İrem Yaman'dan tepki! 'Kazandığım şampiyonlukların hiçbir önemi kalmadı'

Milli sporcu İrem Yaman, basın toplantısında yaptığı açıklamada 2020 Tokyo Olimpiyatları'na hak ettiği halde katılamama gibi bir durumla karşı karşıya olduğunu belirtti.

İrem Yaman'dan tepki! 'Kazandığım şampiyonlukların hiçbir önemi kalmadı'
İrem Yaman'dan tepki! 'Kazandığım şampiyonlukların hiçbir önemi kalmadı'
GİRİŞ 09.03.2020 15:10 GÜNCELLEME 10.03.2020 10:21
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli tekvandocu İrem Yaman, kadınlar 57 kiloda 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'yi kendisinin temsil etmesi gerektiğini savundu.

 

 

İrem, "Olimpiyatlara katılmak için puan veren son 4 yılın uluslararası turnuvalarında topladığım puanlarla Dünya Tekvando Federasyonu sporcu sıralamasında ilk 3 sırada yer almaktayım." dedi.

Tokyo 2020'ye hazırlanırken 4 yılda 2 kez grand prix şampiyonluğu, 2 kez Üniversiade Oyunları şampiyonluğu, 3 kez Avrupa şampiyonluğunu kazandığını belirten İrem, ayrıca ilk grand slam şampiyonluğunu ve Türkiye adına 2 kez dünya şampiyonluğunu elde eden ilk kadın sporcu olduğunu hatırlattı.

 

 

İrem, Dünya Tekvando Federasyonu sporcu sıralamasında aynı sıklette mücadele ettiği diğer sporcu Hatice Kübra İlgün'ün 5. olduğunu ifade ederek, "Ülkemiz adına yalnızca 1 sporcu olimpiyatlara gidecek. Şu ana kadarki gözlemlerim ve duyumlarım Tokyo 2020'ye şahsımın değil de diğer sporcunun katılacağı." diye konuştu.

"KAZANDIĞIM ŞAMPİYONLUKLARIN HİÇBİR ÖNEMİ KALMADI"

Federasyon yetkililerinin ve teknik direktörünün şampiyon olduğu 2019 Dünya Tekvando Şampiyonası'nda sakat olarak yarıştığını bildiklerini dile getiren İrem, şöyle devam etti:

"Aynı sıklette yer alan arkadaşım topladığı puanlarla da benim üst sıramda yer alamadı, yine sporcu sıralamasında üst basamakta ben yer aldım. Fakat federasyon şöyle bir açıklama yaptı; 'sıralama açıklanmadan aldığı puanlarla diğer sporcu senin üstüne geçmiştir. Avrupa oyunları müsabakasına seçme yapılacaktır. 4 yıllık süreç gözetilmeksizin sadece aralık ayında yapılacak grand prix müsabakasında en iyi dereceyi elde eden sporcu olimpiyatlara katılacaktır' diye. Yapılan seçmenin önemi kalmadı, 4 yıl boyunca mücadele ettiğim turnuvalarda kazandığım şampiyonlukların hiçbir önemi kalmadı."

Milli tekvandocu, buna karşın seçmelere katıldığını anlatarak, "Seçmelerden kazanarak çıktım ve Avrupa Şampiyonası'na katılarak finalde de son iki olimpiyat şampiyonu İngiliz sporcuyu sayı farkıyla yenerek şampiyon oldum. Dünya Tekvando Federasyonu tarafından yeni sıralama açıklandı ve sıralamada Avrupa Şampiyonası'ndaki puanım eklenmeden dahi diğer sporcunun benim önüme geçemediği verilerle açıklanmış oldu. Aslında haksız yere Avrupa Şampiyonası'nın seçmesi yapıldı." ifadelerini kullandı.

Moskova'da Aralık 2019'da yapılan grand prix müsabakasında diğer sporcu Hatice Kübra İlgün'ün kendisini yenerek ikinci olduğunu kaydeden İrem, şunları dile getirdi:

"Her şampiyon sporcunun olduğu gibi benim de yenildiğim maçların olması gayet normaldir. Bütün dünyada bilinmesine rağmen bana reva görülen bu durumun haksızlık olduğunu düşünmekteyim. Olimpiyatlar için ülkemize madalya almak ve Türk milletini onurlandırmak için yaptığımız bu uzun süreli çalışmaların ve mücadelenin böyle bir kaç kişinin keyfiyetine bırakılmasının doğru olmadığını düşünmekteyim. Rakiplerimin ve antrenörlerinin de 57 kiloda olimpiyat madalyasına ne kadar yakın olduğumu bilmesi de ince bir ayrıntı."

"YETKİLİLERİN DUYARSIZ KALMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

"Olimpik sırada önde olan sporcunun olimpiyatlara katılmasını istiyorum." diyen İrem, "Benim sıkletimde de bu şekilde ilerlemeli. Kazandığım olimpiyat kotası için sonuna kadar mücadele edeceğim. Son ocak ayı sporcu sıralaması olimpiyat kotasını alanların belirlendiği sıralama. Önemli olan ocak ayındaki sıralamada benim 3. rakibimin 5. olmasıdır." şeklinde konuştu.

Sporcu olarak kimseyle sorununun bulunmadığını, en büyük sevincinin madalya kazandığında gururla İstiklal Marşı'nı okutmak olduğunu vurgulayan İrem, "Adaletin şaşmayacağını bu mücadelenin sadece benim değil Türk milletinin mücadelesi olduğunu düşünüyorum. İlk kadın olimpiyat şampiyonluğunu ülkeme kazandırmaya bu kadar yakınken bana yaşatılan bu haksızlığa sessiz kalmayacağım. Bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere diğer ilgili kurumların duyarsız kalmayacağını düşünüyorum. Bana yapılan bu yanlışın bir daha başka bir kadın sporcunun başına gelmemesi için mücadeleme devam edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

İrem Yaman, "Bana yapılan bu adaletsiz yaklaşım Gençlik ve Spor Bakanlığını, Türkiye Tekvando Federasyonunu, antrenörlerini, sporcuları, kulüpleri ve yetkilileri töhmet altında bırakacaktır. Burada söz sahibi olan herkesin adaletin yanında yer alacağına inancım tamdır." diyerek sözlerini tamamladı.

FEDERASYON'DAN CEVAP!

Türkiye Tekvando Federasyonu, olimpiyatlara kendisinin katılması gerektiğini savunan milli sporcu İrem Yaman'ın düzenlendiği basın toplantısının ardından yazılı bir açıklama yayımladı. Federasyon, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kadınlar 57 kiloda Türkiye'yi Hatice Kübra İlgün'ün temsil edeceğini duyurdu.

Açıklamada, Dünya Tekvando Federasyonunun "Olimpiyat Oyunları Tekvando Müsabakaları Katılım Prosedürleri Madde 9.5.1'e göre" 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılım için olimpik sıralamanın 2019 aralık ayı itibarıyla sona erdiği belirtilerek, "Olimpik sıralamada ilk 5 içinde sporcusu bulunan ülkeler, olimpiyat oyunlarına katılım için ülke adına kota kazanmıştır. Ülke adına kazanılan kotayı kullanacak sporcuyu yukarıda belirtilen mevzuat hükmüne göre ülke federasyonu belirler. Federasyon, ülke kotası kazanıldıktan sonra olimpiyatlara katılacak sporcuyu milli olimpiyat komitesi aracılığıyla bildirir." ifadelerine yer verildi.

"Tüm olimpik federasyonlarda olduğu gibi Türkiye Tekvando Federasyonu da her zaman ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek amacıyla performansı daha iyi sporcuyla organizasyonlarda temsil edilmeyi amaçlamaktadır." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle teknik ekip değerlendirmelerini yaparak iyi performans ortaya koyan sporcuları tercih etmektedir. 2020 Tokyo Olimpiyatları sporcu seçiminde de bu yol kullanılmıştır. Aynı kiloda mücadele eden iki milli sporcumuzun olimpik puanları birbirlerine çok yakın olmakla İrem Yaman'ın kazandığı puanların çoğu olimpik sıklet olmayan 62 kiloda, Hatice Kübra İlgün'ün almış olduğu puanların tamamı ise 57 kilo olimpik sıklet müsabakaları sonucu toplanmıştır. Bu bilgiler ışığında yapılan değerlendirmeler sonucunda; federasyonumuzca 23 Ekim 2019 tarihinde bir açıklama yapılarak, 'Olimpik sıralamada ilk 5'te birden fazla sporcumuz bulunan sıkletlerde, aralık ayında Rusya'da yapılacak olan Grand Prix Final Müsabakası'nda daha başarılı olan sporcu puan durumuna bakılmaksızın ülkemizi olimpiyatlarda temsil edecektir' ifadeleri kullanılmış ve bu husus yarışma tarihinden 1,5 ay önce ilan edilerek her iki sporcumuza da bildirilmiştir. Bu konuda sporcularımız tarafından bu karara herhangi bir itirazda bulunulmamıştır."

Olimpiyatlardaki mücadeleye en eşdeğer organizasyonun Grand Prix müsabakalarının olduğu vurgulanarak, "Grand Prix Finali'nin olimpiyatlardan daha zorlu olduğu bilinmektedir. Grand Prix Finali'nde olimpik sıralamadaki en iyi 16 sporcu yer alırken, olimpiyatlardaki 16 sporcu dağılımında kota kontenjanlarından dolayı daha zayıf sporcular da yer alabilmektedir. Dolayısıyla Grand Prix Finali en güçlü olimpiyat provasıdır ve bu ölçekte bir organizasyon olimpiyat oyunlarına kadar yapılmayacaktır. Bu nedenle birbirine denk gördüğümüz değerli iki sporcumuz arasındaki seçimin bu organizasyonda yapılması adaletli olarak değerlendirilmiştir. Yaygın olan bu tercihe benzer bir örnek; Güney Kore'nin iki sporcusu arasındaki son 3 maçlık sonuca göre olimpiyatlarda ülkesini temsil edecek sporcuyu belirlemesidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

İki milli sporcunun 2019 yılı Grand Prix müsabakaları performanslarının ele alındığı açıklama, şöyle devam etti:

"Hatice Kübra İlgün'ün 4'ü Grand Prix olmak üzere katıldığı tüm organizasyonlarda madalya kazandığı görülmektedir. İrem Yaman son 4 Grand Prix'nin 2'sine sakatlığı nedeniyle katılmamış, katıldığı 2 Grand Prix'de ise madalya kazanamamıştır. Hatice Kübra İlgün, bu süreçte 4 Grand Prix'de de madalya kazanmıştır. Federasyonumuzca seçme yapılacağı belirtilen 2019 Rusya Grand Prix Finali'nde yapılan müsabakada Hatice Kübra İlgün, İrem Yaman'ı mağlup etmiş ve turnuva sonunda da gümüş madalya kazanmıştır. İki milli sporcumuzun birbirleriyle yaptıkları müsabakaları incelediğimizde, Hatice Kübra İlgün'ün İrem Yaman'a karşı 2-1 üstünlüğü bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler incelendiğinde 2020 Tokyo Olimpiyatları 57 kilo kategorisinde ülkemizi temsil etmek üzere Hatice Kübra İlgün belirlenmiştir."

Açıklamada, "Her iki sporcumuz da ülkemizin milli değeri olup, daha büyük başarılara imza atacaklarına olan inancımız tamdır. Sporcumuz İrem Yaman'ın 'Olimpiyatlarda başarı kazanma odaklı' basın açıklamasını anlayışla karşılamakla birlikte bu sürecin her iki sporcumuzun bilgileri dahilinde yürütüldüğü ve Tokyo 2020'de ülkemizi kimin temsil edeceği hususunun bu doğrultuda belirlendiğini kamuoyuna saygıyla bildiririz." şeklinde görüş belirtildi.

YORUMLAR 13
  • Efe türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kız hâk etmiş niye obur kızla tekrar mindere çıksın federasyon yönetimi işini yapamıyorsa bakanlık gerekeni yapsın. Kul hakkı.
    Cevapla
  • cetin 4 yıl önce Şikayet Et
    10 yıl once bende çaki gibiydim
    Cevapla
  • vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Tekvando Federasyonu: "İrem Yaman'ın kazandığı puanların çoğu 62 kiloda, Hatice Kübra'nın aldığı puanların tamamı ise 57 kilodur. Aralık ayında yapılan müsabakada daha başarılı olanın temsil edeceği açıklandı ve her ikisi sporcu da bu konuda İTİRAZDA BULUNMAMIŞTIR."
    Cevapla
  • çetin 4 yıl önce Şikayet Et
    birde bakanlığın açıklamasını yayınlasanız küçük hanımın nasıl algı yaptığını görürdünüz.
    Cevapla
  • afy03n sucuğu 4 yıl önce Şikayet Et
    bu işin adaleti, ikisini dövüştürün kazanan gitsin
    Cevapla
  • hll 4 yıl önce Şikayet Et
    Federasyonda öyle yapmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle