ManU'da Moyes devri kısa sürdü

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United, 10 ay sonra teknik direktör David Moyes'in görevine son verdi.

ManU'da Moyes devri kısa sürdü
ManU'da Moyes devri kısa sürdü
GİRİŞ 22.04.2014 14:31 GÜNCELLEME 22.04.2014 14:31

Takımın başına 1986 yılında Alex Ferguson'u getiren ve 27 yıl İskoç teknik adamla başarıdan başarıya koşan "Kırmızı Şeytanlar", Moyes'in sözleşmesini feshetti.

Adı "istikrar" ve "başarı" kavramlarıyla özdeşleşen Ferguson'un geçen sezon sonunda emekli olmasının ardından takımın başına 50 yaşındaki Moyes'i getiren Manchester United, ligde ve Avrupa'da tatmin edici sonuçlar gelmeyince İskoç teknik adamı gönderme kararı aldı. Manchester ekibi, en son 1981-86 yıllarında takımı çalıştıran İngiliz menajer Roy Atkinson'ı kovmuştu.

Aynı sabrı Moyes'e göstermediler

Manchester United, 27 yıl önce göreve yeni başladığı dönemde sıkıntılı günler geçiren Alex Ferguson'a gösterdiği anlayışı, bir başka İskoç teknik adam Moyes'e göstermedi.

Manchester United ile 6 yıllık sözleşme imzalayan ancak sadece 10 ay görevde kalabilen Moyes, son şampiyon unvanıyla teslim aldığı takımda beklentileri karşılamakta zorlandı. 10 aylık dönemde "Kırmızı Şeytanlar" ile toplam 51 maça çıkan teknik adam, 27 galibiyet, 9 beraberlik elde etti. Manchester ekibi, ligde ise geride kalan 35 haftada aldığı 17 galibiyet, 6 beraberlik ve 57 puanla 7. sırada yer alıyor.

Moyes'in yönetimindeki Manchester United, UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Bayern Münih'e elenirken, Lig Kupası yarı finalinde Sunderland ve Federasyon Kupası 3. turunda da Swansea City karşısında tur atlayamamıştı.

Ferguson'un ilk 6 sezonunda ligi iki kez ikinci sırada bitiren "ManU" hiç şampiyonluk kazanamazken, Liverpool ve Arsenal bu süre içinde 2'şer kez ligi zirvede tamamladı. 1992-1993 sezonu 52 yaşındaki Ferguson için bir dönüm noktası olurken, 6 sezonun ardından İskoç menajer Premier League'deki ilk şampiyonluğunu yaşadı ve Manchester United şampiyonluk sayısını 8'e yükseltti.

Taraftarlar ikiye bölündü

Premier Lig kurulduğundan bu yana Ferguson ile 13 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Manchester United taraftarları, Moyes için sezon boyunca farklı tepkiler ortaya koydular.

Alex Ferguson'un da büyük destek verdiği Moyes'e sahip çıkan bazı Manchester Unitedlı taraftarlar, Moyes için tribünlere "Seçilmiş kişi (The Chosen One)" yazılı afiş astı. Ancak ligde ve kupalarda alınan kötü sonuçlara tepkili taraftlarlar ise uzun süre gündemden düşmeyen bir protestoya imza attı. Old Trafford Stadı'nda oynanan ve 4-1 Manchester United'ın kazandığı Aston Villa maçında öfkeli taraftarlar, planöre bağladıkları ve üstünde "Yanlış kişi, Moyes istifa (Wrong One - Moyes Out)" yazılı afişi stadın üzerinde uçurdu.

Everton daha iyi durumda

David Moyes'in Manchester United'ı çalıştırmak için geçen sezon başında ayrıldığı eski takımı Everton, ligde Manchester ekibine göre daha iyi bir sezon geçiriyor.

Moyes'in 2002-2013 yılları arasında çalıştırdığı Everton, 35 haftada topladığı 69 puanla 5. sırada yer alıyor. Arsenal'ın bir puan gerisinde yer alan Everton, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan gidebilmek için mücadele ediyor.

Takım Giggs'e emanet

Manchester United, Moyes'in görevine son verilmesinin ardından sezon sonuna kadar takımı 24 yıldır "Kırmızı Şeytanlar'da forma giyen 40 yaşındaki Ryan Giggs'in çalıştıracağını açıkladı.

İngiliz basını, Hollanda Teknik Direktörü Louis Van Gaal, Borussia Dortmund Teknik Direktörü Jurgen Klopp, Atletico Madrid Teknik Direktörü Diego Simeone ve Paris St-Germain Teknik Direktörü Laurent Blanc'ı gelecek sezon Manchester United'ın başına geçebilecek muhtemel teknik direktörler adayları arasında gösteriyor. Daily Mail gazetesi, Hollandalı teknik adam van Gaal'in diğer adaylara göre bir adım önde olduğunu ileri sürdü.

İngiliz gazetelerinden bazıları da 50 yaşındaki teknik adamın görevine dün son verildiğini ancak kulübün sahibi olan ABD'li Glazer ailesinin New York Borsası'nda işlem gören hisselerin zarar görmesini engellemek için kararın açıklanmasını geciktirdiğini iddia etti.

KAYNAK: AA