Passolig kararı sonrası ne olacak?

Anayasa Mahkemesi, önceki gün e-bilet uygulamasının devamına hükmetti. Ancak aracı kurum konumundaki Passolig'in iptaline karar verdi.

Passolig kararı sonrası ne olacak?
Passolig kararı sonrası ne olacak?
GİRİŞ 14.11.2015 11:32 GÜNCELLEME 14.11.2015 12:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Taraftar Hakları Dayanışma Merkezi (Taraf-Der), e-bilet uygulamasıyla ilgili dava açmıştı. 16. Tüketici Mahkemesi, uygulamanın durdurulmasına karar verirken konu Anayasa Mahkemesi’ne gitmişti. AYM, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un, e-bilet uygulamasına olanak tanıyan hükümlerinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu reddetti. 

Yani e-bilet uygulaması aynen devam edecek. Ancak mahkeme, TFF’nin elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlanmasındaki  yetkilerini üçüncü kişilere devredebileceğine ilişkin hükmün iptaline karar verdi. Kısacası üçüncü kişi konumundaki Aktifbank’ın Passolig kartları iptal olacak. Davayı açan avukat Cem Cihan, “E-bilet uygulaması sürecek ancak bilet satış hakkı tek bir bankada olmayacak. Çünkü AYM, TFF’nin yetkisini üçüncü kişilere devretmesini iptal etti” dedi. Flaş kararın ardından aydınlanması gereken pek çok konu var.

1 milyon taraftarın parası ne olacak

Süper Lig kulüplerinin taraftarları statta maç izleyebilmek için yaklaşık 1 milyon Passolig kartı aldı. 321 bin Galatasaray, 317 bin Fenerbahçe ve 217 bin Beşiktaş taraftarının Passolig’i var. Bu futbolseverler Aktifbank’a kişi başı 29 lira yenileme ücreti ödedi. Federasyon’un, bu paraların iade edilmesi için harekete geçmesi bekleniyor. Aksi takdirde 1 milyon taraftar mağdur olacak.

Kağıt biletler geri dönebilir

Kararın ardından TFF’nin Aktifbank ile konuyu çözmesi gerekiyor. TFF yeni uygulamaya gidene kadar bir süreliğine kağıt bilet geri dönebilir. Passolig tamamen kalktıktan sonra e-biletler stadyum gişelerinde sadece kulüpler tarafından satılabilecek. Passolig döneminde anne kızlık soyadına kadar tüm kişisel bilgilerini vermek zorunda olan taraftarlar, yeni sistemde sadece adını soyadını ve TC kimlik numarasını vererek bilet alabilecek. 

TFF gerekçeli kararı bekliyor

Türkiye Futbol Federasyonu son gelişmelerin ardından Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını bekliyor. Federasyon hukukçuları, “Şu durumda bir şey söylememiz doğru olmaz, kararın gerekçesi açıklandıktan sonra konuşabiliriz” diyor. Ulaştığımız Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise konuyu değerlendirmek istemedi. Gündoğan, “Hem biz hem de TFF ayrıntılı bir açıklama yapacağız. Bu konuda hazırlığımız sürüyor” demekle yetindi. 

Turnikelere 150 milyon harcandı

TFF’nin e-bilet ihalesini kazanan Aktifbank, bugüne kadar stat girişlerindeki turnike, kamera sistemi ve maç izleme odaları için yaklaşık 150 milyon TL’lik harcama yaptı. Federasyon ile Aktifbank’ın bir süredir maliyet hesaplaması yaptığı ve görüşme halinde olduğu biliniyor. Aktifbank, gerçekleştirdiği 150 milyon TL’lik harcamayı Futbol Federasyonu’ndan istiyor. Yüksek rakam nedeniyle tarafların anlaşması hayli zor gözüküyor. Bu durumda konu mahkemeye taşınacak.

5+5 yıllık sözleşme yaptılar

Aktifbank’ıın ihaleyi üstlenmesinin ardından Süper Lig kulüpleri 5+5 yıllık sözleşme imzalamıştı. Sponsorluk ve reklam anlaşmaları kapsamında Aktifbank, kulüplere 
farklı ücretler ödedi. Bu ödemelerin çoğu peşin olarak yapıldı. Avukat Cem Cihan, bu anlaşmaların son kararla birlikte iptal olduğunu ve konunun ticaret mahkemelerinde çözülebileceğini açıkladı.

YORUMLAR 1
  • Eminin 8 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi ranta dönüştürmek isterseniz olacağı budur çok güzel olmuş pek güzel olmuş
    Cevapla