Avrupa takımlarındaki yabancı oyuncu sayısı arttı

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), 2012'de, Avrupa'daki futbol takımlarında, yabancı oyuncu sayısında rekor artış olduğunu açıkladı.

Avrupa takımlarındaki yabancı oyuncu sayısı arttı
Avrupa takımlarındaki yabancı oyuncu sayısı arttı
GİRİŞ 21.01.2013 14:57 GÜNCELLEME 21.01.2013 14:57

Uluslararası Spor Çalışmaları Merkezi'nin dünya futbol liglerinde yaptığı araştırma sonucunda hazırlanan rapora göre, Avrupa'daki 31 futbol liginde oynayan yabancı futbolcu oranının, ortalama yüzde 36,1 olarak belirlendiğini ancak Türkiye, Kıbrıs, İngiltere, Portekiz, Belçika ve İtalya'da oynayan yabancı futbolcu oranının yüzde 50'den fazla olduğu kaydedildi.

Rapor, Brezilya liginde oynayan yabancı futbolcu sayısını 524'den 515'e düşmesine rağmen hala listenin başında olduğunu, 2'inci sıraya yerleşen Fransa'nın da yabancı futbolcu sayısını bir önceki yıla göre 24 kişi arttırarak 269 yabancı futbolcuya evsahipliği yaptığına dikkati çekti. En fazla yabancı futbolcuya sahip ülkeler listesinde, Sırbistan'ın 3'üncü, Arjantin'in de 4'üncü sırada yer aldığı kaydedildi.

İspanya'ya bir yıl içinde gelen yabancı oyuncu sayısı, 34'den 148'e, Portekiz'de de 41'den 171'e çıkmasına karşın Yunanistan'daki yabancı futbolcu sayısının, yüzde 14,9 oranında azaldığı belirtildi.

Avrupa futbol kulüplerinin genç futbolcu yetiştirme konusunda yetersiz olduğuna vurgu yapılan raporda, söz konusu duruma istisna bir kaç büyük Avrupa takımı olduğu da ifade edildi.

Buna örnek olarak, Barcelona takımınındaki oyuncuların yüzde 59'unun, Ajax'daki oyuncularının yüzde 55'inin ve Manchester United'da oynayan oyuncuların yüzde 40'nın altyapıdan yetiştiğine vurgu yapıldı.

AA