Futbol dünyasından Moussa Marega'ya destek

Futbol dünyası, Porto'da oynayan ve ırkçı tezahürata maruz kaldığı için sahayı terk eden Malili Moussa Marega'ya destek verdi.

Futbol dünyasından Moussa Marega'ya destek
Futbol dünyasından Moussa Marega'ya destek
GİRİŞ 18.02.2020 14:04 GÜNCELLEME 18.02.2020 14:05
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro), Portekiz'de Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa ile Başbakan Antonio Costa, teknik direktörler Arsene Wenger, Fabio Capello, Hollandalı eski futbolcu Ruud Gullit ve Kasımpaşa'nın Portekizli futbolcusu Ricardo Quaresma gibi birçok isim, yaptıkları açıklamalarla Marega'nın maruz kaldığı ırkçılığa tepki gösterdi.

 

 

Portekiz Cumhurbaşkanı De Sousa, Lusa haber ajansına verdiği demeçte, "İnsanlık onuru ile temel insan hakları adına, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığı çok açık bir şekilde kınıyoruz." ifadesini kullanarak toplumun temel değerlerini ihlal eden, Portekizliler arasındaki kardeşliği bozacak her türlü girişimden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Twitter hesabından mesaj paylaşan Portekiz Başbakanı Costa, "Her türlü ırkçılık eylemi suçtur ve tolerans gösterilemez. Hiçbir insan bu aşağılanmaya maruz bırakılmamalıdır. Bu olaya kimse kayıtsız kalamaz. Her nerede olursa olsun, tüm ırkçı eylemleri kınıyorum." ifadelerini kullandı.

 

 

FIFPro'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, "Irkçılık yüzünden sahayı terk etmek isteyen futbolcu ve takımları destekliyoruz. Böylesine acı verici bir ayrımcılığa maruz kalan oyuncuların içinde bulunduğu durum için endişe duyuyoruz. Bu tip olayların engellenmesi için cezaların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Wenger: "Irkçılığa sonuna kadar karşıyım"

Fransız teknik direktör Arsene Wenger, İtalyan çalıştırıcı Fabio Capello ve Hollandalı eski futbolcu Ruud Gullit, Laureus Dünya Spor Ödülleri töreni sırasında yaptığı açıklamalarda ırkçılık yapanların tespit edilip cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Günümüzde ırkçılık yapanların tespit edilmesinin zor olmadığına dikkati çeken Wenger, "Irkçılığa sonuna kadar karşıyım çünkü bu bir şiddet eylemi. Ancak bu tip durumlarda her seferinde maçın durdurulması da bir çözüm değil. Bunları yapan insanların tespit edilip ağır şekilde cezalandırılması gerek. Statlara girmelerine izin vermemek, bu iş için atılacak ilk adım olabilir." şeklinde görüş belirtti.

Marega'yı sahada durdurmaya çalışan futbolculara tepki gösteren Gullit, "Sahadaki diğer oyuncuları suçlu buluyorum. Dik durmalı ve Marega'yı korumalıydılar. Rakip takım oyuncuları da sahadan çıkması için onu desteklemeliydi. Irkçılıkla mücadele, sadece maruz kalan oyuncunun değil tüm futbolcuların sorumluluğu." diye konuştu.

Irkçılık içeren durumlarda karşılaşmanın durdurulması gerektiğini savunan Capello, "Maç sırasında ırkçı davranışta bulunanlar derhal tespit edilmeli. Ömür boyu statlardan men cezası almalılar. 2, 3 veya 10 yıl değil. Statlara bir daha gelmelerinin önüne geçilmeli. UEFA ve FIFA'nın bu konu hakkında net yaptırımlar uygulaması gerek." yorumunu yaptı.

Porto Teknik Direktörü Sergio Conceiçao, maçın ardından yaptığı açıklamada, Marega'ya yönelik ırkçı tezahüratları "üzüntü verici" olarak değerlendirerek, "Bu tip şeyler olduğunda maç arka planda kalır. Hepimiz öfkeliyiz. Bunu yapanlar küçük bir grup da olsa, sahaya ısınmak için çıktığımızdan itibaren Marega'ya hakaret edildi. Biz, milliyetine, boyuna, saç rengine, ten rengine bakılmaksızın bir aileyiz. Biz insanız, saygıyı hak ediyoruz." şeklinde konuştu.

Facebook'tan mesaj paylaşan Quaresma, "Marega ile dayanışma içinde olduğumu ifade etmek istiyorum. Saha içi ve dışında ben de ırkçılığın kurbanı oldum. Bir insanın ten rengi veya ırkı, bir futbolcuya hakaret etmek ve onun sahadaki moralini bozmak için bir argüman olarak kullanılmamalıdır. Irkçılığın toplumda yer bulmaması ve cezalandırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Portekiz 1. Futbol Ligi'nin 21. haftasında oynanan Vitoria Giumaraes-Porto maçında tribünlerden yapılan ırkçı tezahüratlara tepki gösteren Porto'nun Malili futbolcusu Moussa Marega, 71. dakikada sahayı terk ederek soyunma odasına gitmişti.

Malili futbolcu gerek takım arkadaşları, gerekse rakip futbolcuların kendisini sakinleştirme ve durdurma girişimlerine rağmen ırkçı tezahüratı yapan taraftarlara ve herhangi bir müdahalede bulunmayan hakemlere tepki göstermek için sahadan çıkarken "Bu, utanç verici" diye bağırmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Celal 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey insanlar! Biliniz ki rabbiniz birdir, atanız da birdir. Bütün insanlar Âdem’den gelmiş, Âdem de topraktan yaratılmıştır. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur. Allah katında üstünlük ancak takvâ iledir. (Hz.Muhammed S.A.V.)
    Cevapla
  • Malatyam 4 yıl önce Şikayet Et
    Irkçılığa,savaşa,şiddete bütün dünya karşı olmalı insanlar dışlanmasın öldürülmesin yazık canlar yanmasın yazık insanlar birbirine zarar vermesin dünya göz önünde
    Cevapla