Süper Lig devi Passolig'den ayrılıyor!

Bursaspor yönetimi, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı gerekçe göstererek Passolig'den ayrılacağını TFF'ye bildirdiği iddia edildi.

Süper Lig devi Passolig'den ayrılıyor!
Süper Lig devi Passolig'den ayrılıyor!
GİRİŞ 23.03.2016 11:08 GÜNCELLEME 23.03.2016 11:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bursaspor, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yürürlüğe giren ve tüm Süper Lig ve PTT 1. Lig takımlarının uygulaması zorunlu hala getirilen Passolig'den (e-bilet) ayrılıyor. 

Yeşil beyazlılar Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı gerekçe göstererek Passolig'den ayrılarak 'Bursaspor Taraftar Kart' uygulamasına geçecek.

İŞTE TFF’YE GİDEN BELGE

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANLIĞI'NA


Anayasa Mahkemesinin 12.11.2015 tarih ve 2014/196E.-2015/103K. sayılı kararı ile;
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 5. maddesinin (11) numaralı fıkrasının elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında federasyonlara yetki verilmesi ile federasyonlara verilen bazı yetkilerin devrine ilişkin düzenlemeler içeren (c) bendinin birinci cümlesinin ve (a) bendinin ikinci cümlesi yönünden aynı fıkranın (c) bendinin üçüncü cümlesinin iptaline karar vermiş ve bu karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anayasa mahkemesinin bu kararı ile;
Elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında federasyonun münhasır yetkisi kaldırılmıştır. Federasyonun bu fıkra kapsamında belirtilen yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devretme yetkisi de aynı karar ile kaldırılmıştır.Anayasa Mahkemesinin bu kararı ile birlikte,futbol kulüplerin Passolig sistemi içerisinde hareket ederek kombine ve bilet satma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
Yönetim kurulumuzun göreve geldiği 19.01.2016 tarihinden bu yana, mevcut sistemin Bursaspor Kulübüne fayda-zarar durumu inceleme altına alınmıştır.Bu incelemeler neticesinde;

-Passolig uygulamaya konulur iken amacının toplumsal cezalandırma yerine bireysel cezalandırma yoluna başvurulacağı ve bu şekilde saha kapatma ve tribün cezalarının ortadan kaldırılacağı,taraftarların sevdikleri ile birlikte güven içinde stadyumlara gidebilmelerini ve istedikleri karşılaşmayı her türlü olumsuzluktan uzak,huzur içinde izlemelerini sağlamak şeklinde kamuoyuna açıklanmış iken bu amaçtan çok uzaklaşılmış ve sistem işlevsiz kalmıştır.Bunun en açık örneğini kulübümüz 06.02.2016 tarihinde kendi sahamızda oynadığımız Medipol Başakşehir maçı sonrasında haksız yere verilen 1 maç seyircisiz oynama cezası ile yaşamıştır.Bu maçta ,sahaya yabancı madde atan fail tespit edilmiş ve savcılık tarafından hakkında da soruşturma başlatılmış olmasına rağmen, Kulübümüz haksız yere Fenerbahçespor Kulübü maçını seyircisiz oynamış ve büyük maddi kayba uğramıştır.

-Aktifbank tarafından ,Passolig sistemi ve passolig kartı gerek taraftarlara ve gerek ise kulüplere yüksek rakamlarla kredi pazarlama aracı haline getirilmiştir.Banka kulüplere ilave kredi kullandırır iken,Bankanın iştirakleri ile kulüpleri,kulüplerin aleyhine ağır yükümlülükler içeren ilave sözleşmeler imzalamaya zorlamış ve bankacılık kurallarına aykırı bir kısım işlemler ile kendi lehine haksız menfaatler sağlamıştır.Sağlamaya halen de devam etmektedir.

-Bursaspor Kulübü sportif faaliyetini görsel olarak sergilemiş olduğu stadyumundan,oynamış olduğu maçlar ile ilgili olarak 2014-2015 sezonunun tamamında ve 2015-2016 sezonunun 25. haftasına kadar toplam 11.386.213TL seyirci hasılatı elde etmiştir.Bu hasılatı elde eder iken maçlarını oynamak için,güvenlik,enerji,bakım onaraım v.s. gibi kalemlere ise 4.395.199TL harcama yapmıştır.İki sezonun toplamında seyirci hasılatı olarak kulübün net kazancı toplam 6.991.014 TL'dir. Passolig Uygulaması ile Bursasporun üzerinden Aktifbank'ın elde ettiği kazanç ise 2.561.319 TL'dir.Bu gelir dağılımın adil olmadığı ise açıkça ortadadır.Buna rağmen Passolig tarafından federasyonunuza değişik zamanlarda başvurular yapılarak kendi gelirleri ile ilgili iyileştirme yapılması talep edilmektedir.Kulüpler kredi ilişkisine dayalı olarak baskı altına alınarak Passolig kartlarından, şirketin kulüplere ödediği katkı paylarından feragat etmeye dahi zorlanmaktadır.Bunun en somut örneğini yaşayan kulüplerden bir tanesi de Bursaspor Kulübüdür.

-Firma ,Fenerbahçespor Kulübü hariç hiç bir kulüp ile kulüplerin kendi taraftar bilgisini paylaşmamaktadır.Kulüplerin gelir getirici ürünlerinin reklam ve pazarlaması açısından çok önemli olan bu bilgiler sırf tekel gücü oluşturabilmek için kulüplerin bizzat kendilerinden dahi saklanmaktadır.

Yönetim Kurulumuz 15.03.2016 tarihli toplantısında konuyu değerlendirmiş,mevcut sistemin kulüplerin yararından çok bu sistemi tek başına elinde bulunduran firmanın yararına işlediği kanaatine varmıştır.Anılan neden ile Bursaspor Kulübü olarak 2016-2017 sezonunda Passolig sistemi içerisinde yer almama kararı almış bulunmaktayız. 2016-2017 sezonunda e-bilet uygulamasına kendi kuracağımız Bursaspor Taraftar Kart sistemi ile devam edeceğiz.

Kuracağımız sistemin, misafir takım taraftarlarının Bursaspor Stadına girebilmesi veya Bursaspor taraftarlarının deplasmanlarda stada girebilmeleri için federasyonunuz sistemine entegre hale getirilmesi gerekmektedir.Bu neden ile Konu ile ilgili olarak gerekli entegrasyonun sağlanması için kulübümüze teknik destek amacı ile yardımcı olmak için görevlendireceğiniz kişi veya kurumların isimlerinin tarafımıza bildirilmesini rica ederiz.

KAYNAK: OLAY GAZETESİ
YORUMLAR 8
  • karadut 8 yıl önce Şikayet Et
    Süper... Büyüksün Bursaspor.
    Cevapla
  • ferhat06 8 yıl önce Şikayet Et
    Süper Lig Devi mi? Allah canınızı almasın güle güle bi hal oldum :))
    Cevapla
  • B. SANİ CENGİZ 8 yıl önce Şikayet Et
    beşiktaş taraftarıyım, çok yerinde bir karar olmuş. destekliyorum. türk vatandaşları tc no ile yabancılar da passaport numaraları ile bilet alıp maçı izleyebilmeli. nasıl tiyatro, sinema, uçak, vapur bileti alınabiliyorsa bu da öyle olmalı....
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    diğer klüplerde yapsın gelir olarak klübe kalır
    Cevapla
  • Serdar 8 yıl önce Şikayet Et
    Tıpkı Beşiktaşın Çarşı grubu gibi Bursaspor taraftarına da passolig uymaz adapte olamaz bu iki grup yeni gelişmelere
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle