NBA'de 'Shaq' kuralı değişti!

NBA'de 'Hack A Shaq' kuralı tarih oluyor. NBA yetkilileri 'Hack A Shaq' taktiğini bitirmek için bir dizi karar aldı.

NBA'de 'Shaq' kuralı değişti!
NBA'de 'Shaq' kuralı değişti!
GİRİŞ 13.07.2016 14:37 GÜNCELLEME 13.07.2016 14:37

2000 yılının başında Los Angales Lakers'ın yıldız pivotu Shaquille O'Neal'e oyunun temposunu düşürmek ve O'Neal'in kötü faul kullanmasını avantaja çevirmek için rakiplerin kasti fauller yapması NBA'de bir çığır açmıştı. Son olarak Clippers'ın pivotu DeAndre Jordan'a uygulanan 'Hack A Shaq' taktiği beraberinde büyük tartışmaları da getirmişti. Bir grup basketbolsever oyunun kuralları içerisindeki bu uygulamayı taktik icabı görüp desteklerken diğer grup da oyunun güzel yanını gölgelediği için karşı çıkıyordu.

NBA yetkilileri sezon öncesi yaptığı toplantıda oy birliğiyle 'Hack A Shaq' taktiğini bitirmek için bir dizi karar aldı. Buna göre NBA 2016-2017 sezonundan itibaren, her periyodun (uzatma periyotları dahil) son 2 dakikasında topsuz oyuncuya yapılan fauller serbest atış ve kenardan başlama ile cezalandırılacak. Daha önceden bu kural sadece son periyod ve uzatmanın son 2 dakikasında uygulanıyordu.

Bunun yanında her periyodun son 2 dakikasında kenardan topu oyuna sokarken, topsuz oyuncuya yapılacak fauller de serbest atış ve kenardan başlama ile cezalandırılacak. Tehlikeli veya bilerek fauller sportmenlik dışı faul olarak işlem görecek ve ona göre cezai işlem uygulanacak.