Pele'ye şok! Ne yapacağını bilemedi

Dünya Kupası sonrası başkanlık seçimlerine de hazırlanan Brezilya'yı çok sıcak günler bekliyor. Bir taraftan ulusal polis hükümeti iş durdurmakla tehdit ederken, Rio ve Sao Paulo sokakları her gün yeni bir kupa karşıtı eyleme sahne oluyor.

Pele'ye şok! Ne yapacağını bilemedi
Pele'ye şok! Ne yapacağını bilemedi
GİRİŞ 09.05.2014 11:24 GÜNCELLEME 09.05.2014 11:24

Daha önce birçok sendika, demokratik kitle örgütü ve öğrenci dernekleri kupa açılış töreniyle birlikte ülke çapındaki eylemlere başlayacaklarını açıklamıştı. Son bir haftadır yapılan eylemlerde ise 1 Haziran'dan itibaren süresiz genel grev çağrısı yapılıyor.

Kupanın başlamasına yaklaşık bir ay kaldı, ama stat inşaatları hala sürüyor ve bu gidişle özellikle Cuiaba ve Curitiba stadlarının kupaya yetişmesi çok zor gözüküyor.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef son hazırlıkları incelemek için gittiği açılış maçının yapılacağı Arena Corinthians Stadı inşaatında da protestoların hedefi oldu. Dilma sahada yürüyüp işçileri selamladığı sırada dışındaki "Topraksızlar" hareketi üyeleri kupaya ayrılan bütçeyi protesto ediyordu.

1 İŞÇİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Ülke çapında protestolar sürerken, stat inşaatından çalışan bir işçi daha hayatını kaybetti. Cuiba stadında inşaatında elektrik çarpması sonucu ölen 32 yaşındaki Mohamed Ali Maciel'le birlikte şimdiye kadar Brezilya'nın çeşitli kentlerinde 8 işçi stat inşaatlarında hayatını kaybetti.

PELE GÖSTERİCİLERİN ARASINDA KALDI

Brezilyalı futbol efsanesi Pele de protestolardan kurtulamadı. Sao Paulo sokaklarında kupa için reklam filmi çektiği sırada evsizlerin oluşturduğu "Çatısızlar" grubu tarafından etrafı sarılan "O'Rei" zor anlar yaşadı. Pele'nin çekim yaptığı alanın etrafının saran ve çıkış yollarını kapatan yaklaşık 200 kişilik grup, kupaya harcanan paraların evsizlere aktarılmasını istedi.

EFSANENİN SONU MU?

Pele'nin son dönemde yaptığı açıklamalar ve FIFA'yla olan dostluğu ülkesi Brezilya'da büyük tepkilere yol açıyor. Kupaya harcanan paraların eğitime ve sağlığa harcanması için sokağa çıkan göstericileri her fırsatta sert dille eleştirmesi Brezilyalıları oldukça kızdırmışken, üstüne açılış stadı inşaatında ölen bir işçinin ardından söylediği "Bu kazalar normal şeyler, hayatın bir cilvesi, beni asıl endişelendiren işçilerin ölümünden çok havaalanlarının alt yapısının zamanında yetiştirilemeyecek olması" sözleri bardağı taşıran son damla oldu.

KAYNAK: DHA