Süper Lig'e Avrupa'da büyük fırsat!

UEFA katsayı sıralamasında çok gerilere düşen Türkiye'ye büyük fırsat. Yunanisan ve Belçika takımlarının aldığı başarısız sonuçlar koltuğumuzu yeniden kazanma şansı doğurdu.

Süper Lig'e Avrupa'da büyük fırsat!
Süper Lig'e Avrupa'da büyük fırsat!
GİRİŞ 27.02.2013 14:01 GÜNCELLEME 27.02.2013 14:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mehmet Can Belören'in haberi

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa'da alınan başarısız sonuçlarla ilk 10'daki koltuğunu kaybeden Türkiye, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin bu yıl ki başarısıyla büyük bir fırsatı eline geçirdi.

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadığı sezonun getirisi olan 9 bin küsürlük puan beşinci yılını doldurdu ve katsayı sıralamasından düştü. Bunun üzerine Türkiye, geçtiğimiz dört yılda alınan düşük puanlarla bir anda 12. sıraya kadar geriledi.

Gelecek sezonlar için Süper Lig şampiyonunu Şampiyonlar Ligi'ne ön eleme oynamadan gönderme fırsatı tehlikeye düştü. Ancak Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa'da aldığı başarılı sonuçlar bu riski tamamen ortadan kaldırdı.

Hatta bu sezon, yıllar sonra ilk kez üzerimizde yer alan Belçika ve Yunanistan takımlarının Avrupa'ya erken veda etmesi yerimizi tekrar kazanma adına büyük bir fırsat oldu. Şuan Avrupa'da takımı bulunmayan 10. Belçika ve 11. Yunanistan 34 bin puana sahip. Galatasaray ve Fenerbahçe bu turlarda elenmezse, 31 bin puanla 12. sırada bulunan Türkiye tekrar 10. sıraya yükselme şansı yakalayacak.

10. SIRAYA YÜKSELMEK NEYİ DEĞİŞTİRİR?

Türkiye'nin şuanda bulunduğu 12. sıradan 10. basamağa yükselmesi Avrupa'ya gönderilen takım sayısında bir artış getirmeyecek. Ancak Rusya, Hollanda ve Ukrayna'nın bulunduğu 7,8 ve 9. basamakta
 yer alan ligler Türkiye Süper Ligi'ne göre UEFA Avrupa Ligi'ne bir takım fazla gönderiyor.

Türkiye'nin yakın tarihte 9. basamağa yükselmesi zor gözüksede bu ülkelerin alacağı başarısız sonuçlar katsayı sıralamasını her an değiştirebilir. Türkiye'nin 9. sıraya yükselmesi durumunda Türkiye Süper Lig'ni 5. sırada bitiren takımda Avrupa Ligi'nde oynamaya hak kazanacak. Ve toplamda Avrupa'ya gönderdiğimiz takım sayısı (2 Şampiyonlar Ligi, 4 Avrupa Ligi) 6'ya yükselecek.

Katsayı sıralamasındaki bu ani değişikliklere örnek verecek olursak; 2 sezon önce 8. sıraya kadar yükselen Romanya, takımlarının aldığı başarısız sonuçlar üzerine şuan 19. basamağa kadar geriledi. Bu durum Türkiye'nin yükselmesi an meselesi olan 10. basamağın öneminin açık bir örneği. 
Rusya, Hollanda ve Ukrayna'dan her hangi birinin 1-2 sezon üst üste alacağı başarısız sonuçlar, Süper Lig'in yakın tarihteki en büyük hedefi olan 9. basamağa yükselme şansını getirebilir.

İşte UEFA katsayı sıralamasının son hali...

 


(Sıralamanın tamamına www.uefa.com'dan ulaşabilirsiniz)

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • vatan millet sakarya 11 yıl önce Şikayet Et
    Haber olsun diye yazilmis bir haber.... Bu haberi yazan arkadas uefa'nin nasil bir siralama sistemi oldugunu ya bilmiyor yada göz ardi ediyor veyahut matematik bilgisi biraz yetersiz. Türkiyenin 10. siraya gelme ihtimali mutlaka var ama uefa ya siralamalari son bes yili baz alarak hesaplanir. ve türkiye 08/09 sezonunda aldigi puan öbür ülkelerin düsük puan aldigindan dolayi avantaji konumunda ama önümüzdeki yil bu avantaji kaybediyor olacak ve geri kalan sezonlarda aldigi kötü sonuclar türkiyenin 10 siraya yükselmesini büyük bir ölcüde imkansiz kiliyor...
    Cevapla