Samsun Stadı'nda sona doğru

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Samsun'da yaptırılan 19 Mayıs Stadyumu'nun yüzde 77'si tamamlandı.

Samsun Stadı'nda sona doğru
Samsun Stadı'nda sona doğru
GİRİŞ 27.04.2016 15:29 GÜNCELLEME 27.04.2016 15:33

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 140 bin metrekare alan üzerine kurulan stadyumun inşaatı hızla devam ederken, temeli 2013 yılının ağustos ayında atılan stadın yüzde 77'si bitti.

Tekkeköy ilçesindeki stat, 145 milyon liraya mal olacak ve 33 bin 919 seyirci kapasitesi bulunacak. Samsunspor, gelecek sezon maçlarını bu statta oynayacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuyla ilgili açıklamasında, farklı illerde yer alan ve 8'i proje aşamasında olan 29 stattan 5 tanesinin bittiğini, diğerlerinin inşaatının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Samsun, Eskişehir, Gaziantep ve Sivas statları bu yıl bitiyor. Bu statların toplam maliyetleri 3 milyar liranın üzerinde. Statlar, sadece futbol amaçlı olarak kullanılan, iki haftada bir maç yapılacak yerler değil de, restoranları, alışveriş merkezi ve locaları ile her gün kullanılabilecek, 'yaşayan bir stat' diye tabir ettiğimiz birer spor tesisi olarak hayata geçirilecek. Bununla birlikte tribün altlarında sportif anlamdaki ticari alanların oluşturulmasını kastediyorum. Şunu özellikle söyleyeyim, ticari alan dediğimde bir AVM'den bahsetmiyorum. Sportif malzemenin satıldığı ve ticaretinin yapıldığı alanları kastediyorum. Çünkü bunların ciddi anlamda bir gelir katkısı olacak."

Spor kenti Samsun'a yakışır bir stat yapıldığını vurgulayan Bakan Kılıç, "Stadyum hizmete girdiğinde restoranları, alışveriş merkezi ve localarıyla bir yaşam merkezi haline gelecek. İnşaat durumu yüzde 77 civarı olan bir yapı içerisindeyiz. Burada, gayet modern bir şekilde inşa edilen 33 bin 919 seyirci kapasitesine sahip olan bir stat yükseliyor. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki sezondan itibaren yeni stadımız Samsun halkının hizmetinde olacak. Gece gündüz demeden çalışan ve emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

UEFA 2020 standartlarına göre yapılıyor

Açıklamaya göre, UEFA 2020 standartlarına göre yapılan stadın çatı bölümünde kilit geçme imalatı devam ederken, çelik malzemelerdeki boya ve rötuş işlemlerine de başlandı. AVM bölümündeki çatı çeliğinde imalat ve montaj çalışmaları ile merdiven korkuluğu, cam, kapı, ahşap, ve granit tezgah imalatları süren inşaatın dış cephe malzemesiyle ilgili onayın da uzmanlardan alındığı belirtildi.

Stadın mekanik bölümünde ise vitrifiye ve sıhhi tesisat armatürleri ile klima santrallerinin montajları devam ediyor. Ayrıca saha aydınlatmaları ve pano bağlantılarında da önemli mesafe kaydedildi. Dış cephe modüler sistem panelleri ile koltuk imalatı önümüzdeki hafta başlıyor. Bazı taraftarların koltukları kırarak sahaya atmasını engellemek için tribünlere yerleştirilen koltukların sağlamlığı test edildi. Stadyumdaki alt yapı çalışmaları da sürüyor.

Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nda yerden çim ısıtma, tribünden ısıtma, alışveriş merkezi, localar, 7 restoran, ofisler, amatör kulüplere tahsis edilecek antrenman sahaları bulunacak. Karadeniz'in rüzgarlı olduğunu düşünülerek rüzgar kanalları ona göre yapılan stadın çatı sistemi, seyircinin ambiyansının olduğu gibi stat içine yayılması için eğimli yapılıyor. Akıllı stat diye ifade edilen stadyumun içerisindeki tüm elektronik ve mekanik sistemler birbirine bağlantılı olacak. Örnek olarak statta bir yangın çıktığı zaman, sulama sistemleri harekete geçecek ve turnikeler serbest kalacak.