Yargıtay şike kararını ne zaman verecek?

Şike dosyasını yakından bilen bir kaynak, "Şikede alınan cezalar 10 yılın altında olduğu için duruşma yapılmaz. Dosyada tutuklu olmadığı için de öne alınacağını zannetmiyorum. Süreç 6 aydan önce tamamlanmaz" dedi

Yargıtay şike kararını ne zaman verecek?
Yargıtay şike kararını ne zaman verecek?
GİRİŞ 20.11.2013 10:03 GÜNCELLEME 20.11.2013 12:02

Şike davasında bundan böyle hukuki süreci Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin alacağı kararlar belirleyecek. Dava duruşmalı mı yoksa duruşmasız mı görülecek, dosya normal sıraya mı konacak yoksa önemine binaen öne mi alınacak? Bütün bu soruların cevabını bir başkan 4 üyeden oluşan heyet takdir edecek. Şike dosyasını yakından bilen bir kaynak, "Şikede alınan cezalar 10 yılın altında olduğu için duruşma yapılmaz. Dosyada tutuklu olmadığı için de öne alınacağını zannetmiyorum. Süreç 6 aydan önce tamamlanmaz" dedi. Şike davasında gözler Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin davanın hukuki süreci ile ilgili alacağı kararlarda... Yargıtay 5. Ceza Dairesi dosyayı Balyoz davasında olduğu gibi duruşmalı olarak da görüşebilir duruşmasız sadece dosya üzerinden de karar verebilir. Fakat 10 senenin altında verilen cezalarda çok özel bir durum olmazsa duruşma yapılmıyor. Fakat Yargıtay Res'en duruşma yapılmasına karar verebiliyor.

DURUŞMA İHTİMALİ ZAYIF
Dosyanın duruşmalı yapılması yönünde birçok avukat talepte bulundu. Son kararı bir başkan ve dört üyeden oluşan Yargıtay 5. Ceza Dairesi heyeti verecek. Fakat duruşma yapılması çok zayıf ihtimal olarak görülüyor. Duruşma yapılmasına karar verilirse, gerek sanıklar gerekse avukatlar heyet karşısında savunma yapabilecekler. Fakat Yargıtay'da genelde çok sanıklı duruşmalarda sadece avukatların heyete savunma yapmalarına müsaade ediliyor.

TETKİK HAKİMİ RAPOR YAZACAK
Şike dosyası Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne özel kurye ile ulaşırken şimdi ilk görev tetkik hakiminde. Heyetin raportörü olan tetkik hakimi dosyayı baştan sona okuyup heyete rapor sunacak. Usul incelemesi tamamlandığı için esas incelemesi gerçekleştirilecek. Tetkik hakimi raporunda kendi görüşünü belirtip ceza verilip verilmemesi gerektiği yönündeki kanaatini sunacak. Her dairede birden fazla raportör bulunuyor. Şike dosyası için hızlandırmak adına birden fazla raportörde görevlendirilebilir.

OY ÇOKLUĞU KESİN KARAR
Raportörün fikri bağlayıcı değil. Üyeler raportörün raporu üzerinden kanaatlerini bildirebilecekleri gibi bizzat dosyayı okuma yolunu da seçebilirler. Heyet tek celsede oylama ile sonuca varacak. Çoğunluk oyu heyetin kesin kararını yansıtacak. Çoğunluk görüşüne katılmayanlar ise muhalefet şerhlerini yazıp neden çoğunluk oyuna katılmadıklarını anlatacaklar. Balyoz davasında heyet oy birliği ile karar almıştı.

ÖNE ALINMA GEREKÇESİ YOK
En çok merak edilen sorulardan birisi ise dairenin dosyayı ne zaman ele alacağı. Yargıtay çevreleri bunun tamamen daire başkanının elinde olduğunu belirttiler. Daire başkanı dosyayı önemine binaen hemen ele alıp ön sıraya koydurabileceği gibi öne almasına gerek görmeyebilir de... Balyoz davasında yerel mahkeme geçtiğimiz yıl eylül ayında kararını açıklamış Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde temyiz görüşmesi ancak temmuz ayında başlayabilmişti. Yargıtay kararını ise 9 Ekim'de açıklamıştı. Ancak şike davasında balyoz davasında olduğu gibi tutuklu sanık olmadığı için öne alınması beklenmiyor. Şike davasında 93 sanıktan 48'i çeşitli cezalar alırken 45'i beraat etmişti.

(fotomaç)