Dünya basını Sow'un golünü yorumladı!

BeinSports ve ESPN için Premier Lig ile Fransa Ligue 1 yorumları yapan İngiliz gazeteci Jonathan Johnson, Ibrahimovic’in kariyerindeki gollerin çoğunun böyle olduğunu belirtti.

Dünya basını Sow'un golünü yorumladı!
Dünya basını Sow'un golünü yorumladı!
GİRİŞ 17.12.2016 11:00 GÜNCELLEME 17.12.2016 11:00
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Fenerbahçe’nin Antalyaspor karşısında aldığı yenilgide maça damgasını vuran Moussa Sow’un sayılmayan golünün yankıları sürüyor. Sow’un röveşatası sonrası rakibi Chico’ya faul yaptığı gerekçesiyle Cüneyt Çakır tarafından iptal edilen gol hafta boyu tartışıldı.

Avrupa’nın birçok ülkesinden önemli medya kuruluşlarının yazarları da Moussa Sow’un pozisyonu ve Cüneyt Çakır’ın faul kararını değerlendirdi.

BeinSports ve ESPN için Premier Lig ile Fransa Ligue 1 yorumları yapan İngiliz gazeteci Jonathan Johnson, olaya farklı bir açıdan yaklaştı. Zlatan Ibrahimovic’in PSG günlerini anımsatan gazeteci Johnson, ilginç bir örnek verdi. Ibrahimovic’in kariyerindeki gollerinin çoğunun böyle olduğunu kaydedip, Moussa Sow’un golünün temiz olduğunu savunarak, “Ibrahimovic’e var ama Sow’a yok” yorumunu yaptı.

‘Faul değil’

Jonathan Johnson şu görüşleri paylaştı: “Benim düşünceme göre bu pozisyon bir faul değil ve gol olmalıydı. Hakem Cüneyt Çakır’ın ret kararını anlayabiliyorum. Çünkü Moussa Sow’un ayağı fazla kalkıyor ama bana göre bu gol olmalı. Avrupa futbolunda bu tip goller var, oyuncu orada doğal akışını devam ettiriyor, kötü niyet yok. En önemli örnek de Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic’in 2014-15 sezonunda PSG formasıyla Caen’e attığı bir gol var. Orada da benzer şekilde ayak fazla kalkıyor ve rakip defans kafa vuruşu yapmak istiyor. Ancak oyun doğal akışında. Sow’un pozisyonunda da bana göre en uygun örnek bu. Sow’un golüne onay verilmeliydi. Ibrahimovic attığında izin verildi ama Sow’a izin yok. Teknik olarak ikisinin ayağı da yüksek kalkıyor, ama topa gidiyorlar.”

‘Fransa’da hep gol’

Belçika’da ‘Het Belang van Limburg’ gazetesi yorumcusu Sven Claes de Zlatan Ibrahimovic’i örnek gösteriyor. Ibrahimovic’in PSG ile 3 yıl önce Bastia’ya attığı golü hatırlatan Belçikalı gazeteci şu görüşü paylaştı:

“Kişisel görüşüm burada bir faul olduğu doğru. Ayak oldukça yüksek ve rakip defansın kafa vuruşu esnasında epeyce yüksek, yani kafasından yukarıda. Tehlikeli bir hareket. Cüneyt Çakır burada defans oyuncusunun avantajını görmüş olabilir. Ama Fransa’da örneğin bu pozisyonlar hep gol. 3 yıl önce Ibrahimovic’in Bastia’ya attığı ‘scorpion’ diye tabir edilen ters ayak vuruşu. Orada rakip kafaya çıkmamış ama ayağını uzatmıştı ve yine tehlikeli hareket olabilirdi, ancak hakem gol kararı verdi.”

‘Cavani örneği var’

Fransa’da L’Equipe gazetesi muhabiri Flavien Tresarrieu, Edinson Cavani’nin Napoli formasıyla Barcelona’ya attığı golün üzerinden Moussa Sow’un hareketini değerlendirdi. Sow’un harika bir gol attığını kaydeden Flavien Tresarrieu, şu yorumu yaptı:

“Öncelikle inanılmaz bir gol attı Sow. Ancak hakem Cüneyt Çakır’ın kararını da anlayabiliyorum. Normalde rakip için bu röveşatanın hiçbir tehlikesi yok. Sow tamamen topa vurmayı düşünüyor ve topa hareket ediyor. Tek odaklanması vuruş yapmak. Ayağı kaza eseri rakip oyuncunun kafasına çarpmış. Ancak yine de rakip defans kafasını topa dokundurmak istediği için bir tehlike doğurabilir ve aslında verilmemeli. Cüneyt Çakır bu nedenle izin vermemiş olabilir. Çünkü hakemler tamamen oyuncunun sağlığını düşünür, burada da kafasına bir zarar gelebilir diye düşünmüştür. Mesela Napoli’de oynarken Edinson Cavani, Barcelona’ya Nou Camp’ta atmıştı. Cavani’nin röveşatasında Pique de kafasını uzatmıştı. İlkten gol sanıldı ama ofsayt bayrağı görüldü.”

‘Bence Çakır haklı’

İtaya’da SKY televizyonunda Juventus muhabirliği ve yorumculuğu yapan gazeteci Simone Stenti, Cüneyt Çakır açısından çok zor bir pozisyon olduğunu vurguladı. Gazeteci Stenti şu yorumu yaptı:

“Çok zor bir karar. İki tane seçenek vardır. İki noktaya bakılır. İlki; hücum oyuncusu röveşataya başladıktan sonra defans oyuncusu topa vurmaya çalışıyor mu... İkincisi de forvet oyuncusunun pozisyonu; defans oyuncusuna çok mu yakın duruyor, diye bakılır. İki kişinin topa hamleleri gözlemlenir. Burada Sow’un yeterli bir boşluğu yok ve defans oyuncusuna hamle şansı ve alanı bırakmıyor. Bana göre Cüneyt Çakır haklı.”

‘Kurallar esnetilmeli’

İspanya’da La Voz de Galicia gazetesinden Alexandre Centeno bu tip pozisyonlarda hakemlerin esnek davranması gerektiğini aktardı. İspanyol gazeteci Centeno, şunları söyledi:

“Burada tabii Sow’un ayağı çok yüksek. Faul kararı asında doğru. Ancak bu pozisyonun niyetini göz önünde bulundurmalısınız. Forvetler açısından çok zor. Çünkü defans oyuncusundan nasıl kurtarabilir ki topu röveşata esnasında. Evet kurallara göre tehlikeli, anlıyorum. Ancak bu tip gollerde kurallar esnetilmeli ve faul verilmemeli. Bana göre yetenekli futbolcular, güzel hareket yapan futbolcular ve cesur oyuncular desteklenmeli.”

‘Video hakem olmalı’

İngiltere Premier Lig yorumcusu Emeka Enyadike de video hakem uygulamasının önemine değindi. Uygulamanın Moussa Sow’un pozisyonu için ideal olduğunu belirtti. Afrikalı gazeteci Enyadike, şu ifadeleri kullandı:

“Burada hakem Çakır çok yakında ve defansın kafasına bir darbe olduğunu görüyor. Bana göre doğru karar. Çünkü kural çok açık. Sow’un ayağı fazla kalkıyor. Sow marke edilmemiş olsaydı tertemiz goldü. Ancak burada video hakem uygulaması olsa farklı olurdu. Hakemlerin birçoğu bu tip pozisyonlara gol veriyor. Ben bu nedenle video hakem uygulamasını destekliyorum. Eğer bu tip karışıklıklar olursa, video teknolojisi çok güzel çözüm olur.”

‘Yarı yarıya’

Letonya’da Sportacentrs.com sitesinde muhabirlik yapan Agris Suveizda da pozisyonun çok karmaşık olduğunu vurguladı. Çakır’ın yüzde 50’lik bir ihtimali değerlendirdiğini anlatan Suveizda, “Yarı yarıya bir ihtimal. Gol de olur, faul de. Tehlikeli hareket var. Ancak top yüksek. Defans oyuncusu da kafa vurmaya çalışıyor. Sow avantaja sahip. Bu nedenle gol sayılmalıydı. Cüneyt Çakır’ın da haklı sebepleri var. Defans oyuncusunun sağlığı önemli” dedi.

‘İptal doğru’

Almanya’dan Bild muhabiri Marc Siekmann, Cüneyt Çakır’ın pozisyonda haklı olduğunu belirtti. Moussa Sow’un hareketinin tehlikesinden bahseden gazeteci Siekmann, “Bana göre bu net faul. Röveşata direkt rakibe giden ve çok yakın olan tehlikeli bir hareket. Defansı sakatlayacak bir tehlike var. Kısaca golün iptali doğru bir karar ve Çakır haklı” dedi.

Kaynak: Milliyet

YORUMLAR 9
  • Atalay / yalova 7 yıl önce Şikayet Et
    ellere var da fenere yok
    Cevapla
  • Musti 7 yıl önce Şikayet Et
    Fenerbahçe bunu hep yapıyo. 100 hatanın 99 u lehlerine ama o 1 hata için kıyametleri kopartıyorlar. Önce siz futbolcularınızı eleştirin. Sizin bitmez tükenmez eleştirileriniz yüzünden hakemlerin hepsi baskı altında kalıyo. Yeter artık susun!!
    Cevapla
  • Kural 7 yıl önce Şikayet Et
    Kurallara göre bu pozisyonda oyuncu kafa uzatmasa bile hakem faul verebilir.Tehlikeli hareket olması için illaki adamın gözüne mi sokması lazım ayağını.
    Cevapla
  • musa 7 yıl önce Şikayet Et
    bu fener bir haftadır geceli gündüzlü ağlıyor. ne kadar zorunuza gitti. biz ne yapalım peki. her hafta kıtır kıtır doğranıyoruz.
    Cevapla
  • Yeter 7 yıl önce Şikayet Et
    Hadi Bunu Vermedin 2 Tane net 1 Tanr verilebilir penaltı onları ne ettiniz
    Cevapla
  • AYAŞLI ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    Misafir....!! Bjk ya verilen bir 1. penaltıya bak, birde musa ile Alpere verilmeyen penaltılara bak. Tabiki adalet terazinde sapma yok ise.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi dd penaltıya mı sarılıyorsun baktın çoğunluk gol değil dedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle