Naim Süleymanoğlu kaç kez rekor kırdı? - Naim Süleymanoğlu kimdir? Biyografisi

Dünyaca ünlü haltercimiz Naim Süleymanoğlu kaç kez dünya rekoru kırdı? sorusuna istinaden Naim Süleymanoğlu'nun spor kariyeri yani biyografisi haberimizde.. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi haltercisi olarak bilinen Naim Süleymanoğlu'nun adı her olimpiyat oyunları döneminde gündeme geldiği gibi bu olimpiyat döneminde de konuşuluyor. Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu 45 gibi çok dünyada eşi benzeri görülmeyen rekor kırma sayısı ile halter sporunun yaşayan efsanesi konumunda. İşte Naim Süleymanoğlu'nun tüm başarıları, Naim Süleymanoğlu ile ilgili tüm detaylar haber7.com'da..

Naim Süleymanoğlu kaç kez rekor kırdı? - Naim Süleymanoğlu kimdir? Biyografisi
Naim Süleymanoğlu kaç kez rekor kırdı? - Naim Süleymanoğlu kimdir? Biyografisi
GİRİŞ 16.08.2016 13:00 GÜNCELLEME 16.08.2016 13:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünyaca ünlü haltercimiz Naim Süleymanoğlu kaç kez dünya rekoru kırdı? sorusuna istinaden Naim Süleymanoğlu'nun spor kariyeri yani Naim Süleymanoğlu biyografisi haberimizde.. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi haltercisi olarak bilinen Naim Süleymanoğlu'nun adı her olimpiyat oyunları döneminde gündeme geldiği gibi bu olimpiyat döneminde de konuşuluyor. Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu 45 gibi çok dünyada eşi benzeri görülmeyen rekor kırma sayısı ile halter sporunun yaşayan efsanesi konumunda. İşte Naim Süleymanoğlu'nun tüm başarıları, Naim Süleymanoğlu ile ilgili tüm detaylar haber7.com'da..

NAİM SÜLEYMANOĞLU HAFIZALARDAN SİLİNMİYOR

Brezilya'da düzenlenen Rio Olimpiyat Oyunları 2016'da sporcularımız beklediğimiz madalyaları kazanamamamız ile birlikte eski sporcumuz bütün otoritelere göre tüm zamanların en iyi haltercisi kabul edilen Naim Süleymanoğlu'nu kaç kez dünya rekoru kırdığı sporseverler tarafından çok merak edilen soruların başında geliyor. Naim Süleymanoğlu biyografisi detayları ile haberimizde.

GURURUMUZ NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?

Naim Süleymanoğlu haltere 1977'de, henüz 9 yaşındayken başladı. 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kez dünya rekoru kırmıştır.1984 yılında (16 yaşındayken), silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

1983 - 1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam altmış üç rekor kırarken, yine bu dönemde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı. 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyet'lerle boykota katılması nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgar Hükümeti'nin Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Shalamanov olarak biliniyordu.

Bulgaristan'daki bu baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye ilticasında ve getirilmesinde bizzat Turgut Özal devreye girdi.

1992 Barcelona Olimpiyatları’nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi. 1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994’te Bulgaristan’da yapılan, Avrupa Halter Şampiyonası’nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı.

Çin’de yapılan dünya şampiyonasında sakatlığı devam ediyordu ve 3 altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu, Uluslararası Halter Federasyonu’nun Aralık 2000’de Atina’da toplanan kongresinde asbaşkanlığa seçildi.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN BAŞARILARI

-İlk dünya rekorunu kırdığında sadece 15 yaşındaydı.
-1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi.
-1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.
-8 Kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.
-Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu.
-Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi.
-1988 yılında Time dergisine kapak oldu.
-60 kg’de koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.
-1988 yılında Seul olimpiyatlarında 9 dünya 6 Olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazanmıştır.
-Türkiye'ye Olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur.
-1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi

NAİM SÜLEYMANOĞLU ŞU AN NE İŞ YAPMAKTA?

Süleymanoğlu, 2000'de Aralık ayında Atinada, Uluslararası Halter Federasyonu'nun kongresinde asbaşkanlık görevine seçildi. Göreve geldikten sonra düzensiz bir yaşam nedeniyle bir hayli kilo alan Naim Süleymanoğlu, 85 kiloya kadar çıkmış ve 2010 senesinde rahatsızlanarak bir süre yoğun bakımda kaldı. Kardeşi Muharrem ile birlikte aynı evde yaşayan Naim, sporculuk döneminde korumalarıyla gezen bir arkadaş çevresi bulunuyordu. Faal halter yaşamında elde ettiği; İstanbul Ataköy'de 13 daire, Ankara Köroğlu'nda 1 daire (Özal tarafından federasyon verdi) Boğaz'da bir daire (Özel sektör verdi) Naim Süleymanoğlu; 2004 Yerel Seçimlerinde MHP'den Büyükçekmece'nin Kıraç Beldesi belediye başkanlığına, 2007 Genel Seçimlerinde yine MHP'den İstanbul milletvekili adayı olmuştur. Ancak ikisinde de seçilememiştir. Halter Federasyonu tarafından 3 bin TL maaşla Genel Kordinatörlük görevine getirildi. Şu an halen bu görevine devam ediyor.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN SİYASİ KARİYERİ

Naim Süleymanoğlu; 2004 Yerel Seçimlerinde MHP'den Büyükçekmece'nin Kıraç Beldesi belediye başkanlığına, 2007 Genel Seçimlerinde yine MHP'den İstanbul milletvekili adayı olmuştur. Ancak ikisinde de seçilememiştir.

 

YORUMLAR 2
  • tuğçe 6 yıl önce Şikayet Et
    Teşk
    Cevapla
  • Elif 6 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkür ederim
    Cevapla