Milli atlete şok! Ömür boyu men edildi!

Milli atlet Aslı Çakır, doping nedeniyle, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından ömür boyu pistlerden men edildi.

Milli atlete şok! Ömür boyu men edildi!
Milli atlete şok! Ömür boyu men edildi!
GİRİŞ 22.09.2017 18:27 GÜNCELLEME 22.09.2017 21:17
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

2012 Londra Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak tarih yazan Aslı, 3. kez dopingden ceza alarak, bu kez, Türk atletizm tarihinde adı dopingle en çok anılan sporcu olarak tarihe geçti.

Londra Olimpiyatları'nın ardından biyolojik pasaportundaki anormal veriler nedeniyle, (ilki 2004 Dünya Şampiyonası'nda olmak üzere) ikinci kez doping yapmaktan 8 yıl pistlerden men edilen, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) verdiği özel bilgiler dolayısıyla cezası 4 yıla indirilen ve bu sayede şubat ayında pistlere dönen milli atlet, bu kez ömür boyu men cezasından kaçamadı.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu Aslı'nın başından bu yana gelen sürecinin bir sonucudur. Dopinge bulaşana asla ve asla geçit vermeyeceğiz. Bunu herkes böyle bilsin." dedi.

FEDERASYON'DAN AÇIKLAMA

Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) tarafından yapılan açıklamada, "Aslı Çakır'ın cezasının bitiminin ardından koştuğu ilk yarışta, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından alınan numunesi pozitif çıkmıştır." denildi.

TAF, Aslı Çakır'ın ömür boyu müsabakalardan men edilmesi ile ilgili açıklamasında, "Aslı Çakır, cezasını tamamladıktan sonra ilk olarak Türkiye Şampiyonası'nda yarışmıştır. Aslı'nın cezasının bitiminin ardından koştuğu ilk yarışta, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından alınan numunesi pozitif çıkmıştır. Aslı'nın cezası, eskiye dayanan dopingle ilgili süreci de göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. TAF Disiplin Kurulu, Aslı Çakır'ı, daha önceki doping cezalarını da göz önünde bulundurarak, ömür boyu müsabakalardan men etmiştir. Üzülerek kamuoyuna duyurulur." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığının dopinge sıfır tolerans ilkesi doğrultusunda, dopingle mücadelenin sıkı bir şekilde sürdürüleceği kaydedildi.

- Aslı'nın dopingle imtihanı

Aslı, ilk olarak 2004 Dünya Gençler Şampiyonası'nda doping yaptığı gerekçesiyle 2 yıl müsabakalardan men edildi. Cezasını tamamlayan milli atlet, 2012 Londra Olimpiyatları'nda kadınlar 1500 metrede altın madalya kazanarak tarihe geçti.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), 2013'ün mart ayında, Aslı'nın biyolojik pasaportundaki verilerde sapmalar bulunduğunu TAF'a bildirerek, gerekli cezanın uygulanmasını istedi. TAF, milli atletin doping kurallarına aykırı hareket etmediğine ve bu nedenle ceza tayinine yer olmadığına karar verdi. Bunun üzerine IAAF, CAS'a başvurdu ve CAS Aslı'yı, ikinci kez doping yapmaktan 8 yıl müsabakalardan men etti.

Daha sonra IAAF'ta patlak veren dopingde yolsuzluk ve rüşvet skandalları, Aslı'ya yaradı. CAS, soruşturma sürecinde kendilerine faydalı bilgiler verdiği gerekçesiyle Aslı'nın cezasını, 4 yıla indirdi.

Aslı, geçen yıl Avrupa Atletizm Şampiyonası ve 2016 Rio Olimpiyatları'na katılabilmek için ek indirim talep etse de, bu talebi reddedildi.

Aslı, tüm bu sürecin ardından bu yıl şubat ayında yapılan 2017 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Şampiyonası'nda, kulübü Üsküdar Belediyespor'un formasıyla pistlere dönmüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Görele 6 yıl önce Şikayet Et
    Kim beynine girdi nedenlerini araştırmadan infaz edildi federasyon başkanı biraz daha hoşgörülü olamazmısınız avcı kuşu kaldır sonra ateş eder bunu kandıranlar suçu yokmu.
    Cevapla
  • mz varto 6 yıl önce Şikayet Et
    türk övün calis güven
    Cevapla
  • dede 6 yıl önce Şikayet Et
    Hep sahtakarlik 1.2.3
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    be kizım ne yaptun sen.
    Cevapla
  • usta 6 yıl önce Şikayet Et
    niçin ömür boyu, bir kez hata yaptı bir daha da hata yapmaz. başarılı sporcuları kazanmaya bak federasyon efendi. şaşıyorum bu sporcular ne mezunu. doping kontrolünden geçirileceğinden haberleri yokmu?
    Cevapla
  • izmirdeki hirsizlar 6 yıl önce Şikayet Et
    önce bir haberi tamamen oku. men edilmekle kalmamali dolandiriciliktan hapse girmeli
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    bi oku yav neymiş
    Cevapla
  • Simo 6 yıl önce Şikayet Et
    sadece başlığı okumuş usta. :)))
    Cevapla
  • Serdar 6 yıl önce Şikayet Et
    haberi okumadan yorum yazmak nedir arkadaş ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle