Türk okçuluğu dünyaya yayılıyor!

16 ülkeden 40 sporcu Geleneksel Türk Okçuluğu eğitimlerini tamamladı.

Türk okçuluğu dünyaya yayılıyor!
Türk okçuluğu dünyaya yayılıyor!
GİRİŞ 05.12.2017 12:22 GÜNCELLEME 05.12.2017 12:22

Türkiye’nin, Türk dilinin, edebiyatının, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtılması, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekiştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Enstitüsü ile okçuluk başta olmak üzere ata sporlarının milli, tarihi, sportif, sanatsal, kültürel ve eğitim nitelikleriyle kavranması ve kültürel bir bilinç olarak benimsenmesi için çalışmalar yürüten Okçular Vakfı, Türk okçuluğunun dünyaya tanıtmak için Kemankeş Projesi’ni hayata geçirdi.

İlk yılında 16 ülkede başlatılan proje kapsamında, Almanya, Bosna Hersek, Fas, Filistin, İran, Japonya, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Mısır, Polonya, Sırbistan, Sudan ve Ürdün’deki Yunus Emre Enstitülerinden gelen sporculara İstanbul Okçular Vakfı’nda geleneksel Türk okçuluğu eğitimi verildi. Düzenlenen gösteri yarışmalarının ardından eğitimlerini tamamlayan sporculara Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ve Eski Bakanlardan Bülent Akarcalı tarafından sertifikaları takdim edildi. Sertifika töreninden sonra kursu tamamlayanlar Vakıf Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Vakıf Kurucu Üyesi Bilal Erdoğan ile birlikte “Ya Hak” diyerek ok atışı yaptılar.

İlgi duyanlar Yunus Emre Enstitülerinde okçuluk eğitimi alabilecek

Sporcular, İstanbul Okçular Vakfı’nda gerçekleşen yoğun eğitimin ardından ülkelerindeki Yunus Emre Enstitülerinde hazırlanan sınıflarda eğitimlerine devam edecekler ve yeni öğrencilere eğitim verecekler. “Geleneksel Türk Okçuluğu” müfredatı kapsamında kendileri için hazırlanan kaynaklarla ve hepsi el yapımı olan okçuluk malzemeleriyle, kurs alacak öğrenciler, ikinci aşamayı da tamamlamış olacaklar.Proje ile birlikte Türk kültürüne ilgi duyan herkes, Yunus Emre Enstitülerinde okçuluk sınıflarında eğitim alabilecek ve atış talimi de yapabilecek.

Kemankeş Projesi devam edecek

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Okçular Vakfı’nda düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada, 5 kıtada, 61 ülkede 54 Enstitü ve 79 irtibat noktasıyla Türkiye’nin birikimini ve değerlerini dünyaya tanıtan Yunus Emre Enstitüsünün, Türk okçuluğu ile ilgili çeşitli ülkelerde yapılması planlanan eğitim, kültür ve sportif etkinliklerle ülkeler arasındaki dostluk ve kültür bağlarını güçlendirmeyi hedeflediğini kaydetti. Ateş, 200’ü kadın ve 350’si erkek olmak üzere 550 kişinin başvuru yaptığı İstanbul’daki eğitim için çeşitli sporları amatör ve profesyonel olarak icra eden 40 kişi seçildiğini belirtti. Ayrıca, kursiyerlerin içerisinde en başarılı olanların, Yunus Emre Enstitüsünün “Türkçe Yaz Okulu” programına katılma hakkı kazanacaklarını ve bir ay boyunca Türkçe eğitimin yanı sıra birçok tarihi, coğrafi ve kültürel mekânı görme ve tanıma fırsatı da bulacaklarını açıkladı. Ateş, Kemankeş Projesi’ni başarıyla tamamlayan sporcuların Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsünün düzenleyeceği yarışmalarda hem bireysel hem de takım olarak yarışacaklarını ifade etti.

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız ise projenin diğer aşamasının 16 ülkede gerçekleştirilecek Geleneksel Türk Okçuluğu seminer, sergi ve performans gösterilerinden oluşacağını belirterek “Yunus Emre Enstitülerinde, okçuluk kursları devam ederken hem yapılan eğitime yerinde müdahale edebilmek hem de Türk okçuluğunu daha geniş kitlelere duyurabilmek ve sevdirebilmek adına ilk etapta 16 ülkeye ulaşacağız. Bu ülkelerde ilmiyle hayranlık uyandıran hocalar, becerisiyle meşhur ustalar, seminer ve performans gösterisi faaliyetlerinde bulunacaklar. Yapılacak sergiler ile de geleneksel Türk okçuluğu tarihiyle, kültürüyle ve tüm incelikleriyle gözler önüne serilecek” dedi. Yıldız, Kemankeş Projesi’nin son aşamasının ise Yunus Emre Enstitülerinde okçuluk kurslarına katılanların 2018 yazında İstanbul’da düzenlenecek olan büyük yarışmada hünerlerini sergilemeleriyle tamamlanacağını da kaydetti.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan da konuşmasında okçuluğun İslamiyet’ten önce Türklerin toplumsal hayatına damga vurduğunu dile getirerek “Kültür tarihimizin yapı taşlarından biri olan okçuluğumuzu dünyaya tanıtmak amacıyla devreye aldığımız Kemankeş Projesi, bu alandaki en kapsamlı projelerin başında gelmektedir. Okçuluk başta olmak üzere, Ata sporlarının milli, tarihi, sportif, sanatsal, kültürel ve eğitim nitelikleriyle kavranması ve özümsenmesi için önemli bir misyon edinen Okçular Vakfı’nın bu çalışması ile 16 ülkeden gelen sporcular ilk eğitimlerini aldılar. Vakıf olarak yola çıkarken belirlediğimiz amacımıza adım adım yaklaşıyoruz” diye konuştu.