Üç büyüklerin en kârlısı Beşiktaş oldu

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın son 10 yılda yaptığı yabancı futbolcu satışından kârlı çıkan tek takım siyah-beyazlılar oldu.

Üç büyüklerin en kârlısı Beşiktaş oldu
Üç büyüklerin en kârlısı Beşiktaş oldu
GİRİŞ 03.07.2015 13:56 GÜNCELLEME 03.07.2015 13:56

Senegalli futbolcu Demba Ba'nın Beşiktaş'tan Çin'in Shanghai Shenhua takımına 13 milyon euro'ya transfer olmasından sonra gözler, "Üç büyükler"in kâr elde ederek sattığı yabancı futbolculara çevrildi.

'Üç büyükler', son 10 yılda 12 yabancı futbolcuyu 3 milyon euro ve üzerinde bonservis bedeliyle satarken, bunların 7'sinde kâr elde edildi. Beşiktaş son 10 yılda transfer dönemlerinde Demba Ba, John Carew ve Jose Kleberson transferlerinden kârlı çıkmayı başarırken, Tabata, Cisse ve Quaresma gibi yüksek maliyete aldığı oyuncularının satışından zarara uğradı. Beşiktaş bu sürede 3 milyon ve euro üzerinde üç yabancı futbolcusunu elden çıkarmayı başardı.

Demba Ba ile kasa doldu

Siyah-Beyazlılar'ın transfer tarihinde sattığı en pahalı isim Demba Ba oldu. Geçen sezon siyah-beyazlılara Chelsea'den 6 milyon euro'ya alınan Senegalli golcü, Çin'in Shanghai Shenhua takımına 13 milyon euro'ya satıldı. Beşiktaş, bu transferden 1 yılda 7 milyon euro kazanmış oldu.

Siyah-Beyazlılar 2004-2005 sezonunda Valencia'dan 3,5 milyon euro'ya kadrosuna kattığı Norveçli John Carew'i ise bir sezon sonra Olympique Lyon'a 4,1 milyon euro kârla gönderdi. Norveçli golcü, Fransa'ya 7,6 milyon euro bonservis bedeliyle gitti. Beşiktaş ayrıca Manchester United'dan 2,6 milyon euro'ya aldığı Jose Kleberson'u da 3,1 milyon euro'ya Brezilya ekibi Flemengo'ya göndererek, kârlı bir transfer daha gerçekleştirdi. "Kara Kartallar", bu futbolcuları almak için 12,1 milyon euro para harcarken, satışlarından 23,7 milyon euro kazandı. Beşiktaş, bu üç futbolcunun satışından kasasına 11,6 milyon euro kâr koymayı başardı.

En fazla zarar Galatasaray'da

"Üç büyükler" arasında son 10 yılda yabancı futbolcu satışından en zararlı çıkan takım Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılılar, 2005 yılından bu yana 3 milyon euro ve üzeri bonservis bedeliyle aldığı yabancı futbolculardan sadece ikisinin satışından kâr etti.

Fernando Meira, Abdul Kader Keita, Zvjezdan Misimovic ve Nordin Amrabat'ı 27,6 milyon euro'ya renklerine bağlayan sarı-kırmızılılar, bu futbolcuların satışından ise 21,8 milyon euro kazandı. Galatasaray bu 4 futbolcunun bonservisinden 5,8 milyon euro zarara uğradı.

'Cim Bom', Meira ve Keita'nın satışlarından kâr elde etti. Bu iki futbolcuyu 12 milyon avroya kadrosuna katan Galatasaray, Keita ve Meira'yı 13,8 milyon euro'ya satmayı başardı.

Fenerbahçe de zarara uğradı

Yabancı futbolcu satışından son 10 yılda en fazla parayı kasasına koyan Fenerbahçe, buna rağmen zarara uğradı. Fenerbahçe bu sürede Nicolas Anelka, Mamadou Niang, Diego Lugano, Andre Santos ve Issiar Dia'nın satışlarından 33,5 milyon euro kazanırken, bu futbolcuları almak için kasasından 36 milyon euro çıkarmak zorunda kaldı. Fenerbahçe, bu 5 futbolcuyu 2.5 milyon euro zararla elinden çıkarabildi.

Sarı-lacivertliler sadece Anelka ve Santos'un satışlarından kâr yaptı. Fransızların ünlü futbolcusu Anelka'yı 2004-2005 sezonun devre arasında Manchester City'den 9 milyon euro gibi önemli bir bonservis ücretiyle kadrosuna katan Fenerbahçe, bu futbolcuyu 1,5 sezon sonra kârlı bir şekilde satmayı başardı. İngiltere'nin Bolton takımına 12 milyon euro'ya transfer olan Fransız yıldızdan Fenerbahçe, kasasına 3 milyon euro kâr koydu.

Sarı-lacivertlilerin bonservisinden kâr elde ettiği diğer oyuncu ise Brezilyalı Andre Santos oldu. Santos, 3 Temmuz 2011'de başlayan şike soruşturmasından hemen sonra takımdan ayrılma kararı aldı. Fenerbahçe, Corinthians'tan 5 milyon euro'ya aldığı Santos'u İngilizlerin ünlü kulübü Arsenal'e 2,5 milyon euro kârla 7 milyon euro'ya gönderdi. Fenerbahçe Niang, Lugano ve Dia'nın satışlarından ise zarar etti.

Emenike'nin transferi

Sarı-lacivertliler 2011'de Kardemir Karabükspor'dan 9 milyon euro'ya aldığı Emenike'yi 3 Temmuz sürecinden dolayı oynatamadan kısa bir süre sonra Rusya'nın Spartak Moskova takımına 10 milyon euro'ya sattı.

Ancak, sarı-lacivertliler bu futbolcuyu Rus ekibinden iki yıl sonra 3 milyon euro daha fazla vererek, 13 milyon euro'ya yeniden aldı.

KAYNAK: AA