İstanbul'da Final Four heyecanı!

Basketbolda THY Avrupa Ligi Dörtlü Final heyecanı yarın İstanbul'da başlıyor.

İstanbul'da Final Four heyecanı!
İstanbul'da Final Four heyecanı!
GİRİŞ 18.05.2017 14:27 GÜNCELLEME 18.05.2017 14:49

Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki en büyük kupasına Sinan Erdem Spor Salonu 19-21 Mayıs'ta ev sahipliği yapacak.

Dörtlü Final'de Türkiye'yi Fenerbahçe temsil edecek. Fenerbahçe, yarın saat 21.30'da İspanya ekibi Real Madrid ile karşılaşacak.

Organizasyonun ilk maçı ise saat 18.30'da oynanacak. Son şampiyon Rusya temsilcisi CSKA Moskova, Yunanistan'dan Olympiakos'la finale çıkma mücadelesi verecek.

İlk günün kazananları 21 Mayıs Pazar günü saat 21.00'de finalde Avrupa'nın en büyüğü olmak için parkeye çıkacak. İlk maçlarını kaybeden ekipler ise aynı gün saat 18.00'de üçüncülük karşılaşması oynayacak.

- 2 sezon sonra eşleşmeler aynı oldu

İstanbul'da düzenlenecek organizasyon 2 sezon önce Madrid'de yapılan Dörtlü Final'le birebir benzerlik gösteriyor.

İspanya'nın başkent Madrid'de 2014-2015 sezonunda yapılan Dörtlü Final'de de Real Madrid ile Fenerbahçe, CSKA Moskova'yla ise Olympiakos eşleşmişti. O dönem ev sahibi Real Madrid'ken şimdi Fenerbahçe seyirci avantajıyla mücadele edecek.

Real Madrid, finalde o sezon Olympiakos'u yenerek kupayı kazanmayı başarmıştı.

- Fenerbahçe ile Real Madrid, Dörtlü Final'de 2. kez

Fenerbahçe ile Real Madrid, Dörtlü Final'e birbirlerine 2. kez rakip olacak.

İspanya temsilcisi, 2 sezon önce ev sahipliğini yaptığı organizasyonun ilk maçında Fenerbahçe'yi 96-87 yenerek finale çıkmış ve kupaya uzanmıştı.

İki takım tarihlerine Dörtlü Final'de ikinci kez karşılaşacak ve bu sefer şartlar tam tersi durumda bulunuyor. Dörtlü Final İstanbul'da düzenleneceği için seyirci avantajı Fenerbahçe'nin yanında olacak.

Fenerbahçe ile Real Madrid, Avrupa Ligi tarihinde ise bugüne dek 12 kez karşılaştı. Bu maçların 5'ini Fenerbahçe kazanırken, İspanya temsilcisi 7 defa sahadan galibiyetle ayrıldı.

Sarı-lacivertliler, geçen sezon ise rakibine büyük bir üstünlük kurmuştu. Fenerbahçe, play-off'ta eşleştiği rakibine galibiyet şansı tanımadan 3-0'la geçerek Dörtlü Final'e yükselmişti.

İki takım arasında bu sezon oynanan maçları ise ev sahibi ekipler kazandı.

- CSKA Moskova, 5 yıllık rövanşı almak istiyor

CSKA Moskova, 5 yıl önce dramatik bir şekilde finalde kaybettiği Olympiakos'tan aynı salonda rövanşı almak istiyor.

Son şampiyon CSKA Moskova, 2011-2012 sezonunda Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen Dörtlü Final'in finalinde Olympiakos'la karşılaştı. Maçın kontrolünü tamamen elinde bulunduran ve üçüncü çeyrekte 19 sayı öne geçen CSKA Moskova, beklemediği bir sonla karşılaştı.

Olympiakos, bitime 0,7 saniye kala Georgios Printezis'in basketiyle CSKA Moskova'yı 62-61 yenerek şampiyon olmuştu.

- CSKA Moskova'nın şansı tutmuyor

CSKA Moskova, 4. kez Dörtlü Final'de karşılaşacağı Olympiakos'u bu seviyede hiç mağlup edemedi.

Rusya ekibi, rakibi karşısında 2011-2012'de son saniye basketiyle finali kaybettikten sonraki sezon sezon da Olympiakos'la eşleşti. Bu sefer iki takım yarı finalde karşı karşıya geldi ve kazanan 86-78'lik skorla yine Olympiakos oldu. İki sezon önce Madrid'deki Dörtlü Final'in ilk maçında Olympiakos, CSKA Moskova'yı 70-68 yenerek yine şampiyonluğun dışına itti.

İki takım Avrupa Ligi tarihinde ise bugüne dek 22 kez karşılaştı. Bu maçlarda CSKA Moskova'nın 16 galibiyetine, Olympiakos 6 galibiyetle karşılık verdi.

Son iki sezonda oynanan 4 karşılaşmayı ise CSKA Moskova kazanmayı bildi.

- Khryapa tarihin eşiğinde

Dörtlü Final'de en fazla mücadele eden sporcu unvanına sahip CSKA Moskova'nun Rus oyuncusu Victor Khryapa, 3 ribaunt daha alması durumunda kariyerindeki önemli bir kilometre taşını daha geride bırakacak.

Kariyerinde 11. kez Dörtlü Final'de yer alacak Khryapa, bugüne dek bu seviyede 97 ribaunt aldı. Dörtlü Finaller'in en çok ribaunt alan oyuncusu olan Rus basketbolcu, 3 ribaunt daha çekmesi durumunda bu istatistikteki sayısını 100'e çıkaracak.

- İstanbul'da 3. Dörtlü Final

İstanbul, 3. kez Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'e ev sahipliği yapacak.

Bu kupaya 1992 ve 2012'de ev sahipliği yapan İstanbul, 19-21 Mayıs'ta yine Avrupa basketbolunun en iyi takımlarını ağırlayacak.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 1992'de yapılan Dörtlü Final sonucunda Partizan, 2012'de ise Sinan Erdem Spor Salonu'nda Olympiakos kupayı havaya kaldırdı.

Sinan Erdem Spor Salonu ise Dörtlü Final'in ev sahipliğini 2012'den sonra bir kez daha üstlenecek.

- Tribünlerin yarısından fazlası Fenerbahçeli

Fenerbahçe, organizasyonun İstanbul'da yapılacak olmasının avantajını hissedecek.

Toplam 15 bin 600 kapasiteli salonda yaklaşık 10 bin Fenerbahçe taraftarının olmasının bekleniyor.

Geçen yıl aralık ayında çıkan Dörtlü Final biletlerinin yüzde 57'sini alan sarı-lacivertli taraftarlar, ekstra çıkan biletleri de kısa sürede bitirdi.

- Dörtlü Final'in en iyisi Galis

THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali öncesi organizasyon tarihinde en fazla sayı atan oyuncu Nikos Galis oldu.

Kupada 1988 yılından itibaren yapılan Dörtlü Finallerde, 1988, 1989 ve 1990 yıllarında Yunanistan'ın Aris ve 1994 yılında da aynı ülkeden Panathinaikos'un formalarıyla mücadele eden Galis, toplam 231 sayı attı. Galis ayrıca Dörtlü Final tarihinde bir maçta en fazla sayı atan (43 sayı) isim olmayı da başarmıştı.

Galis'in ardından 194 sayıyla ABD'li J.R. Holden geliyor.

Dörtlü Finallerin "asist kralı" Yunan sporcu Theodoros Papaloukas olarak dikkati çekiyor. CSKA Moskova ve Olympiakos takımlarıyla bu seviyede yer alan Papaloukas, 59 asistle ilk sırada yer alırken, Yunan Dimitris Diamantidis ve Litvanyalı Sarunas Jasikevicius 46'şar asistle ikinciliği paylaşıyor.

CSKA Moskova forması giyen Milos Teodosic'in ise Dörtlü Finaller'de 39 asisti bulunuyor. Sırp oyuncu 8 asist daha yapması durumunda Dörtlü Final tarihinde tüm zamanların en iyi ikinci basket pası veren ismi olacak.