F.Bahçe, G.Saraylı hakem seçecek mi?

Fenerbahçe ve Beşiktaş, isterlerse CAS'ta yargılamayı yapacak üç kişilik heyet bir Türk hakem seçebilecekler. Bu isimler ise Kısmet Erkiner ile Türker Aslan.

F.Bahçe, G.Saraylı hakem seçecek mi?
F.Bahçe, G.Saraylı hakem seçecek mi?
GİRİŞ 20.07.2013 10:19 GÜNCELLEME 20.07.2013 10:19

Fenerbahçeve Beşiktaş'ın UEFAile mutabık kalarak acil yargılamayı kabul etmesinden sonra gözler CAS'a çevrildi. İki kulüp isterlerse üç kişilik heyette bir Türk hakemde yer alabilecek. CAS'ta iki Türk hakem yer alıyor. Bu isimler Kısmet Erkiner ve Türker Aslan... CAS'taki yargılama kurallarına göre kulüpler yargılamayı yapacak üç hakemden birini kendileri seçebiliyor. Bu kişinin kendi ülkesinden olmasında bir mahsur yok. Oysaki UEFA Disiplin Komitesi ve UEFA Tahkim Kurulu'nda kulüplerle aynı ülkeden üyeler varsa yargılamalarakatılamıyorlar.

ERKİNER: "BEN HİÇ HEVESKAR OLMADIM"

UEFA Tahkim Kurulu'nun verdiği 1 yıllık Avrupa kupalarındanmen cezasının kaldırılması için 20-23 Ağustos tarihindeCAS karşısına çıkacak Beşiktaşile 21-23 Ağustos'ta 2 yıllıkcezasının kaldırılması talebiyle aynı mahkeme önüne çıkacak olan FenerbahçeKulübü yönetimiisterlerse Kısmet Erkiner veya Türker Aslan isimlerinden birini isteyebilecek. İki isim de Galatasaraylıkimlikleriyle tanınıyor. Özellikle gelinen noktadan Galatasaraylı isimleri sorumlu tutan Fenerbahçe'nin böyle bir seçim yapıp yapmayacağı merak konusu. Buna karşın özellikle 3 Temmuz sürecinin ilk dönemlerinde Erkiner, Fenerbahçe lehinde yaptığı açıklamalarla dikkat çekmişti.

Konuya ilişkin hem Kısmet Erkiner hem de Türker Aslan ile görüştük. İki isme kulüplerin kendilerinitercih etmesihalinde tavırlarının ne olacağını sorduk. Erkiner, şimdiden konuşmanın erken olduğunu belirterek, "Eğer kulüpler benitercih edersenasıl bir tavır takınacağımı o zaman konuşuruz. Önce olay vuku bulsun. Varsayım üzerine konuşmak doğru olmaz. Ben hiçbir zaman heveskâr davranmadım. 12 yıldır bugöreviyürütüyorum. Talepler her zaman karşı taraftan gelmiştir" dedi.

CAS'IN BAĞIMSIZLIĞINA HALEL GELMEZ

Türker Aslan da Erkiner gibi böyle bir seçim olması halinde konuşmanın anlamlı olacağının altını çizdi. Diğer yandan Aslan, kulüplerin kendi ülkelerinden isimleri seçmeleri halinde bunun asla CAS'ın bağımsızlığına gölge düşürmediğini vurguladı.

Aslan, "Kulüplerin seçtiği isimlerle mahkeme bitene kadar temasa geçmeleri mümkün değildir" dedi. Aslan, kişi veya ulüplerin bi rhakemiseçerken özgeçmişine baktığını belirterek, "İlla herkes kendi ülkesinden olanhakemlerdenbirini mutlaka seçecek diye genel bir kural yok. Özgeçmiş önemlidir. Misal dava bir doping davasıysa doping konularında uzmanbirhakemitercih ederler" dedi.BeşiktaşveFenerbahçe'nin kendilerini seçmesi halinde Galatasaraylıkimliklerinin bir tartışmaya neden olupolmayacağı sorumuza ise "Bu tartışmalara girmeyi istemiyorum" dedi.

CAS HEYETİ NASIL OLUŞTURULUYOR?

CAS'ta davalara üç kişiden oluşan bir hakem heyeti bakar. Taraflardan (kulüp veUEFA) her biri mevcut CAShakemlistesinden bir ismitercihhakkınasahiptir. Üçüncüüyeise CAS'ın Temyiz TahkimDairesibaşkanı tarafından belirlenir.

F.BAHÇE VE BEŞİKTAŞ HEYETLERİ ZAMAN BELİRLENECEK?

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın CAS heyetinin en geç 26 Temmuz'da belli olması bekleniyor. UEFA da 9 Ağustos'ta savunma dilekçesini kurula sunacak. Fenerbahçe için 28, Beşiktaş içinse 30 Ağustos'tan önce nihai karar verilecek.

(hürrilet)