Türk kadın dağcı tarih yazdı!

Türkiye’nin en zorlu maratonu olan Uluslararası Anadolu Dağ Maratonu’nu ilk kez Neval Yaşar adlı kadın sporcu kazanmayı başardı.

Türk kadın dağcı tarih yazdı!
Türk kadın dağcı tarih yazdı!
GİRİŞ 15.09.2014 04:18 GÜNCELLEME 15.09.2014 04:18

Yurt içinde ve yurt dışındaki macera yarışları ve triatlonda(koşu, yüzme, bisiklet) dereceler elde eden 34 yaşındaki Neval Yaşar, Doğa Araştırmaları, Sporları ve Kurtarma Derneği tarafından her yıl düzenlenen zorlu dağ maratonunda da altın madalyanın sahibi oldu.

Geçtiğimiz ay Bolu-Dörtdivan ilçesindeki Köroğlu Dağları’nın ormanlarında gerçekleşen Uluslararası Anadolu Dağ Maratonu’na (ADAM 2014) ekip arkadaşı ve eşi Utkuer Yaşar’la katılan Yaşar, en zor parkurda yarıştı. Yaşar çifti, Sabah05.00’da girdikleri ormanda pusula ve harita kullanarak yönlerini buldu.
 
'TEKNOLOJİK ALET KULLANMADIK'
 
Yarış sırasında 2 gün geçirdikleri ormanda ihtiyaçları olan yiyecek, içecek ve çadırlarını sırt çantasında taşıyan Neval ve Utkuer Yaşar çifti, 85 kilometreyi diğer takımlardan önce tamamladı. Hiçbir teknolojik alet kullanmadan Yarışmayı tamamlayan Neval Yaşar böylece 15 yıllık maraton tarihinde zorlu parkurda ilk altın madalyalı kadın sporcu oldu. Spora sekiz yaşında başlayan macera yarışları dışında, atletizm ve jimnastikle de ilgilenen Neval Yaşar, kendi yaş grubunda 2012 ve 2013 Türkiye Triatlon Şampiyonu olduğunu söyledi.

Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Yarışma uluslararası standartlarda yapılıyor. Yürüyüş, dağcılık, dayanıklılık, hız ve yön bulmayı içeren yarışma; kısa, orta, uzun ve ultra olmak üzere dört parkurda düzenleniyor. Eşimle Salomon Trail takımı olarak katıldık. Harita ve pusulayla arazide belirlenmiş kontrol noktalarını bularak yarışı tamamlamak gerekiyor. Küçük bir dalgınlıkla onlarca kilometre kaybedebilirsiniz. Kendimi bu zorlu dağ maratonuna hazırlamıştım. Kadınlar artık hayatın pek çok dalında aktif. Böyle zorlu bir yarışmada ilk kez bir kadının altın madalya alması umarım herkesi sevindirmiştir.''