Muriqi'nin yürek burkan Kosova Savaşı hikayesi...

Fenerbahçe'nin yeni transferi Vedat Muriqi, savaş ortamında geçen çocukluk yıllarında büyük zorluklar yaşadı.

GİRİŞ 09.07.2019 10:42 GÜNCELLEME 09.07.2019 14:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sarı-lacivertli futbolcu Vedat Muriqi, Gençlerbirliği forması giyerken 2016 yılında Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda Kosovalı bir çocuk olarak Kosova Savaşı'nda yaşadıklarını anlattı.

 

 

Savaş sırasında yaşadıklarını hatırlamak istemediği anılar olarak anlatan Muriqi, "Küçükken hatırladığım şeyler var. Evimizden başka yere göç etmek zorunda kaldık savaş bitene kadar. Ailecek gittik. Bir yerde 50-55 kişi kalıyorduk. Göç ettikten sonra sadece bir odada 50-55 kişi kalmaya başladık. Onun öncesinde iki gün şişelerin üzerinde bodrumda yattık." ifadelerini kullanmıştı.

O dönem günde 50 kişiye toplam sadece 2 litre süt verildiğini anlatan Muriqi, şunları kaydetmişti:

 

 

"Çocuğum o zamanlar, bir şeyler istiyoruz. Annemden yemek istediğimde, verecek bir şeyi olmadığı için ağlıyordu. Soğan ekmekle kandırıyordu bizi, sonra yine acıkıyorduk yine soğan ekmek. Artık çaresizlikten ağlıyorlardı. Çay gönderiyorlardı, her aileye kaç kişi olursa olsun sabit şeyler veriliyordu. Ailemiz çayı şekersiz içip şekeri bize veriyordu. Hatırladıklarım bunlar. O dönemden kalan çok kötü hatıralar. Televizyonda gördüğümüz Suriyelilerle aynıydık ki onların durumları daha vahim. O günlerden bugünlere gelmek umutsuz bir hayaldi. İnşallah daha iyi yerlere de geleceğim."

- Kosova Savaşı ve bağımsızlık ilanı 

Sırp asker, polis ve paramiliter birlikler, bağımsızlık isteyen Kosovalılara karşı 1998'de harekat başlattı. Binlerce kişinin ölümü, yüz binlercesinin evlerini terk etmesiyle sonuçlanan 1998-1999 Kosova Savaşı'nda birçok savaş suçu da işlendi. 

24 Mart 1999'da başlayan NATO'nun eski Yugoslavya'ya yönelik harekatıyla son bulan Kosova Savaşı'nda, 8 binden fazlası Arnavut, 10 binin üzerinde Kosovalı öldürüldü, 800 bine yakını Arnavut olmak üzere farklı etnik gruplardan 1 milyonunun üzerinde Kosovalı evlerini terk etti. 

NATO, 10 Haziran'a kadar sürecek "Müttefik Güç Harekatı"nı 24 Mart 1999 saat 20.00'de başlattı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin de 10 adet F-16 ile destek verdiği harekata Yunanistan hariç tüm NATO üyeleri katıldı. 

Sırbistan'dan ayrılan Kosova, 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını iletti. Kosova'nın bağımsızlığını 116 ülke tanıdı.

YORUMLAR 2
  • ENES 4 yıl önce Şikayet Et
    Elbette olaylar üzücü gerek bosnada gerek kosovada yaşananlar tanık olduk...ancak ben bu arkadaşa sempati ile bakmıyorum ki kendisini takip etmeme ragmen..kısaca onunla ilgili haberlerde bu haliyle müstesna
    Cevapla
  • Insan 4 yıl önce Şikayet Et
    Insallah hatirladikca zor durumda olanlara cok fazla yardim edersin.Sadece normal yasamak icin kendine para ayirirsin.Ben yapiyorum aynisini.
    Cevapla