mancini biraz daha otoriter olmalı.

Mancini İnter ve Man.City'den sonra Galatasaray'da o kadar geniş kadro bulamadı ve bunun acemeliğini mi yaşıyor?

Mancini daha önce her anlamda daha organize olmuş kulüplerde çalıştı. O bakımdan işi kolaydı. Bir de insanlar Fatih Terim'den sonra geldiği için daha dişini gösteren, otoriter birini arıyorlar. 'Ya Mancini bu mu?' gibi bir algılama oldu. Mancini'nin futbol adamlığına diyecek bir sözüm yok. Ama Galatasaray'ı iyi tanımadığını ve sürekli bir oyuncu arayışı içinde olduğunu düşünüyorum. Bu Mancini'nin kötü teknik direktör olduğunu göstermez.

Saha içinde oyuncuların yerlerinin sürekli değişmesinin sebebi bu mu?

Tabi ki Sol bekte Dany'den tutun Eboue'sine Sabri'sine Riera'sına herkes bek oynadı.sağ bek de öyle. Orta saha da bile değişiklikler oldu Ceyhun Sağ kanat oynadı. Sürekli böyle bir deneyiş içinde. Bu durum 10 olanı 5 gibi gösteriyor. Bu da kötü bir performans ve görüntüyü ortaya çıkarıyor.

Candaş Aşık - Tümspor

candas.asik@haber7.com