Efsaneler mahkumlarla maç yaptı

Türk futboluna damga vuran eski ünlü futbolcular, Maltepe Cezaevi’nde yabancı mahkumlarla halı saha maçı yaptı. Maçı ünlüler 6-3 kazandı.

GİRİŞ 21.11.2014 19:23 GÜNCELLEME 21.11.2014 19:23

Maltepe Cezaevi’nde düzenlenen etkinliğe ünlü futbolcular; Tanju Çolak, Hasan Şaş, Ali Gültekin, Semih Yuvakuran, Hasan Vezir, Erdi Demir, Suat Şatır, Ogün Temizkanoğlu ve Nurettin Yıldız ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım çok sayıda yabancı mahkum katıldı.

Maçtan önce duygularını açıklayan Tanju Çolak, “Futbolun efsaneleri olarak buraya geldik. Bu güzel insanlara, ülkemizdeki misafirlere destek vermek için geldik. Bunlar sosyal proje. Futbolun evrenselliği çok önemli. Futbolun ırkı, dili, rengi yoktur. Cezaevindeki Türk mahkumlara da bu olanakları sunmak lazım. Böyle bir şey olursa biz de arkadaşlar olarak destek veririz. Onların da morale ihtiyacı vardır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da, “Bu güzel etkinlikte bizleri yalnız bırakmayan, Türkiye’de futbolun gururu olmuş arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizler burada 93 ülkeden gelen yabancı uyruklu hükümlü ve tutukluları barındırıyoruz. Bizim için insan hakları sadece kendi vatandaşlarımız için değil, insan temelinde herkesin sahip olması gereken haklar olarak değerlendiriyoruz. Bugün cezaevimizin önemli spor tesisini de açmış bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.

HASAN ŞAŞ’A ÖZEL İLGİ

Bu arada, ünlülerin takımında yer alan Hasan Şaş’a yabancı mahkumlar özel ilgi gösterdi. Hasan Şaş: “Buradaki mahkumlara biraz olsun moral vermek için geldik. İyi bir proje. Bu projeleri devam ettirmek istiyoruz. İnsan kaderi ile doğuyor ama çok da değiştiremiyor. Onların da kaderi burada olmak. İnşallah bir an önce dışarı çıkarlar.” dedi. Kendisine özel bir ilginin gösterildiğinin hatırlatılması üzerine Hasan Şaş, “Evet, dünya kupasından dolayı o kesimden bayağı bir ilgi var. Allah razı olsun!” ifadelerini kullandı.

Yabancı mahkumlardan Nijeryalı Abraham Yusuf Mlope de, “Cezaevi yönetiminin aldığı maç kararını çok güzel bir gelişme olarak değerlendirdi. Mlope, “Psikolojik olarak mutluluk veriyor. Psikolojik olarak rahatladığınız zaman uzakta olan aileniz ve diğer sorunlardan uzaklaşıyorsunuz. Burada ziyaretçimiz de olmadığı için çok mağduruz. Çünkü hepsi yabancı. Çoğunlukla Afrika’dan gelenler var.” dedi.

Maçı beklerken tezahürat için ellerinde darbukalarla müzik yapan ve tempo tutan yabancı tutuklular için darbukanın özel bir anlamı olduğunu söyleyen Mlope, “Çalınan müzikler de Afrika müzikleri, mutlu olmak için yapıyoruz. Darbukayı zaten kültürün bir parçası olarak çalıyorlar. Ülkelerimizde okulda, dışarıda, düğünlerde hep darbuka çalıyoruz.” diye konuştu.

Ünlülerle yapılacak maç öncesi heyecanlı olduklarını ancak kendilerine de güvendiklerini belirten Mlope, Türkiye’den Emre, Alper ve Hakan Şükür gibi isimleri tanıdığını belirterek, “Eski futbolcularla maç yapmak bizim için mutluluk verici. Onlarla tanışmak da güzel. Maçta kendimize güveniyoruz. Gelenler ne kadar iyi olursa olsun biz kendimize güveniyoruz. Futbol bu, kimin kaybedeceği belli olmaz.” şeklinde konuştu.

Maçı ünlü futbolcular 6-3 kazandı. Maçtan sonra halı sahanın açılış kurdelası kesildi.