Euroleague'de radikal değişim! Format değişti

Avrupa basketbolunun bir numaralı organizasyonu THY Avrupa Ligi, gelecek sezondan itibaren 16 takımlı lig usulüyle oynanacak.

Euroleague'de radikal değişim! Format değişti
Euroleague'de radikal değişim! Format değişti
GİRİŞ 11.11.2015 02:06 GÜNCELLEME 11.11.2015 02:06

Avrupa Ligi'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, İspanya'nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen toplantıda, gelecek sezondan itibaren 16 takımlı lig formatının uygulanmasına karar verildi. Kulüplerle anlaşma sağlayan küresel medya ve spor şirketi IMG ile Avrupa Ligi yönetimi iş birliğinde yürütülecek yeni sistem için 10+10 yıllık sözleşme imzalandı.

Yeni formata göre Avrupa Ligi’nde 24 yerine 16 takım mücadele edecek. Türkiye'den Anadolu Efes ve Fenerbahçe'nin yanı sıra İspanya'dan Barcelona Lassa, Real Madrid, Laboral Kutxa, Yunanistan'dan Olympiakos, Panathinaikos, İtalya'dan EA7 Emporio Armani Milan, İsrail'den Maccabi FOX, Litvanya'dan Zalgiris ile Rusya'dan CSKA Moskova olmak üzere A lisansına sahip 11 takım turnuvaya doğrudan katılacak. ULEB Avrupa Kupası şampiyonu ve 3 yerel lig şampiyonunun yanında elemelerden gelecek bir takım da turnuvaya direkt katılım hakkı kazanacak.

Yapılması planlanan yeni sistemde, maçlar her takımın ikişer kez karşılaşacağı lig usulüne göre oynanacak. Lig sonunda ilk 8 sırada yer alan takımlar play-off oynama hakkı elde edecek. Beş maç üzerinden oynanacak play-off'lar sonunda Dörtlü Final'deki ekipler belli olacak.

ULEB Avrupa Kupası'nda ise 36 olan takım sayısı 24'e düşecek. Ekiplerin ilk tur ve Top 16 gruplarında karşılaşacağı turnuvada, iki ayaklı çeyrek final ve yarı final eşleşmelerinin ardından final maçına çıkılacak.

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) de daha önce gelecek sezon başlamak üzere FIBA Şampiyonlar Ligi adıyla yeni bir organizasyon oluşturulması için Avrupa kulüplerine ortaklık teklifinde bulunmuştu.