Bir çift bacaktan daha fazlası

Güney Afrika'nın 'Blade Runner' lakaplı ampute atleti Oscar Pistorius normal atletlerle beraber 400 metre pistine çıkarak Olimpiyat Tarihi'ne geçti.

Bir çift bacaktan daha fazlası
Bir çift bacaktan daha fazlası
GİRİŞ 05.08.2012 08:58 GÜNCELLEME 05.08.2012 08:58

Bacakları olmayan en hızlı şey' olarak adlandırılan ampute atlet Pistorius, normal atletlere kafa tuttu. Güney Afrikalı sporcu Olimpiyat Tarihi'ne geçmekle kalmadı, serisini 2. bitirerek yarı finale çıktı

Piste çıkmasıyla beraber 80 bin kişinin desteğini arkasına alan ve kendisine yapılan tezahüratları işiten Pistorius normal atletlerle beraber aynı piste çıkıp Olimpiyat tarihine geçmekle kalmadı. Güney Afrikalı atlet seriyi 44.43 saniyeyle birinci bitiren Jonathan Borlee'nin ardından 45.44 saniyelik bir derece yaparak ikinci oldu ve yarı finale yükseldi. İyi bir dereceyle yarışı bitirdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pistorius "6 yıldır burada koşabilmek için çalışıyorum. Piste çıktığımda kendimi gülümserken buldum" dedi.


Hem iyi hem kötü "Bacakları olmayan en hızlı şey" diye de bilinen Pistorius L şeklinde karbon fiber protez bacaklarının yardımıyla koşuyor. Pistorius'un yarışması bugüne kadar bir çok açıdan eleştirildi. Bir çok sporcu ve uzman Pistorius'un bu protezler sayesinde avantaj elde ettiğini öne sürerken bacaklarının dizinin aşağısındaki bölümü olmadığı için daha az enerji sarfettiği ifade edildi. Ancak Pistorius'un durumunun avantajlarının yanı sıra dezavantajları da fazlasıyla var. Bunlardan en önemlisi de 25 yaşındaki sporcunun bu protezler üzerinde dengede durmak için fazladan çaba sarfetmesi gerekmesi. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda yarışması engellenen Pistorius, normal atletlerle yarışan ilk ampute sporcu olarak tarihe geçtikten sonra bugün yarı finalde tekrar sınırları zorlayacak.