Cumhurbaşkanlığı bisiklet turuna doğru

Bu yıl 21-28 Nisan tarihlerinde 49'uncusu gerçekleştirilecek Kıtalararası Bisiklet Gezisi, 28 Nisan Pazar günü İstanbul'da yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı bisiklet turuna doğru
Cumhurbaşkanlığı bisiklet turuna doğru
GİRİŞ 18.04.2013 13:49 GÜNCELLEME 16.10.2015 16:56

İstiklal Caddesi'ndeki Hollanda Başkonsolosluğu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Hollanda İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, geçen yıl organizasyonun başarıyla yapıldığını belirterek, "Hollanda'nın bu geziye katkısından dolayı çok memnunum. Çünkü Hollanda bisikletle anılan ve kendisini böyle tanımlayan bir ülke. Hollanda 17 milyon nüfuslu küçük bir ülke. İstanbul kadar nüfusu var. Ancak bu ülkede 35 milyon bisiklet var. Kişi başına iki bisiklet düşüyor. Bizim için bisiklet, çevre dostu bir ulaşım aracı ve sağlığa da önemli katkısı var. Bu halk gezisiyle bunu da vurgulamak istiyoruz" diye konuştu.

Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexsander ile eşi Prenses Maxima'nın İstanbul gezisi sırasında İstiklal Caddesi'nde kısa bir bisiklet turu yaptığını hatırlatan Kervers, "Güzel bir tesadüf olarak Willem Alexsander, bu yıl halk gezisinden 2 gün sonra, 30 Nisan'da taç giyme töreninin ardından kral olacak. Prens ve prensesin İstiklal Caddesi'nde bisiklet kullanması bisiklet kültürünün tanıtılması için kullandığımız bir araçtı" ifadelerini kullandı.

Kervers, Türkiye'de forma giyen Hollandalı futbolcular Dirk Kuyt ve Wesley Sneijder ile ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

"İkisiyle de yüz yüze görüştüm. Kendilerini burada çok hoşnut hissediyorlar. Takımlarına adapte olmuş durumdalar. Sneijder'ın Real Madrid maçındaki başarısını gördük, ama tur için yeterli olmadı. Kuyt da umuyorum Benfica maçında tur için takımına fayda sağlayacaktır. Fenerbahçe'nin tur atlamasını arzu ediyorum. Final maçı Amsterdam'da olacak, hepiniz davetlisiniz" diye konuştu.

Başkonsolos Kervers, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na adaylığını desteklerini de sözlerine ekledi.

-Ertekin: "Geziyi her sene devam ettirmek istiyoruz"-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, geçen yıl ilk kez Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun bir parçası olarak bisiklet gezisini düzenlediklerini kaydederek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıl turun 50'nci yılı yapılacak. Her sene performansı artıyor. 2020 olimpiyat adaylığı için Avrasya Maratonu ve Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tur, Türkiye'nin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. 28 Nisan'da İstanbul'da sona erecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak destek vermeye gayret ediyoruz. Geçen yıl halkın katılacağı bisiklet gezisinin bu tura eklenmesi gerektiğini düşündük. Aldığımız tepkilerin olumlu olması üzerine bundan sonra her sene bunu devam ettirmek istiyoruz. Bisiklet gezisinden 20 bin lira civarında para toplanmasını bekliyoruz. Bu parayı Türkiye Engelliler Spor Eğitim ve Yardım Vakfı'na (TESYEV) bağışlayacağız. İnşallah 20 tane akülü araba alacağız."

Ertekin'in, konuşmasında büyükelçi olarak Caracas'a atandığı ve İstanbul'dan ayrılacağını belirtmesi üzerine ise Onno Kervers, bundan gurur duyduğunu vurgulayarak "Bu şehri kalbimde büyük bir hüzünle terk edeceğim. Beş yıldır burada yaşıyorum. Yakın ve derin olan iki ülke arasındaki ilişkileri daha üst noktaya çıkardığımızı düşünüyorum. Bu güzel ortamı bırakacağım için üzülüyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu da bisiklet gezisinin geçen yıl başladığını hatırlatarak, "Bunun 10 binlerin yarıştığı bir tura dönmesini umut ediyorum. Dünyada velothon diye bir bisiklet branşı var. Önümüzdeki yıllarda velothonu Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor AŞ ve federasyon olarak bu ülkeye kazandırmak istiyoruz. En az 10-15 bin kişinin katılacağı yarışı Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'ndan iki gün önce yapmayı düşünüyoruz" diye görüşlerini aktardı.

-Bisiklet gezisi-

Barbaros Bulvarı'nda Yahya Kemal Parkı'nda başlayacak Kıtalararası Bisiklet Gezisi'nde katılımcılar, Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten sonra Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nı takiben çevre yolundan çıkıp, Rüştiye Caddesi'nden Caddebostan Parkı'ndaki bitiş noktasına gelecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ, Hollanda Başkonsolosluğu ve Türkiye Bisiklet Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen gezinin 20 lira olan kayıt ücretlerinin Spor AŞ. Genel Müdürlüğü tarafından TESYEV'e bağışlanacağı bildirildi.

Kayıtların www.avrasyabisikletgezisi.com adresinden 26 Nisan Cuma günü saat 17.00'ye kadar yapılabileceği, katılımın bin kişiyle sınırlı olduğu kaydedildi.

Bu arada, katılımcıların kask takmasının zorunlu olduğu belirtildi.

AA