Tüplü dalış sporuna ilgi artıyor

Türkiye'de deniz tutkunları ile sualtı arama kurtarma ekiplerinin tercih ettiği tüplü dalış sporuna ilginin arttığı bildirildi.

Tüplü dalış sporuna ilgi artıyor
Tüplü dalış sporuna ilgi artıyor
GİRİŞ 25.05.2013 12:52 GÜNCELLEME 25.05.2013 12:52

Dalış eğitmeni Kadir Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turistik ve hobi amaçlı dalışlar daha yaygın olmasına rağmen asker, polis, itfaiyeci ve sağlık personeline de sualtı arama kurtarma eğitimi verdiklerini bildirdi.

Dalış sporuna olan ilginin her geçen yıl arttığını vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Boğsak koyunda geçen yıl 8 bin kişiye dalış yaptırdık, bu yıl sayının 10 bini aşmasını bekliyoruz. Boğsak, konum itibariyle Akdeniz'in doğusunda yer aldığı için Süveyş Kanalından giriş yapan canlılar, ilk olarak bu bölgeye gelir, buradan diğer bölgelere dağılır. Deniz altı canlılığı bakımından Kaş, Kemer ve Antalya'dan daha hareketli olduğunu söyleyebiliriz. Başta Akdeniz Fok balığı, lagos ve müren balık türlerini burada rahatlıkla görebilirsiniz. Alanya'dan doğu bölgesine doğru sadece Boğsak ve Hatay'ın Çevlik beldesi plajı bulunuyor. Çevlik plajında her mevsim denize çıkma şansı yok. O sebeple dalış merkezimize Türkiye'nin bütün bölgelerinden ve illerinden gelenler var."

-"Eski uçak ve gemi batırılmasını istiyoruz"

Dalış merkezinde, 5 eğitmen ile yılın 12 ayında eğitim verdiklerini belirten Gürbüz, "Teorik dalış eğitimi sonunda 1, 2 ya da 3 yıldız alan kursiyerler CMAS Dünya Su Altı Konfederasyonuna ait sertifika alma hakkına sahip oluyor. 1 yıldız almak için 18 metre, 2 yıldız almak için 30 metre, 3 yıldız almak için 42 metreye dalış yapılıyor. Her üç kategori için ise 12 saat eğitim veriyoruz" diye konuştu.

Tüplü dalış sporunun herhangi bir risk taşımadığını ancak iyi bir eğitim alınması gerektiğini dile getiren Gürbüz, yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastalarıyla 14 yaşından küçüklerin, tüplü dalış yapmaması gerektiğini söyledi.

Gürbüz, yaklaşık 80 dalış noktası olduğuna ancak yeterli tarihi batık bulunmadığıra dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Eski uçak ve gemi batırılmasını istiyoruz. Bu konuda Ege ve Antalya tarafına daha çok yatırım yapılıyor. Kaş dalış noktası, dünyadaki 40 harika yerden biri olmasına rağmen yılda 2 ya da 3 adet uçak ve gemi batırılıyor. Biz de bu konuda destek bekliyoruz" diye konuştu.

AA