İspanyol futbolu bölündü

Hükümetin çıkardığı kararname, İspanyol futbolunda kulüpleri ve futbol federasyonu ile futbolcuları karşı karşıya getirdi.

İspanyol futbolu bölündü
İspanyol futbolu bölündü
GİRİŞ 08.05.2015 14:55 GÜNCELLEME 08.05.2015 14:55

Dünyanın en gözde futbol liglerinden La Liga, maç canlı yayın haklarındaki gelirlerin dağılımı ve kulüplerin borçları ile futbolcuların ödediği vergilerden kaynaklanan mali tartışmalardan dolayı büyük bir kaosa girdi.

İspanyol hükümetinin 30 Nisan'da Bakanlar Kurulu'nda kabul ettiği kanun hükmündeki kararnameye karşı çıkan İspanya Futbol Federasyonu'nun (RFEF), 16 Mayıs'tan itibaren ülkedeki tüm profesyonel futbol liglerinin durdurulması kararına İspanyol Futbolcular Derneği de (AFE) tam destek verdi.

İspanya'da kulüpler birliği niteliği taşıyan Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumu ise RFEF ve AFE'nin "saldırgan bir tavır sergilediği"ni savunan bir açıklama yaptı.

LFP Başkanı Javier Tebas, grev kararının yasa dışı olduğunu ve mahkemeye suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Yaptıkları bir komedi. Onların bu tavırları bana utanç veriyor. Bu grevin iş haklarıyla ilgili hiçbir gerekçesi yok. Bunu yapmak yasaktır" dedi.

Tebas ayrıca, AFE'nin dün düzenlediği basın açıklamasına katılarak grev kararına destek veren Xavi Hernandez, Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Pique, Andres Iniesta gibi isimlerin de aralarında olduğu bir grup futbolcuyu ETA yanlılarına benzetti.

Bazı takım kaptanlarının grevle ilgili hemfikir olmamalarına rağmen o sandalyeye oturmalarının kendisini şaşırttığını vurgulayan Tebas, hükümetin çıkardığı bir kararnameden dolayı AFE ile asla pazarlık masasına oturmayacaklarını söyledi.

Bu arada İspanyol medyası, La Liga'da bu hafta oynanacak 36. hafta maçlarının ardından ligin sona erebileceğini iddia etti. Futbolcuların son 2 hafta sahaya çıkmayıp, maçların oynanmaması halinde takımların hükmen yenik kabul edilecekleri ve 11 Mayıs Pazartesi günü oynanacak 36. haftanın kapanış maçından sonra sezonun bitme ihtimali olduğu öne sürüldü.

Öte yandan ülke futbolundaki krize FIFA'nın da dahil olması halinde İspanyol kulüplerine çok ciddi cezalar gelebileceği yönünde haberlere yer verildi.