'Briç oynayan öğrenciler daha başarılı'

Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Serhan Antalyalı, yapılan araştırmalara göre briç oynayan gençlerin, okuldaki başarılarının arttığının gözlendiğini bildirdi.

'Briç oynayan öğrenciler daha başarılı'
'Briç oynayan öğrenciler daha başarılı'
GİRİŞ 22.10.2012 13:08 GÜNCELLEME 22.10.2012 13:08

Antalyalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, briç sporunun Türkiye'de yaygınlaşabilmesi için gençlere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Briçin özellikle üniversitelerde yaygınlaşması için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Antalyalı, Türkiye'deki 23 üniversitede briç dersinin seçmeli ve kredili olarak okutulduğunu ifade etti.

Briç oynayan öğrencilerin derslerinde daha başarılı olduğunun tespit edildiğini ifade eden Antalyalı, ''Türkiye'nin önemli üniversitelerinde Boğaziçi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde briç oynayan hocalarımız var. Ayrıca Balıkesir, Mersin, Zonguldak ve Ordu'daki üniversitelerde briç dersi veriliyor'' dedi.

Gençlere briç oynamalarını önererek, tavsiyelerde bulunan Antalyalı, şöyle konuştu:

''Yapılan araştırmalarda, briç oynayan gençlerin okuldaki başarılarının arttığı gözlenmiştir. Briç oynayanlarla oynamayanları kıyasladığımız zaman, briç oynayan öğrenciler gerek fen derslerinde gerekse sosyal derslerde diğer öğrencilere göre yüzde 20 oranında daha başarılı oluyor.''

Briçi her yaştan insanın oynayabileceğini vurgulayan Antalyalı, özellikle emekli ve orta yaş grubuna sağlıkları açısından da briçi önererek, ''Briç oynayan kişilerin alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının diğerlerine göre daha az olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Briç zihin işleyişi organizasyonunu üst seviyede tutarak, kişinin fiziksel sağlığına da olumlu yönde katkı yapmaktadır'' diye konuştu.

-Briç hakkında-

Briç 52 karttan oluşan standart bir desteyle oynanır. Satranç gibi bir akıl sporu olan briç sosyal amaçlı oynanabildiği gibi, diğer sporlarda olduğu sportif yarışma (turnuva briçi) olarak da oynanır.

Karşılıklı oturan oyuncular ortak olarak oynarlar. Soldan başlayarak, tek tek ve sırayla her oyuncuda 13 kart olacak şekilde tüm deste dağıtılır.

Turnuvalarda önceden dağıtılmış kartlar özel kutu (bord) içinde hazır gelir ve her oyuncu kendisine ait gözdeki 13 kartı alır. Kartları dağıtan oyuncudan başlayarak sırayla her oyuncu konuşarak ortağıyla anlaşmaya çalışır. Bu konuşmalar özel ''briç lisanı'' içinde yapılmak zorundadır.

Deklarasyon veya artırma aşaması olarak adlandırılan bu süreçte, oyuncular arasında başka bir konuşma olmaz.

KAYNAK: AA