İspanya'dan olimpiyat tepkisi

İspanya Paralimpik Komitesi Başkanı Miguel Carballeda, Buenos Aires'te yapılan, 2020 Olimpiyat Oyunları'nı organize edecek kentin belirlenmesiyle ilgili oylamanın önceden hazırlandığını öne sürdü.

İspanya'dan olimpiyat tepkisi
İspanya'dan olimpiyat tepkisi
GİRİŞ 09.09.2013 16:36 GÜNCELLEME 09.09.2013 16:36

İspanyol devlet televizyonu RTVE'ye demeç veren Carballeda, ''Oyların büyük bir kısmı zaten pişirilmişti'' iddasında bulundu. Carballeda, açıklamasında, ''Madrid, olimpiyatları kazanamadı ve hiçbir zaman kazanayamayacak olması da olası. Barcelona 1992'de Olimpiyatları aldı çünkü IOC'un başında, olimpiyatların Barcelona'ya gelmesi için uğraşan ve bunu başaran Juan Antonio Samaranch gibi bir başkan vardı'' şeklinde konuştu.

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Mundo da Milli Olimpiyat Komiteleri Birliği (ANOC) Başkanı Kuveytli Şeyh Ahmed El-Fahad El-Sabah'ı suçlayan bir haber yayınladı. ''IOC'da oy karşılığı petrol'' başlıklı haberde, ''IOC üyeleri üzerinde çok etkili bir kişi olarak tanınan Kuveytli Şeyh'in, geçtiğimiz 27 Ağustos'ta açıklanan Japonya ve Kuveyt arasındaki milyon dolarlık bir iş anlaşmasından sonra oyunu Tokyo'dan yana değiştirdiği'' iddia edildi.

- İspanyol ekonomisi ''hasta''

Bu arada Madrid'in elenmesindeki temel etkenin ''hasta'' olarak gösterilen İspanyol ekonomisi olduğu yazıldı. Ayrıca ekonomik krizin etkisiyle kamu kaynaklarında yüzde 55'lik bir kesintiye uğrayan İspanyol sporunun, ''Madrid 2020'nin aldığı başarısızlıktan sonra çok daha kötüleşebileceği'' yorumu yapıldı.

Öte yandan İspanyol politikacılar ve sporcuların büyük bir bölümünün Madrid'in 2024'te tekrar Olimpiyatlara aday olmasına karşı oldukları belirtildi. Ana muhalefette Sosyalist İşçi Partisi'nin lideri Alfredo Perez Rubalcaba, ''Olası bir 2024 adaylığı için iki kez düşünmek gerekir. Karar vermek için ilk önce olayın soğuması gerekir'' dedi.

Olimpiyat dünyasının ''çok kapalı'' olduğunu savunan Rubalcaba, ''Hiçbir üye size 'bu yüzde sana oy kullanmayacağım' demez, daha doğrusu kimse sana oy kullanmadığını söylemez. Çok değişken kriterler var. Bugün için geçerli olan kriterler 7 yıl sonra geçerli olmayabilir'' dedi.

AA