Süleyman Seba'nın hayatı belgesel oldu

Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın hayatını konu alan 'Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba' belgeselinin tanıtımı bu akşam İstanbul Ortaköy'de bulunan Feriye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Süleyman Seba'nın hayatı belgesel oldu
Süleyman Seba'nın hayatı belgesel oldu
GİRİŞ 18.04.2013 23:19 GÜNCELLEME 18.04.2013 23:19

CNN Türk Haber Müdürü Rıdvan Akar'ın hazırladığı 3 bölüm halinde oluşan belgeselin ilk bölümü 20 Nisan Cumartesi günü saat 22.00'da 'Hayatın Tanığı' programında ekrana gelecek. Belgeselin diğer iki bölümü ise CNN Türk ekranlarında 27 Nisan ve 3 Mayıs tarihlerinde yayınlanacak 'Hayatın Tanığı' programı ile izleyicilerle buluşacak. Belgeselin yönetmenliğini Özgül Ören yaptı. Müziklerini sanatçı Gökhan Tepe hazırladı. Belgeselin araştırmasını ve muhabirliğini ise Yasemin Gül ve Özgen Aydos gerçekleştirdi. Kabataş Erkek Lisesi mezunu olan Süleyman Seba, bu belgesel ve Rıdvan Akar tarafından hazırlanmakta olan kitabın gelirlerinin Kabataş Vakfı'na bırakılmasını istedi. Belgesel, yayınlandıktan sonra DVD olarak ve kitap hazırlandıktan itibaren satışa sunulacak. Elde edilen gelir Kabataş Vakfı'nda oluşturulacak olan Süleyman Seba Burs Fonu'na aktarılacak. Belgeselin ilk gösterimin yapıldığı organizasyona 10 gün önce geçirdiği rahatsızlığın tedavisi devam ettiği için Süleyman Seba katılamazken, futbol, iş, sanat ve Beşiktaş camialarının önde gelen isimleri gecede hazır bulundu.

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç Süleyman Seba ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Süleyman Seba çok eski bir dostum, ancak rahatsız olduğu için buraya gelememiş. Kendisini görüp tebrik edemedim. Dolayısıyla söyleyecek pek fazla bir şey yok. Süleyman Bey inşallah sağlığına en kısa zamanda kavuşur. Burada olsaydı mutlu olurduk, ama sağlık her şeyden daha önemli. Yarın kendisini evinde ziyaret edeceğim ve kendisine uzun ömürler dileyeceğim."

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise görüşlerini şöyle aktardı: "Ben Süleyman Seba'nın yönetimlerinde bulundum. Şampiyonlukları beraber yaşadık. Beşiktaş'ı çok farklı bir noktaya getirdi. Dev başkanın eserleri unutulmaz. Burada bir çok önemli isim Seba için bir araya geldi. Seba Türk spor camiası için çok önemli biri isimdir. Türk sporunun önderi olarak değerlendirmek gerekir."

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ise "Süleyman Seba Beşiktaş camiası için çok önemli bir insan. Keşke burada olabilseydi. Biz Süleyman Seba'yı sevenler buradayız. Belgeselde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, "Süleyman Seba çok önemli bir isimdir. Hepimizin büyüğü ve aynı zamanda hepimizin taktirle izlediği kendimize önder olarak seçtiğimiz bir şahsiyet. Bu akşam bu belgeseli izlemek benim için bir ayrıcalık. Bu sebepten dostlarımla beraber buradayım. Seba'nın Türk sporunda yeri farklıdır. Sadece Beşiktaş'ın değil Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın ve diğer kulüplerin de hayranlıkla izlediği bir şahsiyettir. Bu akşam onun hayatını izlemek bana özel bir kıvanç verecek" diye konuştu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Fenerbahçe As Başkanı Ali Koç, "Öncelikle büyük başkana mutluluklar diliyorum" diyerek başladığın konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sağlık ve huzur içinde sevdikleri ile beraber siyah beyaz mutluluklarla dolu daha nice yıllar diliyorum. Kendisi bugün burada değil. Sizin aracılığınız ile de doğum gününü kutlamış oluyoruz. Çok güzel ve örnek alınacak bir insan. Şahsen saygı ile önünde eğildim bir insan. O'nun kadar olmasa da biraz futbol dünyasında bulundum. O dönem de yaşadıklarımla gördüm ki Süleyman Seba farklı bir insan. Farklı bir fıtratı var. Herkese örnek olacak bir duruşu var. Çok seviyoruz ve tekrar mutlu yıllar diliyorum."

CNN Türk Genel Müdürü Barış Tunay ise şunları söyledi: "Rıdvan Akar iki yıl önce böyle bir proje ile geldiği zaman bu işin çok zor olduğunu, çünkü Süleyman Seba'nın konuşmadığını ifade ettim. Fakat Rıdvan Akar ikna etti ve Sayın Seba konuştu. Süleyman Seba'ya bu belgeselin gelirini Kabataş Derneği bursuna bağışlayarak yeni Sebalar yaratmak istiyor. Umarım biz de çok güzel bir şekilde katkıda bulunmuş oluruz. Türkiye'de Seba gibi çok fazla değer yok. Umarım bu belgesel bir örnek olur ve daha güzel belgeseller de yapılır."

Belgesey yapımcısı CNN Türk Haber Müdürü Rıdvan Akar ise, "Heyecanlıyım. Heyecanımın nedeni ise şu. 3 yıllık bir çalışma yaptık. 100'e yakın insanla konuştuk. 14 saatlik bir görüntü arşivi taradık. 4 bin fotoğraf, yaklaşık 5 bin civarında küpür arşivi ve bunun sonucunda da ortaya bir belgesel çıktı. Umut ediyorum ki Haziran ayında da kitap olarak olarak çıkacak. Ama artık tam da sırat köprüsündeyiz. Çünkü Beşiktaş camiası ve Türk futbol kamuoyu yaptığımız işin doğru ve yerinde olup olmadığını teşhis edecek. Dolayısıyla içimde bunun heyecanı var" diye konuştu.

Beşiktaş Futbol Komitesi Başkanı Tamer Kıran'da, "Öncelikle Süleyman Seba'ya geçmiş olsun demek istiyorum. İnşallah en kısa sürede sağlığına kavuşur ve yine aramızda olmaya devam eder. Beşiktaş tarihinde çok önemli bir yere sahip olan şahsiyetin hayat hikayesini izlemek üzere buradayız. Bütün Beşiktaşlılar, O'nu tanımamış genç Beşiktaşlılar mutlaka izlesinler ve Beşiktaşlılığı, yıllardır söylenen ama tarif edilemeyen Beşiktaşlılık duruşunu biraz öğrenmeye ve anlamaya çalışsınlar" dedi.

Eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu da, "Tabi gönül isterdi ki sayın başkanımız da burada olsun. Ama rahatsızlığından dolayı aramızda değil. Fakat O'nu seven bütün dostları ve akrabaları burada. Güzel bir gece olacağına inanıyorum. Hepimiz tabii ki merakla bekliyoruz. Belgeselin çok iyi olduğu haberlerini aldık. İnşallah O'na yakışan bir belgesel olacak" dedi.

Sanatçı Feridun Düzağaç ise gece ile ilgili şunları söyledi: "Süleyman Seba, sadece biz Beşiktaşlılar için değil, futbol ve sporseverler için de çok kıymetli bir isim. Bizim en büyük değer ve kıymetimiz. Son dönemlerde içi çok boşaltılan Beşiktaşlılık duruşunun ta kendisi bence. Umarız bu gecenin yaratacağı enerji, O'nun sağlığına da iyi gelecektir. Daha bizimle olmasına ihtiyacımız olan bir isim O."

"Ne mutlu bana ki Süleyman ağabeyin dostu olma şerefeni nail oldum" diyen Sanatçı Aydemir Akbaş şunları söyledi:"Keşke Türkiye'de O'nun gibi 10-15 tane daha insan olsa. Fazla değil, 10-15 tane yeter. Bana göre, O sadece Beşiktaş'ın başkanı değil. Türkiye'nin malı O. Sadece Beşiktaş'ın değil. Ben bir Galatasaraylı olarak O'nunla dost olduğum için kendimle iftihar ediyorum. Başka bir yere gitmem, beni bilirler. Kokteyle ise hayatımda hiç gitmem. Nefret ederim, ama hasta olmama rağmen koştura koştura buraya geldim. Çünkü bir hafta evvel hastanede bana, 'Geliyorsun dimi? dedi." Gösteriminin gerçekleşeceği salonda yapılan konuşmaların ardından, 'Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba' belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.

KAYNAK: DHA