MHK Başkanı, Zorlu'daki görüşmeyi açıkladı!

Merkez Hekem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, ilk yarının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 03.01.2020 10:53 GÜNCELLEME 03.01.2020 14:27
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Merkez Hekem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, ve MHK Başkan Vekili Oğuz Sarvan ilk yarının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

 

 

Zekeriya Alp sözlerine "Bizim basın toplantısı yapmama kararımız farklı bir algı oluşturdu. Bugün bir arada olmanın faydalı olacağını düşündük. Sayın Nihat Özdemir başkanlığında oluşan TFF'de 4 Temmuz tarihinde MHK'ye atandık. Verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Hakem camiasına hizmet etmiş kurul arkadaşlarımızla birlikte çalışmalara başladık. 6 ay gibi bir sürede görülmeyen birçok işe imza attık. Bunları paylaşmak istiyorum." diyerek başladı.

Kısa sürede etkili işler yaptıklarını söyleyen Zekeriya Alp "Uilenberg ile anlaşma yaptık. Önemli isimlerle eğitim kadromuzu güçlendirdik. Eğitim kadromuzdaki arkadaşlarımızla birlikte bireysel koçlar adadık. Maç izleme çalışmaları hakemlere ciddi bir katkı sağladı. Genç hakemlerin takibini sağladık. VAR sisteminin ikinci yılında çok önemli bir proje gerçekleştirdik. Hakemlerin tamamını taradık. 10 VAR ve 3 AVAR hakemi daha ligin ikinci yarısında görev yapabilecek duruma getirdik. Oyun kuralları konusunda güncel kalmaları için hakem ve gözlemcilere testler gönderiyoruz. Online olarak cevap alıyoruz, eksikleri gideriyoruz. Bu çalışmayı getiren Oğuz Sarvan'a teşekkür etmek istiyoruz. Kadromuzda çok tecrübeli isimler var, bu hakemler kariyerinin sonuna gelecek. Birçok yeni isme görev verdik. 43'ün üzerinde yaşı olan 7 hakemimiz var. Yeni arkadaşları kazanmak zorundayız, yeni jenerasyon yapmalıyız. Sabredersek meyvelerini alacağız" dedi.

 

 

"VAR, TÜRKİYE'DE HARİKA KULLANILIYOR"

VAR'ın Türkiye'de iyi kullandıldığını söyleyen Zekeriya Alp "VAR ile iki yılda iyi noktaya geldik. Avrupa'da VAR ile ilgili tartışmalar sürerken, biz oldukça iyi noktaya geldik. İlk yarı VAR'da 738 pozisyon incelenmiş. Bu yıl 881 inceleme gerçekleşirken 143 azalma gerçekleşmiş. 70 olan kontrol sayısı 43'e indi. VAR'a başvurmada UEFA standartlarına indik. Geçen yıl 23, bu sezon 4 karar değişti. Hakemler sistemi daha iyi kullandı. 93 olan toplam müdahale sayısı 69'a düştü. Doğru VAR kullanımı konusunda sıkıntı yok ama oyunun soğumasını engelleyemedik." ifadelerini kullandı.

FENERBAHÇE İLE NE KONUŞULDU? ZORLU'DAKİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Fenerbahçe ile Zorlu Center'da yapılan görüşme hakkında konuşan Zekeriya Alp "TFF Başkanı Nihat Özdemir'in daveti ile Ali Koç ve Semih Özsoy gerçekleşen görüşmede bulunmamın nedeni, yazılı ve görsel basında çıkan haberler, Fenerbahçe maçındaki hakemlerin bir sonraki hafta verilmemesi gibi konulardı. Alanyaspor maçıyla ilgili kendi aramızda görüştük ve kural hatası olmadığını söyledik. Gazeteci arkadaş aradı, Fenerbahçe başvuru yapmamıştı ve ben de görüşümü söyledim. IFAB'ın konuya bakışı soruldu. Elimde IFAB'dan gelen mailini Türkçesi ve İngilizcesi vardı. IFAB'dan gelen görüşü okudum ve kural olmadığını açıkça belirtiliyordu. Taçla ilgili kural hatası olmadığı için sorulmaya gerek olmadığını Semih Özsaoy'a anlattım. 43 hakem var, her hafta her hakeme görev veremeyiz. Bir hakeme her hafta maç veremeyiz. İyi maç yöneten arkadaşa ödül olarak bir sonraki hafta maç veriyoruz. Atama sistemini Fenerbahçe'ye anlattım. VAR'da görev verdiğimizi söyledik. Konu bundan ibarettir. Ali Koç bu konuşmamın ardından 'İkna oldum, teşekkür ederim' dedi. MHK Başkanı olarak, TFF Başkanı Nihat Özdemir'in olduğu her ortamda her kulüp başkanı ile görüşürüm. Fenerbahçe'ye her kulübe eşit olduğumuzu söyledim. Toplantının yeri tartışılabilir ama adaletin yeri olmaz." diye konuştu.

FENERBAHÇE'NİN İDDİASINA YANIT

Fenerbahçe'nin "Kazandığımız maçlardan sonra hakemlere görev verilmiyor" iddiasını yanıtlayan Zekeriya Alp "Fenerbahçe - Gaziantep maçında hakem yanlış bir penaltı verdiği için bir sonraki hafta dinlendirildi. Fenerbahçe - Ankaragücü maçı. Abdülkadir Bitigen. Maçı Fenerbahçe kazanıyor ama Bitigen'in notu çok düşük. Ertesi hafta dinlendirdik. Ali Şansalan, Fenerbahçe - Konyaspor maçında çok iyi not almış. Ertesi hafta yine görev vermişiz. Yani bu hakemlere maç veriyoruz. Kayserispor - Fenerbahçe. Arda Kardeşler yönetti. Ertesi hafta yine maç vermişiz. Yani Fenerbahçe yenildikten sonra görev alınan tek maç bu." ifadelerini kullandı.

"F.BAHÇE-BEŞİKTAŞ MAÇININ HAKEMLERİYLE GÖRÜŞTÜK"

Zekeriya Alp ayrıca "Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinin hakemleriyle rutin bir görüşme yaptık, bunu hep yaparız. Tarık Ongun dışında hakemleri çağırdık ve pozisyonları değerlendirdik. Bu rutin görüşmenin sorgulama olarak yansıtılması bizi üzdü. Hakemlerimizle her zaman, her yerde görüşürüm. Bunun için talimat almam. Fenerbahçe - Beşiktaş maçına 4-5 hafta önce Halil Umut Meler'i vermeyi düşündük. Halil Umut Meler o maça hazırlandı. Bir hafta evvel iki takımın yenilgisi ve kamuoyunda yer etmesinden dolayı hakem değişikliğine gittik. Cüneyt Çakır ve ekibini verelim, sıkıntı içerisinde olan iki takımın maçını daha rahat yönetmesini istedik. Genç hakem Halil Umut Meler'in zor durumda kalmasını istemedik." açıklamasını yaptı.

"SERDAR-VIDA'NIN POZİSYONLARI PENALTI"

Ceza sahası içerisinde savunmacıların, forvetleri çekmesi ve bu pozisyonlara penaltı verilmemesi hakkında soru üzerine Oğuz Sarvan "UEFA'nın bütün hakemlere verdiği seminerlerde 'Ucuz penaltı' olmasın talimatı var. Özellikle bu itme konularında, bunun şiddeti bir yerde yazmadığı için geniş bir aralık var. Aynı şey yurt dışında da var. Serdar Aziz - Domagoj Vida pozisyonunun VAR konuşmasını sorduk, standart bir konuşma olmuş. Hakemlerle, karar hakkında hem fikir değiliz ama bir art niyet yok" dedi.

"BUNDAN SONRA PENALTILAR İNCELENECEK"

MHK Başkan Vekili Oğuz Sarvan "Kalecinin penaltı vuruşundan önce çok açık bir şekilde çizgi ihlali varsa penaltı tekrar edilmeli diye bir talimat var. Eğer kaleci abartılı bir şekilde çıkmıyorsa talimata göre tekrar edilmeyebiliyor. Süper Lig'de ilk yarı kalecinin çizgiye basmadığı penaltı pozisyonlarında tekrar ettiren ve ettirmeyen hakemlerimiz UEFA talimatlarına göre doğru karar verdi. Ancak VAR varken, bu tartışmalara izin vermemek adına ikinci yarıdan itibaren VAR hakemlerinin bunu kontrol etmesine karar verdik. Hakemin VAR'a gitmesi için bir takım prosedürler var. Ancak VAR hakemi çağırırsa hakem gidebilir. VAR hakemi çağırdığında hiçbir hakem gitmemezlik yapamaz." açıklamasını yaptı.

VAR KAYITLARININ AÇIKLANMASI TALEBİNE YANIT

Oğuz Sarvan, VAR kayıtlarının açıklanması yönündeki isteklerle ilgili de konuşurken "VAR kayıtlarının açıklanmasıyla ilgili olarak sanırım bir manipülasyon yapıldığı şüphesi var. Hem görüntü hem de ses kaydının olduğu nasıl bir manipülasyon yapılabilir bu da sizin takdiriniz. VAR'a ben de soğuk bakıyordum ama Dünya Kupası'ndan sonra fikrim değişti. Ancak VAR olmasaydı daha iyi olabilirdi. VAR olmasaydı, bu kadar hakem konuşulmazdı. Hakem konusunda homojen olamıyoruz. Her maça her hakemi veremiyoruz. Biliyorsunuz bazı maçlar daha zor, baskı oluyor. Tecrübeli hakemlerimiz var. Elimizdeki hakem sayısı VAR için yetersiz." dedi.

KOÇ HOLDİNG İLE TİCARİ İLİŞKİ

MHK Başkanı olduktan sonra TFF Başkanı Nihat Özdemir'e Koç Holding ile ticari ilişkisinin olduğunu ilettiğini ve "Bizim en büyük sponsorumuz Koç Holding cevabını" aldığını ifade eden Alp, "Koç ile yaptığım çalışmada 30 yılı doldurdum, bu çalışma için de gurur duyuyorum. Sezon başında da bu durumu TFF Başkanı'na ilettim, bana bizim en büyük sponsorumuz Arçelik dedi" ifadelerini kullandı.

Ali Koç ile ilk kez Zorlu'da tanıştığını ifade eden Alp, "Ben 30 yıldır Koç ile iş yapıyorum ve bir kez bile Ali Koç ile karşı karşıya gelmedim. Ali Koç ile ilk kez Zorlu'da görüştüm. Ben 41 yıldır ticaret yapıyorum ve 30 yıldır da Koç Holding ile çalışıyorum. Bence etik! Ne gibi bir sonuç çıkabilir. Benim gibi bir sürü yönetici var Koç ile iş yapan. Bunun gündeme gelmesi çok enterasan. Hiç de hoş olmayan bir görüntü ortaya atılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.

Kendisi hakkında bilinen bir şey varsa bunun mertçe açıklanmasını isteyen Alp, "Ben iş adamıyım. Hayatımı, ailemi bırakıp haftanın dört günü maç izliyorum. Benimle ilgili bildiğiniz bir şey varsa çıkıp mertçe, delikanlıca açıklayın. Bir emek veriyoruz, en sonuna kadar en iyi şekilde yapmak için kamuoyuna söz veriyoruz. Bizim beklentimiz yok, bu camiaya katkı sağlamak istiyoruz ve katkı sağladığımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

FATİH TERİM İLE FOTOĞRAF

"Fatih Terim ile fotoğrafımız benim MHK'da görevli olmadığım bir dönemde çekildi. Kaldı ki bir yardım gecesinde bir araya geldik. Sosyal medyada her şey konuşulur, ben bu fotoğraftan neden rahatsız olayım kı?"

VAR kayıtlarının açıklanması gibi bir durum söz konusu değil, olamaz! VAR kayıtlarını biz bile bilmiyoruz

YORUMLAR 38
  • adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    zekeriya alp kaybol git bence futboldan soğuduk
    Cevapla
  • yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Fener iyi oynarsa hakemler fener lehine bariz hata yaparak feneri zor duruma düşürür. Fener kötüyse skora etki etmez bu tilki hakemler
    Cevapla
  • hadi ordan 4 yıl önce Şikayet Et
    fedarasyon şikesi bu. yani ZORLU işler... daha öncede yaptılar yine yapacaklar. istifaaaa edin . futbolu kirletmeyin
    Cevapla
  • tanerrrrr 4 yıl önce Şikayet Et
    saklı gizli ne görüşüyorsunuz. aynı görüşmeyi gs yapsa bjk yapsa fenerliler ne düşünürdü. delikanlıca istifa edin. edemezsinizki ipleriniz başkalarının elinde.
    Cevapla
  • Atilla Sener 4 yıl önce Şikayet Et
    Zekeriya Alp'e bir tane sorum var... Zorlu görüşmesinden önce ve sonra herhangi bir süperlig takımının başkanı veya yöneticileri ile buna benzer bir görüşme yapmışmı? Mesela Beşiktaş Başkanının ağır ithamları oldu, bu konuda kendisini aydınlatmak için bir çabası oldumu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle