Paralimpik ne demek? - 2016 Paralimpik Olimpiyat Oyunları heyecanı başladı!

Milyonlarca sporseveri 2016 Paralimpik Olimpiyatları heyecanı sarmış durumda. Çünkü 2016 Paralimpik Olimpiyatları bugün başlıyor. Öte dünyanın en büyük arama motoru Google, Paralimpik Olimpiyatları'na atıfda bulunarak bugün bir doodle yaptı. Peki oyunlara katılacak Türk sporcular hangileri?. İşte yanıtı ve o doodle haber7.com'da..

Paralimpik ne demek? - 2016 Paralimpik Olimpiyat Oyunları heyecanı başladı!
Paralimpik ne demek? - 2016 Paralimpik Olimpiyat Oyunları heyecanı başladı!
GİRİŞ 07.09.2016 11:22 GÜNCELLEME 07.09.2016 11:30

Türkiye'nin 79 sporcu ile katılacağı 2016 Paralimpik Olimpiyatları ile ilgili tüm güncel gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. Ayrıca  Paralimpik Olimpiyatları hakkında bilinmeyenleri kısaca tarihçesini sizler için bir araya getirdik.

 Google 2016 Paralimpik Olimpiyatlar'a özel hazırladığı tasarım ile logosunu yani 'Doodle' tasarladı.

İşte o doodle,

2016 PARALİMPİK OLİMPİYATLARINA KATILAN TÜRK SPORCULAR

Bu alan oldukça başarılı bir tarihi olan Türkiye toplamda 79 sporcu ile 2016 Paralimpik Olimpiyatlar’a katılıyor. Üç farklı federasyondan 79 sporcu Paralimpik Olimpiyatlar’da Türkiye’yi temsil edecek. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ndan 49, Görme Engelliler Spor Federasyonu’ndan 29, Özel Sporcular Federasyonu’ndan bir sporcu Paralimpik Olimpiyatlar’a katılıyor. Bu sporcuların katıldıkları spor dalları dağılımı şu şekilde;
Bedensel Engelliler Spor Federasyonu;

Atıcılık takımızın kadrosu şu şekilde: Muharrem Korhan Yamaç, Cevat Karagöl, Savaş Üstün, Hakan Çevik, Murat Oğuz, Çağla Atakal, Ayşegül Pehlivanlar, Aysel Özgan, Suzan Çevik.

Masa Tenisi Sporcularımızın listesi şu şekilde: Neslihan Kavas, Ümran Ertiş, Kübra Korkut, Abdullah Öztürk, Ali Öztürk, Nesim Turan, Hatice Duman, Nergiz Altıntaş, Süleyman Vural.

Okçuluk Sporcularımız şu şekilde: Handan Biroğlu, Erdoğan Aygan, Bülent Korkmaz, Zehra Özbey Torun, Merve Nur Eroğlu, Naci Yenier, Ömer Aşık, Sadık Savaş.

Atletizm Sporcularımızın isimleri: Hamide Kurt, Zübeyde Süpürgeci, Zeynep Acet, Nurşah Usta.

Halter sporcularımız; Nazmiye Muratlı, Sibel Çam, Dilfiroz Kuzdağı.

Yüzme Sporcu listemiz: Beytullah Eroğlu, Özlem Kaya, Sevilay Öztürk.

Tekerlekli Sandalye Tenisi sporcumuzun adı Büşra Ün.

Tekerlekli Sandalye Basketbol takım kadromuz şu şekilde: Özgür Gürbulak, İbrahim Yavuz, Kaan Dalay, İsmail Ar, Deniz Acar, Cem Gezinci, Fikri

Gündoğdu, Ferit Gümüş, Yasin Cırgaoğlu, Uğur Toprak, Selim Sayak, Kemal Kaan Şafak.

Görme Engelliler Spor Federasyonu;

B1 Futbol Kadromuz şu şekilde: Emrah Öcal, Kahraman Kurbetoğlu, Celal Çoban, Ercan Bayraktar, İbrahim Üzüm, Abdullah Sümer, Recep Aydeniz, Ali Aktaş.

Kadınlar Golbol takım kadrosu: Sümeyye Özcan, Buket Atalay, Gülşah Düzgün, Seda Yıldız, Sevda Altınoluk, Neşe Mercan yer alıyor.

Erkekler Golbol takım kadrosu: Hüseyin Alkan, Tuncay Karakaya, Ekrem Gündoğdu, Sercan Kaya, Abdullah Aydoğdu, Yunus Emre Akyüz.

Judo takımımızda Dursun Hayran, İbrahim Bölükbaşı, Ecem Taşın, Mesme Taşbağ isimleri yer alıyor.

Atletizm takım kadrosu: Semih Deniz, Hasan Hüseyin Kaçar, Büşranur Tırıklı, Öznur Alamur, Mehmet Tunç.

Özel Sporcular Federasyonu olarak Atletizm branşında Mihriban Kaya mücadele edecek.

PARALİMPİK OYUNLARI NEDİR?

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir.Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır.Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.

Paralimpik Oyunlar 1948'deki az sayıda II.Dünya Savaşı İngiliz eski askerlerinin toplanmasından 2008'de uluslararası ikinci büyük spor yarışması haline gelmiştir. Paralimpik atletlerle Olimpiyatlarda yarışan atlerler aynı şartlarda mücadele etmelerine rağmen Paralimpik Oyunlarla Olimpiyat Oyunları arasına büyük bir bütçe farkı vardır. 1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Paralimpik Oyunlar Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılmaktadır.

Paralimpik heyecan 1992 Barcelona'da başladı 

Türkiye'nin paralimpik oyunlar macerası 1992 Barcelona'da bir Türk yüzücüye davet gönderilmesiyle başladı. 
1992 Barcelona ve 2000 Sidney Olimpiyatları'nda birer, 2004 Atina'da 8, 2008 Pekin'de ise 16 Türk sporcu oyunlarda yarıştı.

2012 Londra'da 10 madalya

Türkiye, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda da 11 branşta, 69 sporcuyla mücadele etti.

Türk sporcular Londra'da 1 altın, 5 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

Londra'da Türk sporcular, atıcılık, atletizm, futsal, golbol, halter, görme engelliler judo, masa tenisi, okçuluk, tekerlekli sandalye basketbol ve yüzme branşlarında boy gösterdi.

Oyunlarda kadınlar halter 40 kiloda Nazmiye Muratlı, 109 kiloyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı.

Türkiye 79 sporcuyla Rio'da

Türkiye'yi 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda 79 sporcu temsil edecek. Rio'ya 2 Eylül'de hareket eden milli takımlarda bedensel engellilerde 49, görme engellilerde 29 ve özel sporcularda da bir kişi ay-yıldızlı bayrak için sahneye çıkacak.

Son şampiyon Nazmiye

Türkiye atıcılık, masa tenisi, okçuluk, atletizm, halter, yüzme, tekerlekli sandalye tenis, tekerlekli sandalye basketbol, görme engelli futbol, erkek ve kadınlar golbol, judo, judo atletizm ve özel sporcular gülle atmada yarışacak. Ay-Yıldızlı ekip, 2012 Londra’da 11 branşta 69 sporcuyla yarışmış ve 1 altın, 5 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazanmıştı. Halter 40 kiloda Nazmiye Muratlı, 109 kiloyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaşmıştı.

İlk madalyamızı Korhan kazanmıştı

Türkiye, 1992 Barceona’dan bu yana katıldığı paralimpikteki ilk madalyasını 2004 Atina’da elde etti. Atıcılıkta Korhan Yamaç, altın madalya kazanarak adını paralimpik tarihine yazdırdı. 2008 Pekin’de ise okçulukta Gizem Girişmen altın madalya kazanarak, ilk Türk kadın paralimpik şampiyonu oldu.

Görme engelli İbrahim Bölükbaşı tarihe geçecek

Görme engelliler Erkekler Judo Milli Takımı'nda yer alan İbrahim Bölükbaşı mindere çıktığı gün tarihe geçecek. Milli sporcu, 2016 Rio Olimpiyatları'nda da serbest güreş milli takımında, 96 kiloda mindere çıkmış ancak başarılı olamamıştı.Olimpiyatlar tarihinde bugüne kadar 13 sporcu hem olimpiyat, hem de paralimpik oyunlarında yarışma başarısı gösterdi. İbrahim Bölükbaşı bu listeye giren ilk Türk sporcu olacak. Bugüne kadar hiçbir sporcu aynı yıl yapılan olimpiyat ve paralimpik oyunlarında 2 ayrı spor dalında yarışmadı. İbrahim bu özelliğiyle de tarihte bir ilki başaracak.