'Son yıllarda böyle bir derbi izlenmemişti!'

Bekir Karaman, Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında oynanan Beşiktaş - Galatasaray derbisini yorumladı.

'Son yıllarda böyle bir derbi izlenmemişti!'
'Son yıllarda böyle bir derbi izlenmemişti!'
GİRİŞ 15.12.2015 11:43 GÜNCELLEME 15.12.2015 11:43

Maçın analizini yapan Karaman, Beşiktaş'ın ortaya koyduğu performansı överken, Galatasaray'daki kötü gidişata değindi.

İşte Bekir Karaman'ın derbi yazısı;

Lizbon yenilgisiyle Avrupa’ya veda eden ve bu maçla beraber kaleci sorunu en üst seviyeye çıkan Beşiktaş için Galatasaray maçı daha da önemli bir hale gelmişti. Alınan o mağlubiyetin takımı ne şekilde ve ne kadar etkileyeceği belirsizdi. Sezonun şuana kadarki bölümünde oyun performansıyla Galatasaray’ın bir hayli önünde olan Beşiktaş, son 10 maçtır yenemediği rakibini bu sefer yenmeye daha yakın gibi görünüyordu. Ancak Galatasaray’ın da puan farkını kapatmak için bu maça ayrı bir motivasyon ile çıkması bekleniyordu.

Maç çok hızlı ve tempolu başladı. Kornerler üst üste geldi. Beşiktaş maçın başlamasıyla oyun üstünlüğünü kurdu. Galatasaray orta sahasında Selçuk ve Chedjou’nun yaşadığı uyumsuzluğu iyi değerlendiren Beşiktaş istediği pas trafiğini oluşturmakta zorlanmadı ve neticesinde gol pozisyonlarını da bulmayı başardı. Galatasaray orta sahasında ki iki oyuncuyla(Selçuk, Chedjou) ileri hattaki 3 oyuncu (Burak-Umut, Podolski, Sneijder) arasında ciddi bir kopukluk söz konusuydu. Bunun aksine Beşiktaş ilk yarı boyunca müthiş bir takım oyunu sergiledi. Defans, orta saha ve hücum hatları birbirleriyle çok uyumluydu. Beşiktaş orta alanda yakaladığı hâkimiyeti bütün devre korudu ve Podolski ve Sneijder’in hareketlenmesine hiç fırsat vermedi. Zaten Galatasaray’ın ritim bulmaya pek hali yok gibiydi. Muslera hariç olumlu performans sergileyen oyuncu yoktu. Galatasaray ilk devrede o kadar etkisizdi ki Tolga ve Günay’ı karşılaştırabilecek pozisyon bile olmadı. 3. Dakika da Burak’ın girdiği pozisyon var onun haricinde Galatasaray Beşiktaş kalesine gelemeden ilk yarıyı tamamladı. Beşiktaş ilk devrede oynadığı istekli ve hırslı oyunu gole çevirmeyi başaramadı ama ilk yarı sonunda işler Beşiktaş’ın istediği gibi gidiyordu.

2. Devreye Galatasaray daha iyi başladı. Orta sahada daha derli toplu oynamaya başlayan Galatasaray daha fazla pas yaparak en azından rakibinin oyunun hâkimi olmasını belirli bir süre engellemeyi başardı. Bu bölümde Beşiktaş topla rahat çıkamadı ancak bu fazla uzun sürmedi. Beşiktaş tekrar oyun kontrolünü eline alıyordu ki çok basit bir gol yedi. Yine kaleci hatasıyla yenilen bu gol Beşiktaş’ı oyundan düşürebilirdi ancak Beşiktaşlı oyuncular bu maçı kesinlikle kazanmak istediklerini bu dakikalarda gösterdiler. Beraberlik golü de erken gelince Beşiktaş oyunun kontrolünü tamamen aldı ve 2. Gol için yüklenmeye başladı. Şenol hocanın hücum bölgesindeki tempoyu korumak için yaptığı Kerim ve Gökhan değişiklikleri de olumlu etki etti ve Beşiktaş ikinci golü buldu. Beşiktaş öne geçtikten sonra da güzel oyununu sürdürdü. Galatasaray geriye düşmesine rağmen bir türlü etkili olamadı ve etkisiz oyunu maç sonuna kadar devam etti.

Son yıllarda oynanan Beşiktaş - Galatasaray derbilerinde bir tarafın diğer tarafa karşı bu kadar üstün olduğu bir derbi izlenmemişti. Görünen o ki Lizbon mağlubiyeti Beşiktaşlı oyuncuları çok etkilememiş. Hatta belki de bu mağlubiyet onları ayrı bir motive etmiş. Galatasaray karşısında sergilenen bu performansın Beşiktaş’ın son 4-5 maçtır sergilediği en iyi performans olduğu söylenebilir. Futbolcularının Lizbon mağlubiyetinden etkilenmemesini sağlayan Şenol hocayı tebrik etmek lazım. Diğer yandan işi çok zor gözüken Mustafa hocaya da şans dilemek. 

Bekir Karaman / Haber7