CAS'tan İspanyol atlete 3 yıl men cezası

CAS, doping kurallarını çiğneyerek biyolojik pasaportunda usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle kadın atlet Dominguez'i 3 yıl spordan men etti.

CAS'tan İspanyol atlete 3 yıl men cezası
CAS'tan İspanyol atlete 3 yıl men cezası
GİRİŞ 19.11.2015 22:47 GÜNCELLEME 19.11.2015 22:47

Dominquez'in, dünya ve Avrupa şampiyonalarında elde ettiği iki madalyanın da geri alınmasına karar verildi.

İspanya Atletizm Federasyonu'nun (RFEA) verdiği beraat kararına, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) yaptığı itirazı değerlendiren Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Dominguez'in biyolojik pasaportunda anormallikler olduğuna kanaat getirdi. 

CAS, 3 ve 5 bin metre ile 3 bin metre engelli yarışlarında dünya çapında başarıları bulunan Marta Dominguez'in, 5 Ağustos 2009'dan itibaren resmi müsabakalardaki derecelerini iptal etti. Atletin, 3 bin metre engelli yarışlarında 17 Ağustos 2009'da Berlin'deki Dünya Şampiyonası'nda kazandığı altın ve 2010'da Barcelona'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda elde ettiği gümüş madalyanın iadesi kararlaştırdı. 

Dominguez hakkında biyolojik pasaportunda sahtecilik yaptığı gerekçesiyle ilk soruşturma, 2013 Mayıs'ta IAAF tarafından açılmıştı.

MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİNDEN ÇIKARTILDI

CAS'ın verdiği ceza Dominguez'in siyaset yaşamını da etkiledi. Aynı zamanda senatör olan Dominguez, 20 Aralık seçimleri öncesi Halk Partisi'nin (PP) Madrid milletvekili aday listesinden çıkartıldı.

Dominguez'in, CAS'ın kararını haber alan İspanya Başbakanı ve PP lideri Mariano Rajoy'un müdahalesiyle listeden çıkartıldığı bildirildi. 

İspanyol atletizmin son yıllardaki en önemli isimlerinden biri olan 40 yaşındaki Marta Dominguez, 2011 yılındaki seçimlerde PP'den senatör olarak seçilmişti.