Başpehlivan Ali Gürbüz de dopingli çıktı

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olan Ali Gürbüz'e doping şoku...

Başpehlivan Ali Gürbüz de dopingli çıktı
Başpehlivan Ali Gürbüz de dopingli çıktı
GİRİŞ 12.08.2013 11:59 GÜNCELLEME 12.08.2013 13:16
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Güreşlerden sonra alınan numuneler Köln'deki Doping Araştırma Merkezi'ne gönderildi.

Yapılan ilk tetkikler sonucu Gürbüz'de doping maddesi tespit edildi. Ancak bu karara itiraz eden Ali Gürbüz dizinden ameliyat geçirdiğini ve sonuçların bu sebebten dolayı pozitif çıkmış olabileceğini belirterek yeni bir tetkik istedi. Köln'de yapılan 2. kontroller neticesinde doping maddesinin, Gürbüz'e yapılan ameliyat ile bir ilgisi olmadığı deklare edildi.

Doping olayının resmileşmesi ile birlikte altın kemer alınan numuleri temiz çıkan finalist İsmail Balaban'a verilecek. Ali Gürbüz'e 2 yıl spordan men cezası verilmesi bekleniyor.

SEDEFÇİ ŞOKTA: ALTIN KEMERİ GERİ ALINACAK

Dünyada olimpiyatlardan sonra en eski spor organizasyonu yağlı güreşlerde doping şoku yaşanıyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde son üç yılın başpehlivanı olan Ali Gürbüz'ün altın kemeri geri alınacak.

2011-2012 ve 2013 yılında Kırkpınar er meydanında üst başpehlivan olan Ali Gürbüz, Ahmet Taşçı'dan sonra altın kemerin sahibi olan ilk başpehlivan oldu. Ancak Gürbüz'ün sevinci uzun sürmedi. Kırkpınar'ın hemen ardından alınan doping numunelerinin sonuçları belli oldu. Buna göre başpehlivan Gürbüz'ün numunelerinde doping maddesi tespit edildi. Bu veri doğrultusunda altın kemeri geri alınacak başpehlivanın iki yıl güreşlerden men edilmesi gündemde.

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Komitesi Başkanı Ahmet Taşçı'dan bilgiyi telefonla alan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, şu anda ciddi bir şok içerisinde olduğunu söyledi.

Ahmet Taşçı'dan Ali Gürbüz'ün numunelerinde dopingli çıktığı bilgisini aldığını ifade eden Sedefçi, "Ali Gürbüz kardeşimiz, çok yiğit bir pehlivan, çok güzel güreş yaptı bu yıl ve önceki yıllarda. Ama maalesef numunesinde de doping çıkması beni şoka soktu şu anda. Keşke olmasaydı, er meydanında bunların olmasının hiç doğru karşılanmadığını, geleneklerimize, örflerimize ve adetlerimize yakışmadığını söylemek istiyorum." dedi.

Bu şartlar altında Edirne Belediyesi olarak Ali Gürbüz'ün birinciliğini iptal etmeleri gerektiğini vurgulayan Sedefçi, "Biliyorsunuz Ali Gürbüz altın kemeri almıştı. Altın kemeri geri almamız gerekiyor. Ve bu şartlar altında ikinci olan ikinci olan pehlivan birinci olacak. Üçüncü olanlar ikinci olacak şeklinde bir düzenleme yapacağız. İnşallah bu son olsun. Türkiye halkının ve güreşinin her gün daha ileri gitmesini istiyoruz. Ama dopingsizce, yiğitçe, mertçe, delikanlıca güreşler istiyoruz." diye konuştu.

"ALTIN KEMER VE PARA ÖDÜLÜ GERİ ALINACAK"

"Keşke bunlar yaşanmasaydı" diyen Sedefçi, "Para ödülü ve altın kemer geri alınacak. Alttaki ikinci pehlivanı birinci ilan edeceğiz. Para ödülünü ona vereceğiz. Belediyenin para ödülü olarak bir artısı olmayacak. Ödüller bir alttakine verilmiş olacak. Ama altın kemer yeniden Edirne belediyesinde doping nedeniyle kalmış olacak. Ali Gürbüz'ün hak etmediği altın kemeri alma durumu söz konusu olmayacak." şeklinde konuştu.

Ahmet Taşçı doğruladı

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, "WADA tarafından bize yollanan rapora göre Ali Gürbüz'ün numunelerinde 2 adet yasaklı maddeye rastlanmıştır" dedi.

Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada son bir saat içinde ellerine ulaşan bilgilere göre 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üçüncü kez üst üste birinci olarak Altın Kemer'in sahibi olan Ali Gürbüz'ün doping yaptığının tespit edildiğini söyledi. Dünya Dopingle Mücadele Komisyonu'ndan (WADA) kendilerine ulaştırılan raporda, Gürbüz'ün numunelerinde 2 adet yasaklı madde tespit edildiğini kaydeden Taşçı, "Çok üzücü bir olay. Biz dopingin çayırlara girmesini istemiyoruz. Kış aylarından beri sporcularımızı, güreşlere doğal bir şekilde hazırlanmaları konusunda uyarıyoruz ama belli ki bazı arkadaşlar bizi dinlememiş" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve federasyon olarak bu konunun üzerinde itinayla durulduğunu anlatan Taşçı, şöyle devam etti:

"Bu illet ile bütün dünya savaşıyor. Bu ilaç belasından sporcularımızı uzak tutmak için kontrollerin titizlikle yapılması çok önemli. Ali Gürbüz, hem son Kırkpınar birinciliğini hem de Altın Kemer'ini kaybedecek ancak önceki iki birinciliğine dokunulmayacak. 652. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin birinciliği ise İsmail Balaban'ın olacak."

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde numune veren sporculardan dopingli çıkanları daha önce açıkladıklarını dile getiren Taşçı, "Numune verenlerden sadece iki tanesinin sonuçları elimize ulaşmadı ancak bu, dopingli oldukları anlamına gelmiyor. Numuneler temiz çıktığında da rapor gönderilmeyebiliyor" diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: NTVSPOR
YORUMLAR 12
  • emre ayhan 10 yıl önce Şikayet Et
    ben zannetmiyorum doping olsun . dünyaca ünlü sporcularda bile ki bile bile yaparmı doping çıksın adam kırk kere araştırılıyor saonra yarışı kazanıyor doping çıkıyor bence doping kurallarında bi sıkıntı var asafa poweel tyson gay yıldız koşucular dopingli çıktı delimi adam o kadar göz üstündeyken bunu yapsın adam oturup ağlarmı güreşi kazanınca çocuk gibi ağladı hem kıkpınarın doping kontrolüne ne diye gönderiyonuz yağlı güreş güçden çok oyuna bakıyor ismail balaban ali gürbüzün yarısı kadar adam finale çıktı güçlü olduğundan mı teknikle çıktı şaban yıldırımı yendi herif şaban tam bi dev insan azmanı gibi gece yolunuza çıksa korkarsınız ismail onu da yendi tekniği ile
    Cevapla
  • murat dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    Soru işareti ???. acaba diye aklından geçiyor insanın. acaba gerçekten masum olabilirler mi? Lance Armstrong senelerce tüm dünyayı masum olduğuna inandırdı. Asla dedi, ben kullanmadım dedi, hatta kullandığını iddia edenlere davalar açıp milyonlarca dolar tazminat ödetti. sonuç. Çıkıp itiraf etti. Evet yaptım ama bir sorun niye yaptım.... komplo filan yok. bu güreşçi kullandı mı bilmem ama kullanmadım diyenlerin çoğu yalan söylüyor. çünkü kazanma hırsı kör ediyor. anlaşılmaz nasılsa diyorlar. bundan bir şey olmaz diyorlar. akıllı geçinen doping tüccarları yeminler ediyor bunu felanca sporcu şunca yıldır kullanıyor sende yakalanmazsın diyor. bunlar da inannıyor. Yazık... ama spora yazık. spor severe yazık. ülkeye yazık.
    Cevapla
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    çelişki. bir sporcu müsabakadan önce numunesini içi rahat şekilde verebiliyor. müsabakayı kazanıyor sonra numunesinde doping çıkabiliyor. işin ilginç yanı bu sporcu çok mu yüzsüz ki bu dolandırıcılığı yapıyor. kim bile bile bu işin altına girer ki. bana doping aldığı hiç inandırıcı gelmedi. hatta halil mutlu isimli haltercimizdede doping çıktı ama yemin ediyor ki ben kullanmadım diye. ama yemeğine katmış olabilirler. türkiye vatan haini dolu birçok kişiye istediğinizi yaptırabilirsiniz para karşılığı. bu adamı dopingli göstermek çok zür değil. bir yemeğine veya içeceğine karıştırabilecek bir adi insafsız olsun yeter ki...
    Cevapla
  • murat dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir de Futbola bakılsa. güreşi izledim kazanınca yaşadığı sevinci gördüm. yazık. yapmayın bunu. spor izlemekten soğudum. Milli atletlerimiz olimpiyatta madalya aldı diye seviniyoruz dopingli çıkıyor, haltercilerimiz dopingli çıkıyor. her spora bulaştı bu illet. bir de futbolculara detaylı bir bakılsa o zaman yer yerinden oynar sanırım.
    Cevapla
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    yabancı memelekete neden gönderiyorsunuz ki. hiç güvenilir değil. kendi doping araştırma merkezinizi kurun. tahlil labaratuarlarınızı kurun. sonra insanları dopingle suçlayın. almanyada işler kimin elindeyse onun dediği olur. doping var der kim ne ıspat edebilir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle